Ο κοροναϊός χτυπά στην καρδιά της Ευρώπης - Free Sunday
Ο κοροναϊός χτυπά στην καρδιά της Ευρώπης
To κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στασβούργο. Η τελευταία συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες

Ο κοροναϊός χτυπά στην καρδιά της Ευρώπης

Η επιδημία πνευμονίας Covid-19 έχει φέρει πρωτοφανή αναστάτωση στην πολιτική σκηνή της ΕΕ, αναφέρει από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος παράλληλα προειδοποιεί για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι επισκέψεις και οι αποστολές έχουν σταματήσει, ενώ η συνεδρίαση της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες αντί στο Στρασβούργο και περιορίστηκε σε διάρκεια. Οι ψηφοφορίες αναβλήθηκαν και οι ευρωβουλευτές αποφεύγουν να βρίσκονται όλοι μαζί στην αίθουσα, είπε ο Γιώργος Κύρστος στον ραδιοσταθμό Radio North 98.

Πέρα όμως από το ζήτημα δημόσιας Υγείας, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει και το σοβαρό πλήγμα στην καρδιά της Ευρωζώνης: τα χρηματοπιστωτικά κέντρα έχουν παραλύσει στον ανεπτυγμένο ιταλικό βορρά, μια έκτακτη κατάσταση που επηρεάζει τις γειτονικές οικονομίες της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Ταυτόχρονα, η προηγμένη βιομηχανία της βόρειας Ιταλίας αντιμετωπίζει πρόβλημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, λόγω των κινεζικών περιοριστικών μέτρων, και η παραγωγή και οι εξαγωγές μειώνονται δραματικά.

Πλήγμα δέχεται και ο τουρισμός, καθώς τα ξενοδοχεία κλείνουν από το Μιλάνο μέχρι τη Ρώμη.

Ωστόσο ο Γιώργος Κύρτσος εκτιμά ότι τα πρωτοφανή μέτρα καραντίνας που επέβαλε η Κίνα μάλλον δεν θα ήταν εξίσου αποτελεσματικά στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τους Κινέζους, οι οποίοι είναι μαθημένοι να πειθαρχούν στις εντολές του καθεστώτος, οι Ιταλοί και οι Έλληνες είναι μαθημένοι να αγνοούν τους κανόνες.

Σκληρά μέτρα δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν και στην γηραιά ήπειρο, όμως η αποτελεσματικότητά τους «είναι θέμα τρόπου ζωής και κουλτούρας», λέει ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής.