Ευρωπαϊκές ανακατατάξεις - Free Sunday
Ευρωπαϊκές ανακατατάξεις

Ευρωπαϊκές ανακατατάξεις

Το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετο στην Ε.Ε. στην πορεία προς τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Δημιουργούνται έτσι προϋποθέσεις πολιτικής αβεβαιότητας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο επικρατεί σύγχυση εξαιτίας των ελιγμών των Συντηρητικών και των Εργατικών γύρω από το Brexit. Ο χρόνος που έχει οριστεί επίσημα για τη διαδικασία τελειώνει και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά -από το σκληρό Brexit μέχρι μία συμφωνία της τελευταίας ώρας για οργανωμένο Brexit.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για τη βρετανική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Στη Γαλλία παρατηρείται ανασύνταξη του κόμματος του προέδρου Μακρόν μετά το σοκ της διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων». Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα Μακρόν θα έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές με ένα ποσοστό της τάξης του 22%, ακολουθούμενο από τον Εθνικό Συναγερμό της κ. Λεπέν με ένα ποσοστό της τάξης του 20%.

Η πρωτιά Μακρόν θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία και θα είναι καλά νέα για την Ε.Ε.

Οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν πέσει στο 12%, ενώ ακόμη πιο σκληρή είναι η μοίρα του άλλοτε πανίσχυρου Σοσιαλιστικού Κόμματος που δίνει μάχη για να περάσει το όριο του 5% που ισχύει στη Γαλλία για να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι περιφερειακές εκλογές στη Σαρδηνία επιβεβαίωσαν τη μεγάλη πτώση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Ο ηγέτης του κινήματος Ντι Μάγιο δεν είναι χαρισματικός όπως ο Σαλβίνι της Λέγκας.

Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για πρωτιά Σαλβίνι και Λέγκας, με ποσοστό της τάξης του 30% στις ευρωεκλογές. Το ερώτημα είναι εάν ο Μπερλουσκόνι και η κεντροδεξιά Forza Italia θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ποσοστό της τάξης του 15% στις ευρωεκλογές για να μπορέσουν να επιβάλλουν κάποιου είδους συνεργασία με τη Λέγκα σε εθνικό επίπεδο.

Μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τέλη Απριλίου στην Ισπανία.

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό της τάξης του 25%, αλλά κινδυνεύει να απομονωθεί από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις – κυρίως το Λαϊκό κόμμα και τους Ciudadanos (Πολίτες) – με την κατηγορία ότι δείχνει υπερβολική κατανόηση στους αυτονομιστές της Καταλονίας.

Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση με κορμό το σοσιαλιστικό κόμμα -το οποίο είναι φιλοευρωπαϊκό, αντι-Μαδουρικό και δεν επιδιώκει συνεργασία με τους ριζοσπάστες της Αριστεράς Podemos- ή θα έχουμε ένα σχήμα που θα στηρίζεται στο Λαϊκό Κόμμα και τους Ciudadanos.

Νέο στοιχείο είναι η κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές του ακροδεξιού κόμματος Vox με καλή εκλογική προοπτική.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 3 Μαρτίου 2019