Τεστ-μαϊμού ή ασφάλεια με τη σφραγίδα της ΕΕ; - Free Sunday
Τεστ-μαϊμού ή ασφάλεια με τη σφραγίδα της ΕΕ;

Τεστ-μαϊμού ή ασφάλεια με τη σφραγίδα της ΕΕ;

των ευρωβουλευτών Γιώργου Κύρτσου και Μαρίας ντα Γκράσα Καρβάλιο

Η γνησιότητα των πιστοποιητικών τεστ COVID-19 είναι ένα θέμα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Πρόσφατα αναδείχθηκε και σε επίπεδο EUROPOL το πρόβλημα των πλαστών πιστοποιητικών που επιτρέπουν μετακίνηση στους κατόχους τους με μειωμένους ελέγχους. Οι ελληνικές αρχές ήταν ήδη από το καλοκαίρι γνώστες του προβλήματος, ειδικά στους συνοριακούς σταθμούς με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλάει για “τεστ – μαϊμού”. Η απουσία ομοιογένειας στην καταγραφή και ταυτοποίηση των πιστοποιητικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιτρέπει λοιπόν τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων και θέτει εν αμφιβόλω την επιστροφή στην κανονικότητα για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ - θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος- απειλώντας τη χώρα μας με μία ακόμη χαμένη τουριστική περίοδο.

Κοινή πρωτοβουλία

Σε αυτό το πλαίσιο, πήρα την κοινή πρωτοβουλία μαζί με τη συνάδελφο Μαρία ντα Γκράσα Καρβάλιο (Πορτογαλία - ΕΛΚ) και προτείναμε πριν δυο μήνες στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη δημιουργία ενός μηχανισμού της ΕΕ που θα εξασφάλιζε την εγκυρότητα των τεστ COVID-19, αλλά και των επικείμενων εμβολιασμών μέσω τεχνολογίας Blockchain.

Αξιοποίησα την εμπειρία της συναδέλφου Μαρία ντα Γκράσα Καρβάλιο, η οποία έχει περάσει με επιτυχία από υπουργικές θέσεις στην Πορτογαλία και ήταν στον κύκλο των άμεσων συνεργατών του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο για να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε μια απολύτως ασφαλή βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους και τα εμβόλια COVID-19. Το σύστημα θα ξεκινήσει με τις χώρες της ΕΕ, αλλά θα μπορέσει σε μεταγενέστερο στάδιο να μετεξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει δεδομένα από οποιαδήποτε χώρα θα ήθελε να συμμετάσχει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα αρχικά ευρωπαϊκό αλλά στη συνέχεια παγκόσμιο δίκτυο, όπου οι εθνικοί οργανισμοί θα δημιουργήσουν ένα Blockchain για την ανταλλαγή πληροφοριών βάσει συμφωνημένων πρωτοκόλλων. Την Πανευρωπαϊκή εποπτεία αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να αναλάβει το European Centre for Disease Prevention and Control. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είδε κατ’ αρχήν θετικά την πρότασή μας και δήλωσε ανοιχτή στη συνέχιση των επαφών.

Πορεία στο μέλλον

Η τεράστια σημασία της αξιοπιστίας των καταγεγραμμένων στοιχείων καθιστά το blockchain την ενδεδειγμένη τεχνολογία καθώς εγγυάται την ασφάλεια των δεδομένων, λόγω της αναλλοίωτης  δομής των εγγραφών του, αλλά και της διαφάνειας στη χρήση τους. Αμφότερες οι πτυχές άπτονται των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης καθώς υπάγονται στο πλαίσιο της προώθησης της ψηφιοποίησης και της διαφάνειας των ευρωπαϊκών πολιτικών με πλήρη συμμόρφωση με την προστασία των προσωπικών πληροφοριών, όπως καθορίζεται από το GDPR.

Όπως αναφέρει ο Γεν. Διευθυντής της DG Connect R.Viola, “Η φιλοδοξία της Ευρώπης είναι να δημιουργήσει το πρότυπο για τις τεχνολογίες Blockchain. Έχουμε εφαρμόσει ένα ισχυρό κανονιστικό και πολιτικό πλαίσιο που υποστηρίζει τη βιώσιμη καινοτομία Blockchain, καθώς και τα οικοσυστήματα εκκίνησης και κλιμάκωσης. Οι διοικήσεις σε όλη την Ευρώπη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της συναρπαστικής και απαραίτητης νέας τεχνολογίας“. Τι καλύτερη εφαρμογή λοιπόν από μία που εξασφαλίζει όχι μόνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας τόσο στον τουρισμό όσο και σε άλλους νευραλγικούς τομείς.

Ήδη από το 2018 με πρωτοβουλία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δημιουργηθεί το EU Blockchain Observatory & Forum με σκοπό την επιτάχυνση της καινοτομίας Blockchain και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος Blockchain εντός της ΕΕ ώστε να ενισχύσει τη θέση της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη σε αυτήν τη νέα τεχνολογία που θα μετασχηματίσει όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Η πρόταση που παρουσιάσαμε με τη συνάδελφο Μαρία ντα Γκράσα Καρβάλιο απαντά ταυτόχρονα στις προκλήσεις της προστασίας της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας, της οργάνωσης της ανάκαμψης του τουρισμού το ταχύτερο δυνατόν, της ψηφιακής μετάβασης και της προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γι’ αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να υποστηριχτεί.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα Τα Νέα