Ο Ερντογάν στον κόσμο του - Free Sunday
Ο Ερντογάν στον κόσμο του
O Τούρκος πρόεδρος δεν έχει αντιληφθεί τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνταi R4BIA.com

Ο Ερντογάν στον κόσμο του

Η τουρκική προπαγάνδα αξιοποιεί την παραλαβή του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου με το οποίο, υποτίθεται, ο Ερντογάν θα αλλάξει τις γεωπολιτικές και τις ενεργειακές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την άποψή μου ο Ερντογάν είναι ένας σπάνιος συνδυασμός επικινδυνότητας και γραφικότητας. Η προπαγάνδα του τουρκικού καθεστώτος δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει αντιληφθεί τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Πρώτον, ο εκβιασμός του προς την Ελλάδα και την ΕΕ με τις υποκινούμενες από αυτόν ροές προσφύγων και μεταναστών δεν περνάει σε μία περίοδο κατά την οποία τα σύνορα κλείνουν και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Δεύτερον, η διεθνής οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός ρίχνει τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενώ ο πόλεμος τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας ρίχνει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα βάθη.

Επομένως η ενεργειακή μεγαλομανία του Ερντογάν είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Τρίτον, ο κορωνοϊός πρόκειται να χτυπήσει σκληρά την τουρκική οικονομία η οποία ούτως ή άλλως αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την επεκτατική νέο-οθωμανική στρατηγική του Ερντογάν από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη.

Το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετατρέπεται σε σύμβολο του στρατηγικού σχεδιασμού της Άγκυρας που έχει εισέλθει σε φάση κατάρρευσης.