Εκκρεμότητες του παρελθόντος σκιάζουν την οικονομική προοπτική - Free Sunday
Εκκρεμότητες του παρελθόντος σκιάζουν την οικονομική προοπτική
Το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται αύξηση επενδύσεων και μείωση δαπανών Eurokinissi

Εκκρεμότητες του παρελθόντος σκιάζουν την οικονομική προοπτική

Η  οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται είναι ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων που έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και βασικών συνεργατών του και διαχείρισης προβλημάτων με τη λογική και τους κανόνες του παρελθόντος.

Θα πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα στοιχεία που συνδέονται με το οικονομικό παρελθόν, να ενισχύσουμε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε βάθος χρόνου,

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αυξήσουμε εντυπωσιακά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για το 2020, γεγονός που δυσχεραίνει τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας.

Η δεύτερη πρωτοβουλία που πρέπε να πάρουμε είναι η πλήρης εγκατάλειψη της ενεργειακής πολιτικής του παρελθόντος, με παράλληλη χρηματοδότηση της λεγόμενης πράσινης μετάβασης.

ΟΙ κανόνες αλλάζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επεκτείνει τον αποκλεισμό από τις χρηματοδοτήσεις των ενεργειακών επενδύσεων που έχουν σχέση με τον άνθρακα ώστε να συμπεριληφθεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις με ελκυστικούς για τους επενδυτές όρους και εφαρμόζοντας νέες μορφές χρηματοδότησης όπως τα πράσινα ομόλογα.

Τρίτον, πρέπει να βρούμε τρόπους  να αλλάξουμε τη σύνθεση των δημοσίων δαπανών και να την καταστήσουμε πιο παραγωγική για την οικονομία. Αυτή ήταν μια από τις βασικές θέσεις που υποστήριζε ο Ντράγκι στην ΕΚΤ για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Στην Ελλάδα θα πρέπει να προσθέσουμε έναν ακόμα σημαντικό στόχο, τη σταθερή μείωση των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.