Στις βουλευτικές η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη - Free Sunday
Στις βουλευτικές η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη
Η πολιτική δυναμική είναι με το μέρος του Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Στις βουλευτικές η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, της Pulse για τον ΣΚΑΪ και της MRB για το Star, δείχνουν σε γενικές γραμμές την ίδια εικόνα. Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων είναι της τάξης των 8,5-9 μονάδων, άνετη επικράτηση του Μητσοτάκη στην πολιτική σύγκριση με τον Τσίπρα και κυρίως στα λεγόμενα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά και παράσταση νίκης πολύ υπέρ της ΝΔ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοσκόπηση της MRB για το Star, η ΝΔ φαίνεται να επιτυγχάνει ιστορικό ρεκόρ στην παράσταση νίκης, εφόσον 80,8% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και μόλις 9,6% εκτιμούν ότι η νίκη ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές είναι ακόμη καλύτερες για τη ΝΔ απ’ ό,τι ήταν οι δημοσκοπήσεις στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Από δημοσκοπική και κυρίως πολιτική άποψη η διαφορά των 9,3 μονάδων που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές υπέρ της ΝΔ είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζει ο Μητσοτάκης τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.

Αλλαγή περιβάλλοντος

Η τριπλή νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές προκάλεσε τη δραστική αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της πολιτικής δυναμικής που εκδηλώνεται εδώ και καιρό υπέρ της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να αλλάξει τον πολιτικό σχεδιασμό του και να πάει σε βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η θεωρία σύμφωνα με την οποία τα «μπάνια του λαού» θα περιόριζαν τη δυσαρέσκεια των πολιτών με την πολιτική της κυβέρνησης και θα εξασφάλιζαν πολιτικό χρόνο για να φανεί η βελτίωση της οικονομικής προοπτικής και της καθημερινότητας του πολίτη ακυρώθηκε από τον νέο συσχετισμό δυνάμεων και πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.

Η ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην ανάγκη να αλλάξει και την επιχειρηματολογία της. Εγκατέλειψε, ως έναν βαθμό, τη στρατηγική της έντασης και την προσπάθεια προσωπικής απαξίωσης του κ. Μητσοτάκη, εφόσον δεν συνέβαλε στον περιορισμό της εκλογικής ψαλίδας και ο Μητσοτάκης επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση στην προσωπική αντιπαράθεση με τον Τσίπρα.

Τώρα υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη για το οικονομικό πρόγραμμα, ενώ επιχειρεί ανοίγματα της τελευταίας στιγμής προς τη μεσαία τάξη, η οποία αποτελούσε τον βασικό ταξικό του στόχο σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν ενταχθεί σε ένα πολιτικό πλαίσιο που ευνοεί τον σχεδιασμό της ηγεσίας της ΝΔ. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα στα οικονομικά θέματα δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε ότι ο Μητσοτάκης είναι ο βασικός πολιτικός εκφραστής των καλώς εννοούμενων συμφερόντων και της προοπτικής της μεσαίας τάξης.

Το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ εμπλουτίζουν τη νέα προεκλογική τακτική τους με μια κοινωνική τρομοκρατία που θέλει τη ΝΔ «μπουλντόζα» έτοιμη να παρασύρει τα κατά κανόνα ανύπαρκτα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κοινωνική τρομοκρατία που επιχειρούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάει για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, στη διάρκεια της περιόδου Τσίπρα παρατηρήθηκε μεγάλη επιδείνωση της κοινωνικής κρίσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: δημιουργήθηκε η γενιά των 360 ευρώ, μόνο ένας στους δέκα άνεργους παίρνει επίδομα ανεργίας, επιβλήθηκε νέα μεγάλη μείωση των κοινωνικών δαπανών, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι στο 40% του συνόλου, από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ε.Ε.

Δεύτερον, η επιχείρηση «κοινωνική τρομοκρατία» είναι αντίθετη με το νέο προφίλ που προσπαθεί να προβάλει ο κ. Τσίπρας, δίνοντας έμφαση στον προγραμματικό λόγο και στα φραστικά ανοίγματα στη μεσαία τάξη.

Σε πορεία αυτοδυναμίας

Οι δυσκολίες του ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζονται με τις νέες δυνατότητες της ΝΔ, για να βάλουν την τελευταία σε πορεία αυτοδυναμίας.

Το βασικό σενάριο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Pulse και της MRB είναι αυτοδυναμία της ΝΔ με 152 ως 156 έδρες.

Η αυτοδυναμία δεν δείχνει, προς το παρόν, αρκετά άνετη και μπορεί να αμφισβητηθεί από τις επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων. Έχει όμως μετατραπεί σε βασικό σενάριο για τους δημοσκόπους και τους αναλυτές, ενώ όλα δείχνουν ενίσχυση της πολιτικής δυναμικής που εκδηλώνεται υπέρ της ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης δείχνει απελευθερωμένος από το εντυπωσιακά καλό αποτέλεσμα της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου, αποδεσμεύεται από κομματικούς περιορισμούς και γίνεται πιο τολμηρός. Κάνει μια εντυπωσιακή πορεία στον λαό. Εξηγεί στον κόσμο τις προτάσεις του και τα μέτρα που θα πάρει ως πρωθυπουργός. Ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την οργάνωση του μέλλοντος, αντιμετωπίζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα ως πολιτικό παρελθόν.

Υπάρχουν πολλές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στο παρελθόν ασκούσαν κάποια πολιτική πίεση στη ΝΔ, αλλά έφτασαν στο τέλος του δρόμου. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμμένου διαλύθηκαν ησύχως πληρώνοντας τον ρόλο τους στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, το Ποτάμι στέρεψε πολιτικά και η Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη δείχνει εντελώς ξεπερασμένη από τις εξελίξεις.

Υπάρχει, λοιπόν, μια δεξαμενή ψηφοφόρων που έμειναν χωρίς κομματική στέγη και είναι εξαιρετικά πιθανό να προτιμήσουν τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις ευρωεκλογές φάνηκε ότι η ΝΔ δεν θα πληρώσει την άνοδο της άκρας Δεξιάς, αντίθετα θα ωφεληθεί από την απομυθοποίηση και την παρακμή της.

Η Χρυσή Αυγή έχασε τις μισές δυνάμεις της στις ευρωεκλογές και φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία μεγάλης πτώσης. Το ερώτημα είναι αν θα χρειαστεί μία ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να βρεθεί οριστικά εκτός Βουλής.

Το κόμμα Βελόπουλου, το οποίο αναπτύσσεται στα δεξιά της ΝΔ, δεν αντισταθμίζει τη συρρίκνωση του συνόλου των δυνάμεων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, συμπεριλαμβανόμενων των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το κόμμα Βελόπουλου θα δυσκολευτεί να επαναλάβει στις βουλευτικές την επιτυχία των ευρωεκλογών.

Μια νέα δεξαμενή ψηφοφόρων που κινούνται προς τη ΝΔ είναι οι κεντρογενείς του Κινήματος Αλλαγής που διαφωνούν με την πολιτική εξουδετέρωση του κ. Βενιζέλου και δεν εμπιστεύονται την κ. Γεννηματά.

Ο χρονικός προσδιορισμός της πολιτικής περιθωριοποίησης του κ. Βενιζέλου προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις. Η κ. Γεννηματά κινήθηκε εναντίον του την ώρα της ηθικής και πολιτικής του δικαίωσης στο θέμα του σκανδάλου της Novartis. Η κυβέρνηση μετέτρεψε τον κ. Βενιζέλο σε δεύτερο σημαντικότερο πολιτικό στόχο μετά τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος άντεξε την πολιτική πίεση και πήρε πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη αυτού που περνάει πλέον στην αντίληψη της κοινής γνώμης ως δικαστική και πολιτική σκευωρία.

Η πολιτική κακομεταχείριση του κ. Βενιζέλου από την κ. Γεννηματά στέλνει αρκετούς ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που άλλοτε ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ.

Η αναμέτρηση της 26ης Μαΐου άλλαξε το πολιτικό περιβάλλον και την πολιτική. Ο Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να παίζει, σε πολλά θέματα, στο γήπεδο του Μητσοτάκη. Η ΝΔ αντλεί από διάφορες δεξαμενές ψηφοφόρων και ενισχύει την πολυσυλλεκτικότητά της.

Όλα δείχνουν ότι η μεγάλη διαφορά των ευρωεκλογών δεν είναι το ανώτατο όριο αλλά η βάση εκκίνησης για τη διαφορά υπέρ της ΝΔ στις βουλευτικές της 7ης Ιουλίου.