Στηρίζουν την Ελλάδα και χτίζουν το brand «Made in Greece» - Free Sunday
Στηρίζουν την Ελλάδα και χτίζουν το brand «Made in Greece»

Στηρίζουν την Ελλάδα και χτίζουν το brand «Made in Greece»

Η Ελλάδα που παράγει είναι παντού και, κυρίως, δεν είναι μόνο στην πρωτεύουσα. Από τη μια γωνιά της χώρας ως την άλλη, από την Κρήτη ως τη Χίο, από την Κοζάνη ως τη Ζαγορά, από την Πελοπόννησο ως τη Στερεά, υπάρχουν εταιρείες που όχι μόνο άντεξαν την κρίση αλλά ανδρώθηκαν μέσα σε αυτήν και έγιναν πρεσβευτές της χώρας μας και των προϊόντων τόσο της γης όσο και του ελληνικού μυαλού. Ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, με το ολοκαύτωμα αποβιομηχάνισης, υπάρχουν επιχειρήσεις και μονάδες που τιμούν το brand «Made in Greece» στα παγκόσμια επιχειρηματικά «γκαλά».

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, με παραγωγή 2 δισ. τεμαχίων και κύκλο εργασιών 1 δισ. ευρώ, περισσότερους από 2.500 κωδικούς, 4.400 εργαζόμενους και 64 μονάδες παραγωγής σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί της, μία σημαντική δύναμη της ελληνικής οικονομίας, που στοχεύει να αναδείξει την αξία της ελληνικής επιχειρηματικότητας ως του πιο ορθολογικού παραγωγικού μοντέλου για τη δημιουργία βιώσιμης οικονομίας και την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Έντεκα από τα 64 εργοστάσια βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, δέκα στην Ήπειρο, οκτώ στη Στερεά Ελλάδα, επτά στην Πελοπόννησο κ.ο.κ. Μάλιστα, το μέσο μέγεθος των εταιρειών που συμμετέχουν έχει ετήσιο τζίρο 27,3 εκατ. ευρώ, απασχολώντας 129 εργαζόμενους.

Επίσης, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και εταιρείες ίδιων κλάδων, ευθέως ανταγωνιστικές, με εξαιρετική συνεργασία, κάτι που δείχνει τον «επιχειρηματικό πολιτισμό που, εκτός των άλλων, θέλει να προβάλει η πρωτοβουλία». Απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης είναι η διατήρηση του τρίπτυχου «παραγωγή, βάση και ιδιοκτησία» στην Ελλάδα.

Αριθμώντας σήμερα 34 εταιρείες-μέλη, μεταξύ των οποίων οι Νιτσιάκος, Λουξ, Agrino, ΧΗΤΟΣ, ΕΖΑ, ΝΗΣΟΣ κ.ά., το ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αποτελεί μια ένωση δυνάμεων με ορισμένες από τις ιδιαίτερα αναπτυσσόμενες παραγωγικές-μεταποιητικές επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς οι οποίες επέλεξαν να διατηρήσουν το τρίπτυχο «παραγωγή, έδρα και ιδιοκτησία» στην Ελλάδα.

Μέλη της πρωτοβουλίας επισημαίνουν πως το ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ διεκδικεί έναν ουσιαστικό ρόλο στον διάλογο για την οικονομία, μεταξύ άλλων, μέσα από την προώθηση προτάσεων για την ενθάρρυνση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την ανάληψη δράσεων για την τόνωση της κατανάλωσης ελληνικής παραγωγής προϊόντων και, πιο σημαντικό, τη δημιουργία συνεργειών τόσο μεταξύ των μελών της πρωτοβουλίας όσο και ανάμεσα στο ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και σημαντικούς θεσμούς, φορείς και παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

Ποιοι συμμετέχουν

Agrino, ΕΨΑ, Νιτσιάκος, Λουξ, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, Ζαγόρι, ΜΕΓΑ, ΗΛΙΟΣ, ΝΗΣΟΣ, ΑΓΑΝ, ΒΙΚΟΣ, Αναψυκτικά Φλώρινας Δινάκη, BRAVA, EZA, EYBOΪΚΗ ΖΥΜΗ, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, SKAG, ΚΥΚΝΟΣ, Hellas Frost, Petrounuts, ΠΑΚΟ, Captain’s, BIOΛΑΝΤΑ, Κτήμα Γεροβασιλείου, ENDLESS-ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ, ΤΗΕ WRITING FIELDS, EΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΑΙΑ, Αυγά Βλαχάκη, Χαΐτογλου – Χαρτέα ΑΒΕΕ, Galenica, Camper Gaz, Μανδρέκας, Cretan Olive Mill, Χρυσά Αυγά.

Μεγάλα ονόματα - μοναδικά προϊόντα

Σε περίοπτη –αν όχι στην κορυφαία– θέση της κατηγορίας των εταιρειών που διεθνοποιούν την Ελλάδα βρίσκεται η εταιρεία Συστήματα Sunlight, με έδρα την Ξάνθη, μια εταιρεία που ίδρυσε πριν πολλά χρόνια ο… γκουρού της μπαταρίας στην Ελλάδα, Πάνος Γερμανός, 100% θυγατρική σήμερα του Ομίλου Olympia.

