Απογειώθηκαν τα κέρδη της Aegean - Free Sunday
Απογειώθηκαν τα κέρδη της Aegean

Απογειώθηκαν τα κέρδη της Aegean

Αυξημένη πληρότητα και επιβατική κίνηση με σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας ανακοίνωσε η Aegean για το β΄ τρίμηνο του 2017. Στο α΄ εξάμηνο του 2017 η Aegean κατέγραψε αύξηση 12% στον κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 450,7 εκατ. ευρώ, και αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 6%, σε 5,6 εκατομμύρια επιβάτες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης στην ενημέρωση των αναλυτών, βλέπει σημάδια βελτίωσης της εποχικότητας, που αποτελεί διαχρονικό ζήτημα για τον ελληνικό τουρισμό και την ίδια την Aegean, και καλύτερες επιδόσεις τόσο για την Aegean όσο και για την Olympic για το τρέχον έτος.

Έχοντας ακολουθήσει πιο συντηρητική πολιτική μέσα στο 2017 ως προς τις διαθέσιμες θέσεις στους προορισμούς, έχει δικαιωθεί μέχρι στιγμής από τα νούμερα των πληροτήτων, με βάση και τις επιδόσεις του πολύ δυνατού διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου.

Παράλληλα, ο όμιλος εδώ και ενάμιση μήνα «τρέχει» τις διαδικασίες για την ενίσχυση του στόλου του, με στόχο οι διαπραγματεύσεις με κατασκευαστές αεροσκαφών, κατασκευαστές κινητήρων και εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για τη διαμόρφωση της επόμενης παραγγελίας αεροσκαφών, μεγάλο μέρος της οποίας θα βασιστεί και στο sale & leaseback, να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο έτος και οι οριστικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Το ίδιο διάστημα η διοίκηση του ομίλου θα είναι σε θέση να έχει περισσότερες απαντήσεις και για την πολιτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά συχνότητες δρομολογίων, προορισμούς και διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για την επόμενη χρονιά, με βάση και τις πολύ καλές φετινές επιδόσεις της θερινής σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το β΄ τρίμηνο του έτους τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 298,8 εκατ. ευρώ, 17% ενισχυμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των πτήσεων. Η βελτίωση που σημειώθηκε στις πληρότητες κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας ποσοστό ύψους 81% από 72% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, οδήγησε σε ανάκαμψη της κερδοφορίας. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 23,2 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους σε 15,8 εκατ. ευρώ, από ζημίες 2,1 και 2,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το β΄ τρίμηνο του 2016. Η ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των αποτελεσμάτων προήλθε από στοχευμένες προσαρμογές του δικτύου σε συνδυασμό με την επένδυση της εταιρείας σε αγορές του εξωτερικού, που συνεχίζουν να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα.

H επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7% το β΄ τρίμηνο του έτους, με το δίκτυο εξωτερικού να παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, παρουσιάζοντας αύξηση 12%. Συγκεκριμένα, η κίνηση εξωτερικού της Aegean από/προς την Αθήνα αυξήθηκε κατά 17% το β΄ τρίμηνο του έτους, με την εταιρεία να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αγοράς.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους 20 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 3,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αποτέλεσμα της αντίστοιχης περιόδου του 2016. Παράλληλα, οι καθαρές λειτουργικές ροές ενισχύθηκαν σε 119,5 εκατ. ευρώ από 87 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016, με αποτέλεσμα τα ταμιακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να διαμορφωθούν σε 337,4 εκατ. ευρώ στις 30/06/2017, μετά και την καταβολή μερίσματος χρήσης ύψους 28,5 εκατ. ευρώ.