Η διπλωματική «αυτοκτονία» της Τεχεράνης - Free Sunday
Η διπλωματική «αυτοκτονία» της Τεχεράνης
Το θεοκρατικό καθεστώς του αγιατολάχ Χαμενεΐ και του προέδρου Ρουχανί δεν συνάδει με τις Δυτικές αξίες CC BY SA 4.0

Η διπλωματική «αυτοκτονία» της Τεχεράνης

Με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Ουκρανικών Αερογραμμών, το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης έχασε κάθε δυνατότητα να απευθυνθεί στη Δυτική κοινή γνώμη για να βρει υποστηρικτές στη διαρκή αναμέτρησή της με την Ουάσιγκτον.

Οι Ιρανοί κατέρριψαν ένα αεροσκάφος που εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο με την δικαιολογία ότι πέρασε πάνω από ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή, με αποτέλεσμα να αντιδράσει η αεράμυνα με λάθος, όπως αποδείχτηκε, τρόπο.

Αυτή η περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή που επιδεικνύει το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης εκδηλώνεται συχνά με διάφορους τρόπους και την αποκόπτει σχεδόν πλήρως από τη Δυτική κοινή γνώμη. Ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν καμία συμπάθεια για τον πρόεδρο Τραμπ και τις επιλογές του κι εκείνοι που θεωρούν ότι το Ιράν καταπιέζεται διαχρονικά από τους ισχυρούς της Δύσης για τον πετρελαϊκό πλούτο του, αδυνατούν να παρακολουθήσουν την Τεχεράνη στην απόλυτη περιφρόνησή της για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.

Πριν από μερικές εβδομάδες, το καθεστώς αντιμετώπισε τη λαϊκή διαμαρτυρία για τη διαφθορά και τις φοβερές στερήσεις με ένα λουτρό αίματος. Εκατοντάδες διαδηλωτές εξοντώθηκαν ως… εχθροί της επανάστασης.

Στην κηδεία του Σουλεϊμανί οι διοργανωτές δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου πάνω από 50 άτομα.

Με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Ουκρανικών Αερογραμμών και τη νέα εκατόμβη, το καθεστώς επιβεβαιώνει την περιφρόνησή του για την ανθρώπινη ζωή και καταστρέφει κάθε επικοινωνία με τη Δυτική κοινή γνώμη.

Σε αυτή τη θλιβερή ιστορία υπάρχουν πάντως ευθύνες και για τους υπεύθυνους της ασφάλειας των διεθνών αεροπορικών συγκοινωνιών. Μετά την κατάρριψη μαλαισιανού αεροσκάφους, κυρίως με Ολλανδούς επιβάτες, από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, θα έπρεπε να είχαν επιβάλει κανόνες για την διακοπή ή τον περιορισμό των αεροπορικών συγκοινωνιών πάνω από ουσιαστικά εμπόλεμες περιοχές.