«Γαλάζιοι» στόχοι για τις ευρωεκλογές - Free Sunday
«Γαλάζιοι» στόχοι για τις ευρωεκλογές

«Γαλάζιοι» στόχοι για τις ευρωεκλογές

Η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου αποκτά ήδη δυναμική. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι πολιτικές δυνάμεις προετοιμάζονται εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ με την ανακοίνωση μεγάλου μέρους ενός εξαιρετικά ισχυρού ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, δημιουργείται το ανάλογο κλίμα για την Ελλάδα.

Ξεκίνησα ήδη προεκλογικές περιοδείες σε πόλεις και περιοχές της Ελλάδας γιατί η προσπάθεια για τον σταυρό προτίμησης θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη ΝΔ, που αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά της. Το 2014 το όριο εκλογής των πέντε ευρωβουλευτών ήταν της τάξης των 200.000 σταυρών, αυτή τη φορά ο πήχης θα κινηθεί μεταξύ 250.000 και 300.000 σταυρών.

Οι τέσσερις βασικοί λόγοι που μεγαλώνουν τη σημασία των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου είναι κατά την άποψή μου οι εξής.

Πρώτον, διεξάγεται στην Ε.Ε. μια σκληρή μάχη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν περισσότερη Ευρώπη και εκείνων, λαϊκιστών της σκληρής και της άκρας Δεξιάς αλλά και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θέλουν λιγότερη Ευρώπη.

Η ΝΔ έχει μία σταθερή στρατηγική υπέρ της περισσότερης Ευρώπης, με το σκεπτικό ότι χρειαζόμαστε περισσότερες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα και ότι η Ελλάδα έχει ειδικές ανάγκες, στην οικονομία, στην κοινωνία και στη διαχείριση του χρέους, που θα καλυφθούν καλύτερα εάν υπάρξει ενίσχυση και εμβάθυνση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Δεύτερον, οι ευρωεκλογές έχουν πάντα και ένα μήνυμα σε εθνικό επίπεδο. Η ΝΔ αναμένεται να επικρατήσει με άνεση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, εξέλιξη που θα συνδυαστεί, όπως όλα δείχνουν, με την άνετη επικράτησή της στις περιφερειακές -ειδικά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην περιφέρεια Αττικής- και με νίκες στις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, που στέλνουν το πολιτικό μήνυμα.

Τρίτον, το υψηλό ευρωεκλογικό ποσοστό της ΝΔ και η αύξηση των «γαλάζιων» εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξασφαλίσουν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα.
Η ΝΔ θα ενισχύσει τη θέση της στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που εκφράζει την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και αναμένεται να βγει ξανά πρώτο στην Ε.Ε. των 27 παρά την πίεση που δέχεται από δεξιούς ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς αντιευρωπαίους.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα είναι αυτή τη φορά ευρωβουλευτές κυβερνητικού κόμματος, εφόσον τη νίκη στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα συμπληρώσει η νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές που θα ανοίξει τον δρόμο στον σχηματισμό κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια η ενισχυμένη ευρωομάδα της ΝΔ θα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Θα λειτουργήσει σαν πολιτική γέφυρα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών θεσμών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι μεγάλες εκκρεμότητες που θα αφήσει πίσω της η κυβέρνηση Τσίπρα.

Τέταρτον, επιδίωξη της ΝΔ είναι να συνδέσει με τον καλύτερο τρόπο το γενικό ευρωπαϊκό με το ειδικό ελληνικό, περιφερειακό, τοπικό. Όπου πηγαίνω καταγράφω τα σημαντικότερα προβλήματα και τα αιτήματα για να συμβάλω στη μείωση της απόστασης που χωρίζει τις Βρυξέλλες από την τοπική κοινωνία και τους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα.

Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το πέρασμα στην περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί νέες δυνατότητες προς αυτήν την κατεύθυνση.
 

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της  εφημερίδας THESSNEWS #146 (23/02/2019-24/02/2019)