Η μονάδα ξεκίνησε με 28 άτομα προσωπικό και πλέον έχει φτάσει στα 650 σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ συνολικά στον όμιλο Sunlight (μαζί με Sunlight Recycling και το διοικητικό προσωπικό στην Αθήνα) απασχολούνται πάνω από 800 άτομα. Έχει παρουσία σε όλες τις ηπείρους και σε περισσότερες από 100 χώρες, εξάγοντας άνω του 90% της παραγωγής της. Και η παρουσία της συγκεκριμένης εταιρείας έγκειται σε προϊόντα στον ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο κλάδο της διαχείρισης μολύβδου, κατασκευάζοντας μπαταρίες με σημαντικότερες, μεταξύ άλλων, εφαρμογές στα logistics (περονοφόρα - κλαρκ), τις τηλεπικοινωνίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα συστήματα σήμανσης, τις τορπίλες και τα υποβρύχια.

Η Συστήματα Sunlight έχει πλέον δύο βιομηχανικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, μία της παρασκευής μπαταριών στην Ξάνθη και αυτήν της ανακύκλωσης μπαταριών στην Κομοτηνή. Η εταιρεία εξάγει το 98% της παραγωγής της σε 114 χώρες συνολικά, έχοντας πάνω από 500 πελάτες, πολλοί εκ των οποίων είναι υπουργεία Άμυνας κορυφαίων –στρατηγικά και στρατιωτικά– χωρών.

Η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών το 2016 στα 168,4 εκατ. ευρώ έναντι 136,6 εκατ. ευρώ το 2015, που μεταφράζεται σε αύξηση 23%. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 17,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,4 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση 29%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. το 2015.

Η Μαστίχα και ο δρόμος προς το φάρμακο

Μια άλλη εταιρεία-διαμάντι είναι η Mediterra Α.Ε., με αφετηρία και έδρα τον γενέθλιο τόπο της μαστίχας, τη Χίο, που παρουσιάζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, υλοποιεί επενδύσεις με κύριο άξονα την έρευνα και την καινοτομία και τοποθετείται σε νέες αγορές, συστήνοντας παγκοσμίως τη μαστίχα Χίου. Η εταιρεία είναι θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και διαχειρίστρια των καταστημάτων Μastihashop. Διαχειρίζεται 15 καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκ των οποίων 14 Mastihashop(7 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 6 σε αραβικές χώρες) και ένα παντοπωλείο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Λειτουργεί μονάδα παραγωγής προϊόντων στη Χίο, όπου παρασκευάζονται περισσότερα από 200 διαφορετικά προϊόντα χρησιμοποιώντας περί τους 160 τόνους μαστίχας. Από τα παραγόμενα προϊόντα της ,το 50% κατευθύνεται σε εξαγωγές σε 40 χώρες. Από τις αγορές του εξωτερικού ιδιαίτερα δυναμική θεωρείται η αγορά της Αμερικής, με πελάτες φαρμακευτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τη μαστίχα για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, χειρουργικών νημάτων αλλά και επιθημάτων για εγκαύματα. Ωστόσο, καλή είναι η πορεία και στις αγορές του Καναδά και της Νότιας Κορέας. Προϊόντα της είναι τοποθετημένα σε μεγάλα καταστήματα σε όλο τον κόσμο, όπως Wholefoods, Gallerie Lafayette, Harvey Nichols, Ahold, Dufry, Luſthansa Edeka, Aegean, REWE, MANUEL Jeddah, DAVUBE Jeddah Milk&Honey Dubai, PANDA Saudi και UNION Dubai.

Η Mediterra δεν εξάγει απλώς ένα προϊόν, έχει ένα μοναδικό προϊόν παγκοσμίως, που φύεται και δακρύζει μόνο στη Χίο, και σε κάθε αγορά δημιουργεί μια νέα θέση γι’ αυτό το μοναδικό δώρο της φύσης.

Μίλα μου για Μήλα

Στις αγορές της Μέσης Ανατολής στρέφει το βλέμμα του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που παράγει τα μήλα «Ζαγορίν», προετοιμάζοντας παράλληλα τη δυναμική είσοδό του, εντός του 2018, στον κλάδο της χυμοποίησης.

Βέβαια, ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς προ ολίγων μηνών έκανε τα πρώτα βήματά του στη μεταποίηση, παράγοντας για πρώτη φορά πετιμέζι από τα μήλα της Ζαγοράς, και προχωρά στη δημιουργία εργοστασίου για τη χυμοποίηση του μήλου, επένδυση ύψους περίπου 500.000 ευρώ που αναμένεται να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης στις αρχές του 2018, προκειμένου το φθινόπωρο του ίδιου έτους να κυκλοφορήσει στην αγορά φρέσκος, διάρκειας λίγων ημερών, χυμός μήλου Ζαγοράς.

Οι εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 25%-30% του κύκλου εργασιών του Α.Σ. Ζαγοράς και κατευθύνονται κυρίως σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, αλλά και στα Βαλκάνια (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία). Βασικός εξαγωγικός στόχος του Α.Σ. Ζαγοράς είναι το άνοιγμά του στην αγορά της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμένα σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Ο Α.Σ. Ζαγοράς, που αριθμεί 700 μέλη-παραγωγούς, έκλεισε τη χρήση 2016-2017 με τζίρο 15 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη.

Η ετήσια παραγωγή, ανάλογα με τη σοδειά, κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 χιλιάδων τόνων μήλων, που αντιστοιχούν στο 85%-90% της συνολικής δραστηριότητας του Συνεταιρισμού, καθώς ο Α.Σ. Ζαγοράς παράγει επίσης αχλάδια, κάστανα, κεράσια και ακτινίδια.