Ευρωεκλογές: Η ΝΔ μεταξύ νίκης και θριάμβου - Free Sunday
Ευρωεκλογές: Η ΝΔ μεταξύ νίκης και θριάμβου

Ευρωεκλογές: Η ΝΔ μεταξύ νίκης και θριάμβου

Στη σύντομη ομιλία που έκανα στην εκδήλωση, στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του, υπογράμμισα ότι η ΝΔ κινείται, σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, μεταξύ νίκης και θριάμβου.

Στην προσπάθειά μου να ανεβάσω τα ευρωεκλογικά ποσοστά της ΝΔ και να εξασφαλίσω… μερικές εκατοντάδες χιλιάδες σταυρούς προτίμησης για να επανεκλεγώ ευρωβουλευτής, έχω επισκεφτεί δεκάδες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας.

Μεγάλη πτώση

Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική πτώση.

Πληρώνει ακριβά τη σκληρή οικονομική πολιτική που εφάρμοσε, την κοινωνική υποκρισία των ηγετικών στελεχών του και τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.

Η ΝΔ αξιοποιεί τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι φανερό ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά στη μάχη των ευρωεκλογών.

Οι επιδόσεις της ΝΔ είναι διαφοροποιημένες από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις κερδίζει από τη λεγόμενη αρνητική ψήφο -την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ- ενώ σε άλλες εξασφαλίζει θετική ψήφο με την έγκριση των επιλογών και της πολιτικής της ηγεσίας της.

Σε ορισμένες πόλεις και περιοχές που επισκέφτηκα η απλή αναλογική στην ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων δημιούργησε μια έκρηξη προσωπικών φιλοδοξιών, που μπορεί να καταλήξουν σε αυτοδιοικητική, ενδεχομένως και πολιτική, ασυνεννοησία.

Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου εκτιμώ ότι θα είναι από 7 έως 11 μονάδες. Μια μεγάλη ή και διψήφια διαφορά θα λειτουργήσει σαν καταλύτης στις πολιτικές εξελίξεις. Θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό χτύπημα από το οποίο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνέλθει στην τελική ευθεία προς τις βουλευτικές εκλογές.

Γκάλοπ-σοκ

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Opinion Poll - «Πρώτο Θέμα») δημιουργείται εντυπωσιακή πολιτική δυναμική υπέρ της ΝΔ, που μπορεί να ανεβάσει τη διαφορά σε πάνω από 15 μονάδες.

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση η ΝΔ παρουσιάζεται με 33,75% έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό της είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να εκλέξει 9 και 10 ευρωβουλευτές από τους 5 που έχει σήμερα.

Η δημοσκόπηση είναι ενδεικτική της δυναμικής που φαίνεται να αναπτύσσεται στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση. Μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν όπως τα περιγράφω εγώ και να κινηθεί η ΝΔ μεταξύ νίκης και θριάμβου. Μπορεί να επιβεβαιωθούν οι εντυπωσιακές εκτιμήσεις της συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Δεν υπάρχει όμως πουθενά στον πολιτικό ορίζοντα η ευρωεκλογική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 21 Απριλίου 2019