Στο 6,5% η πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ - Free Sunday
Στο 6,5% η πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ

Στο 6,5% η πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ

Πτώση 6,5% εμφάνισαν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ το 2016 (έναντι 2,1% το 2015), με την πτώση σε όρους όγκου να ανέρχεται στο 8,9%, ενώ και οι 11 κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων υπέστησαν κάμψη.

Αρνητική παράμετρο αποτέλεσε και ο περιορισμός των προσφορών των λιανεμπόρων, καθώς ο επιθετικός τιμολογιακός ανταγωνισμός που εφάρμοσαν οι μεγάλες αλυσίδες προκειμένου να αποσπάσουν καταναλωτές από τη Μαρινόπουλος δεν ευνόησε τα περιθώρια κέρδους.

Ο εγχώριος κλάδος των σούπερ μάρκετ εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. και σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2016 οι ρυθμοί υποχώρησης της αγοράς εντάθηκαν λόγω της μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης των καταναλωτών τόσο με άμεσους όσο και με έμμεσους φόρους, με συνέπεια τη σταδιακή συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης. Ειδικότερα, η μετάταξη πολλών ειδών διατροφής το καλοκαίρι του 2015 από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23% και ακολούθως η αύξηση του συντελεστή στο 24% από 1/6/2016 προκάλεσαν περαιτέρω μείωση της ζήτησης.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, μέρος της μείωσης των πωλήσεων οφείλεται στην υπολειτουργία των καταστημάτων της Μαρινόπουλος, καθώς τα έσοδα που εμφάνιζαν τα προηγούμενα χρόνια «μετατοπίστηκαν» μερικώς μόνο στις άλλες ανταγωνιστικές αλυσίδες.

Πάντως, οι απώλειες που εμφανίζει ο κλάδος προήλθαν κυρίως από τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ, αντιθέτως, οι μεγάλες αλυσίδες αποδείχθηκαν ανθεκτικές σε μια πτωτική αγορά, αυξάνοντας τις πωλήσεις τους. Το γεγονός αυτό αποδίδεται: α) στην κάλυψη μέρους των κενών που προέκυψαν από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος, β) στην επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών μικρότερων παικτών και γ) στην εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Γκουζέλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «οι συνθήκες που διέπουν τον κλάδο των σούπερ μάρκετ θα εντείνουν την τάση περαιτέρω συγκέντρωσης σε λίγες οργανωμένες αλυσίδες και το 2017, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς του δικτύου της Μαρινόπουλος στη Σκλαβενίτης. Οι συνεχείς εξαγορές και συνεργασίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία πιο εύρωστων οικονομικά επιχειρηματικών σχημάτων που θα διαθέτουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη έναντι των προμηθευτών».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 99 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

Ο κύκλος εργασιών το 2015 διαμορφώθηκε στα 8,58 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 0,5%.

Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ, αν εξαιρεθεί η ακραία επίδραση των υψηλών ζημιών της Μαρινόπουλος, κατέγραψαν αύξηση 13,5%, στο ύψος των 305,84 εκατ. ευρώ.

Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 2,5% και 1,1% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε σε 2,2 προς 1.

Η γενική ρευστότητα διατηρήθηκε στο επίπεδο της μονάδας.