Γιατί δεν μπορεί να «ξυπνήσει» η Ευρώπη - Free Sunday
Γιατί δεν μπορεί να «ξυπνήσει» η Ευρώπη

Γιατί δεν μπορεί να «ξυπνήσει» η Ευρώπη

Η Καθημερινή δημοσίευσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σχόλιο του Νίκου Κωνσταντάρα με τίτλο «Ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, τις γενικότερες ανακατατάξεις στην περιοχή μας και την εντυπωσιακή πολιτική απουσία της Ευρώπης.

Δυστυχώς αυτή η Ευρώπη δεν πρόκειται να «ξυπνήσει» γιατί δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για αυτό.

Πρώτον, δεν υπάρχει πολιτική δυναμική υπέρ περισσότερης Ευρώπης ώστε να αναπτύξουμε την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και να αναλάβουμε πρόσθετες ευθύνες σε διεθνές επίπεδο. Αντίθετα ενισχύονται οι δυνάμεις – Brexit, Σαλβίνι, Όρμπαν, Κατσίνσκι στην Πολωνία – που πιέζουν για λιγότερη Ευρώπη.

Ακόμη και αυτοί που δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τις ευρωπαϊκές τους ευθύνες στις περισσότερες περιπτώσεις τις αποφεύγουν ή κινούνται τόσο διστακτικά που δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν τα ελάχιστα ευρωπαϊκά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ πήραν εντολή να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία, να σταματήσουν να εκπαιδεύουν τα ιρακινά στρατεύματα ή και να μετακινηθούν στο Κουβέιτ για λόγους ασφαλείας.

Από τους 27 μόνο η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να προβάλλει στρατιωτική δύναμη σε τρίτες χώρες και την πολιτική αντοχή να δεχθεί απώλειες στρατιωτών της, όπως για παράδειγμα πρόσφατα στην Αφρική.

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να «ξυπνήσει» η Ευρώπη αλλά είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.