Νέα πολιτική εποχή με υπογραφή Μητσοτάκη - Free Sunday
Νέα πολιτική εποχή με υπογραφή Μητσοτάκη
Τι σημαίνει η θριαμβευτική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Νέα πολιτική εποχή με υπογραφή Μητσοτάκη

Με την επιλογή που έκανε υπέρ της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης κέρδισε μια μεγάλη νίκη σε επίπεδο τακτικής, έστειλε τα σωστά πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα και, κυρίως, προετοίμασε το πέρασμα του δημόσιου βίου σε μια νέα εποχή.

Στα χαρακτηριστικά αυτής της νέας εποχής περιλαμβάνονται η αξιοκρατία, η ισότητα των φύλων, η απομάκρυνση από την κομματοκρατία.

Με την πρωτοβουλία που πήρε ο Μητσοτάκης ενίσχυσε την εικόνα του ηγέτη που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μπόρεσε πρώτα να αποσυνδέσει την εκλογή από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως το 2015, και στη συνέχεια να βγάλει τη χώρα από την παγίδα ενός αδιέξοδου κομματικού πάρε-δώσε.

Με τις κινήσεις που έκανε φαίνεται να εξασφαλίζει την πανηγυρική εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία και με περισσότερες από 250 ψήφους στη Βουλή.

Η Προεδρία Παυλόπουλου

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράστηκε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο. Όλοι γνώριζαν πως δεν επρόκειτο να παρατείνει την παραμονή του κ. Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον θεωρεί, εδώ και χρόνια, έναν πολιτικό με αξιοπρεπή παρουσία στον δημόσιο βίο, ο οποίος όμως έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να προτείνει ο Μητσοτάκης δεύτερη θητεία Παυλόπουλου, γι’ αυτό σήκωσε τους τόνους υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προκαλούσε πολιτικό ή και εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ.

Αυτό που δεν κατάλαβαν στην Κουμουνδούρου ήταν ότι ο Μητσοτάκης ετοίμαζε, στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την υπέρβαση του κομματικού συστήματος. Δεν ήθελε τον Παυλόπουλο. Δεν θα πήγαινε σε ισχυρό πολιτικό παράγοντα του χώρου της κεντροδεξιάς, ούτε όμως ήθελε κάποιου είδους πάρε-δώσε με τις οργανωμένες δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Επέλεξε την κ. Σακελλαροπούλου, ανώτατη δικαστική λειτουργό με μόρφωση, ήθος, σημαντική επαγγελματική διαδρομή και ικανότητες. Με τον τρόπο αυτόν δεν έθιξε κανέναν, παρέκαμψε το κομματικό σύστημα και έστειλε θετικά μηνύματα στην κοινωνία.

Νέα κοινωνική δυναμική

Επιλέγοντας την κ. Σακελλαροπούλου ο κ. Μητσοτάκης συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής δυναμικής.

Θα έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέλιξη με θετικό συμβολισμό και τεράστια σημασία. Ο πρωθυπουργός διορθώνει με τον καλύτερο τρόπο και το λάθος που έκανε σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης, όπου μόνο το 10% των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου είναι γυναίκες.

Σε μια εποχή που στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η Φον ντερ Λάιεν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εφαρμόζουν την ισότητα των φύλων σε ό,τι αφορά την επιλογή των στελεχών, ο Μητσοτάκης δείχνει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει και σε αυτή την προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζει την αξιοκρατία στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, εφόσον επιλέγει μια προσωπικότητα με σημαντική επαγγελματική διαδρομή, η οποία δεν προέρχεται ούτε ανήκει στον πολιτικό του χώρο.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώνονται η ισότητα των φύλων και η αξιοκρατία σε επίπεδο Προεδρίας της Δημοκρατίας, το καλό παράδειγμα περνάει στο σύνολο του πολιτικού, διοικητικού συστήματος και στην ίδια την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θύμα της προπαγάνδας του

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας και το επιτελείο του έπεσαν και αυτή τη φορά θύματα της προπαγάνδας τους. Αναλύουν τις κινήσεις του Μητσοτάκη με βάση το πώς θα τον ήθελαν και όχι το πώς πραγματικά είναι. Γι’ αυτό πέφτουν συνεχώς έξω στις εκτιμήσεις τους.

Τον ήθελαν, για τις ανάγκες της προπαγάνδας τους, έτοιμο να κάνει μια επιλογή από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ, η οποία θα αποτελούσε αφετηρία εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Ο Μητσοτάκης κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση και σε πλήρη συνεννόηση με Σαμαρά.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας ακραίος νεοφιλελεύθερος, αιχμάλωτος ακροδεξιών δυνάμεων, και πως εφαρμόζει μια πολιτική που παραπέμπει στον αιμοσταγή δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ.

Τώρα το πώς ένας πολιτικός ηγέτης με αυτά τα χαρακτηριστικά προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ένα ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αρχιπροπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιοπιστία τους έχει καταρρεύσει, γιατί ασκούν αντιπολίτευση με βάση πρόχειρες ιδεολογικές και πολιτικές κατασκευές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τον Μητσοτάκη και την πολιτική πραγματικότητα.

Σε μπούμερανγκ μετατράπηκε και το επιχείρημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για υποτιθέμενα πολιτικά, κομματικά καλλιστεία τα οποία είχε οργανώσει ο Μητσοτάκης δήθεν για να ευτελίσει τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τα πολιτικά καλλιστεία υπήρξαν μόνο στη φαντασία των αρχιπροπαγανδιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης θέλησε με την επιλογή του να σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολιτικής περιόδου στην οποία παραμένει εγκλωβισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ευθύνεται για τις διαστάσεις της οικονομικής κρίσης του 2008-2009, ποιος και πώς διαχειρίστηκε τα μνημόνια, ποιος μας επέβαλε το περιττό τρίτο μνημόνιο και άλλα ενδιαφέροντα, τα οποία όμως αφορούν το παρελθόν.

Το μέλλον μας δεν είναι προέκταση μιας εθνικής αποτυχίας και της κρίσης, αλλά στηρίζεται στην αξιοκρατία, στην κοινωνική δυναμική, στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, στην αποκομματικοποίηση του δημόσιου βίου. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο Μητσοτάκης έκανε την πολιτική υπέρβαση εκεί που ο Τσίπρας επένδυε στην πολιτική αποτελμάτωση.

Τέλεια εκτέλεση

Αυτό που προκαλεί εντύπωση με την πρωτοβουλία Μητσοτάκη είναι ότι συνδύασε τη σωστή σύλληψη με την τέλεια εκτέλεση.

Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι έχει ανοιχτό μυαλό και ανοιχτούς ορίζοντες και πως έχει φτιάξει, στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, ένα σύστημα εξουσίας που λειτουργεί αθόρυβα και αποτελεσματικά.

Παρά τον βομβαρδισμό με πολιτικά και παραπολιτικά ερεθίσματα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλά ΜΜΕ, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του κινήθηκαν χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαρροή και με την ταχύτητα που εξυπηρετούσε τον πολιτικό σχεδιασμό τους.

Έτσι, η απόφασή του υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου έκανε τη μεγαλύτερη δυνατή εντύπωση στην ευρύτερη κοινή γνώμη και υποχρέωσε την αιφνιδιασμένη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια γρήγορη αναγκαστική αναδίπλωση. Από εκεί που προετοιμαζόταν για έναν πόλεμο πολιτικής φθοράς κατά της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε, σε διάστημα ωρών, στην πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου. Αμήχανα δήλωσε ότι «αυτός δεν θα γίνει Μητσοτάκης», ενώ και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι, και να ήθελε να γίνει, δεν μπορεί.