Όλοι ικανοποιημένοι με την εξόντωση του Σουλεϊμανί - Free Sunday
Όλοι ικανοποιημένοι με την εξόντωση του Σουλεϊμανί
Ο Σουλεϊμανί θεωρείται αρχιτέκτονας των ιρανικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή

Όλοι ικανοποιημένοι με την εξόντωση του Σουλεϊμανί

Τι κοινό έχουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ιράν ως ένα βαθμό και του Ιράκ στην εξέλιξη της κρίσης; Είναι όλες ικανοποιημένες -για διαφορετικούς λόγους η καθεμία- από την εξόντωση του Σουλεϊμανί με εντολή του προέδρου Τραμπ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ βγαίνει κερδισμένος γιατί η αμερικανική κοινή γνώμη είναι πολύ αυστηρή με τους Ιρανούς. Δεν έχει συγχωρήσει την ομηρία των Αμερικανών διπλωματών στην Τεχεράνη, από τους φρουρούς της Επανάστασης, πριν 40 χρόνια.

Στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020 ο Τραμπ καταγράφει δημοσκοπικά κέρδη, εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα η διαδικασία αποπομπής του και έχει το πολιτικό πλεονέκτημα στην οικονομία.

Κερδισμένο είναι και το καθεστώς του Ιράν. Η εξόντωση του Σουλεϊμανί έβαλε τέλος στις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος. Οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους γιατί δεν αντέχουν άλλο τις στερήσεις και την καταπίεση και το καθεστώς απάντησε με ένα λουτρό αίματος. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια των λαϊκών κινητοποιήσεων ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών ξεπέρασε τους 500.

 Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν εφόσον το Ιράν μπαίνει σε φάση εθνικής συσπείρωσης μπροστά στον αμερικανικό κίνδυνο.

Ανάσες παίρνει και το καθεστώς στο Ιράκ στο οποίο κυριαρχούν οι Σιίτες που έχουν στενές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Και στο Ιράκ ο αριθμός των διαδηλωτών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των σωμάτων ασφαλείας παραστρατιωτικών οργανώσεων ξεπερνάει τους 500. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη διαφθορά, τις στερήσεις και τη μεγάλη επιρροή του Ιράν, μέσω των Σιιτών που πλειοψηφούν, στην πολιτική ζωή του Ιράκ.

Εχθροί και φίλοι του Σουλεϊμανί αντλούν πολιτικά οφέλη από τον θάνατό του.