Στην Αμερικανική Onex το Νεώριο - Free Sunday
Στην Αμερικανική Onex το Νεώριο

Στην Αμερικανική Onex το Νεώριο

H Onex Shipyards που εκπροσωπείται από τον Πάνο Ξενοκώστα θα είναι όπως ΄’όλα δείχνουν ο προτιμητέος επενδυτής για το Νεώριο Σύρου.  Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η εταιρεία θα κληθεί να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία για την πρότασή της αλλά και να ενημερωθεί για τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι η Onex,  κατέθεσε την καλύτερη προσφορά απ’ όλους τους υποψήφιους επενδυτές που διεκδίκησαν τα ναυπηγεία, η οποία έφθασε τελικά στα 60 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ στην αρχή.

Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει επίσης η κορεάτικη Daewoo αλλά και ομάδα εφοπλιστών και επιχειρηματιών από την Σύρο ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κλήθηκε και η Cosco.

Αν προχωρήσει η διαδικασία τότε ο νέος επενδυτής θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία  με τους πιστωτές του Νεωρίου και την κυβέρνηση και θα καταστεί δυνατή έτσι η ένταξη του ναυπηγείου που βαρύνεται με υποχρεώσεις της τάξεως των 60 εκατ. στη διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Σημειώνεται ότι θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει να υπαχθεί η επιχείρηση αυτή στις πρόνοιες του συγκεκριμένου άρθρου, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της είναι προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και όχι προς τις τράπεζες

Το Νεώριο είναι από τα παλαιότερα ναυπηγεία της χώρας, ανήκει στον επιχειρηματία Νίκο Ταβουλάρη και απασχολεί περίπου 300 εργαζόμενους. Παραμένει κλειστό από τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ υπολειτουργεί εδώ και δυο χρόνια. Τα χρέη του ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά χρέη προς Δημόσιο και ΙΚΑ.