Επενδύσεις σε ακριβά ακίνητα μέσω Golden Visa - Free Sunday
Επενδύσεις σε ακριβά ακίνητα μέσω Golden Visa

Επενδύσεις σε ακριβά ακίνητα μέσω Golden Visa

Μεγάλη κινητικότητα σημειώθηκε το 2017 ως προς το ενδιαφέρον ξένων πολιτών για την απόκτηση Χρυσής Βίζας στην ελληνική αγορά, καθώς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 είχαν δοθεί περίπου 2.300 άδειες σε βασικούς επενδυτές.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σημαντικά προνόμια σε μια ασφαλή χώρα και το ενδιαφέρον και η τελική απόκτηση του προνομίου της συγκεκριμένης βίζας μέσω επένδυσης που θα γίνει στην Ελλάδα κινείται με καλό ρυθμό. Ελκυστική καθιστούν την απόκτηση της συγκεκριμένης βίζας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος. Η συγκεκριμένη βίζα ουσιαστικά είναι ένα προνόμιο διαμονής και όχι υποχρέωση διαμονής, καθώς με την Golden Visa ο επενδυτής, ο μετανάστης, δεν υποχρεούται να έρθει να μείνει στην Ελλάδα για να διατηρήσει τα δικαιώματά του, αλλά μπορεί να την έχει ακόμα και με πέντε μέρες τον χρόνο, δέκα μέρες τον χρόνο ή ακόμα και χωρίς καμία επίσκεψη στην Ελλάδα, να έχει έτσι το δικαίωμα να διαμείνει (εντός της χώρας) όποτε χρειαστεί, κάτι που προσφέρει μια ασφάλεια στους επενδυτές, που γνωρίζουν πως εάν κάτι δεν πάει καλά στη χώρα τους θα μπορέσουν να έχουν ένα αποκούμπι στην Ελλάδα.

Τη μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσιάζουν οι επενδυτές από την Τουρκία, την Κίνα, τη Ρωσία, αλλά και τον αραβικό κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται έχει, κατά τον εξειδικευμένο δικηγόρο κ. Βαρνάβα, ως αφετηρία τις πολιτικές εξελίξεις. Οι επενδυτές από την Τουρκία ενδιαφέρονται και για την εγγύτητα της χώρας μας προς τη δική τους και την άμεση πρόσβαση, αλλά και για τη φιλοξενία, λόγω του ότι και οι δύο λαοί έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Για τους ενδιαφερόμενους από την Αραβική Χερσόνησο, αλλά και από τη Ρωσική Δημοκρατία, το κίνητρο είναι κατά κόρον επενδυτικό, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η δυνατότητα μιας ενδεχόμενης οικογενειακής μετοίκησης.

Όσον αφορά την Κίνα, ενδιαφερόμενα είναι πιο πολύ νεαρά ζευγάρια, άνθρωποι 40 χρονών με κάποια μικρά παιδιά ίσως και τους γονείς τους οι οποίοι ούτως ή άλλως και αυτοί έχουν το δικαίωμα ως μέλη οικογένειας να εκδώσουν τις άδειες, ενώ από χώρες όπως η Ρωσία ή από εκείνες της Μέσης Ανατολής βλέπουμε ότι ο βασικός επενδυτής είναι μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή άνθρωποι 50 με 60 ετών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα οικονομικότερα προγράμματα Χρυσής Βίζας σε ολόκληρη την Ευρώπη, χωρίς, παρ’ όλα αυτά, να επιτυγχάνει την αντίστοιχη προσέλκυση επενδύσεων.

Τι εστί όμως Χρυσή Βίζα (Golden Visa); Το κάθε κράτος που υλοποιεί το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας ανταλλάσσει, θα έλεγε κανείς, την ελεύθερη είσοδο στη χώρα και ανά περιπτώσεις την υπηκοότητα με την αγορά ενός ακινήτου ή την πραγματοποίηση άλλου είδους επένδυσης εντός των συνόρων αυτής. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι επενδυτές πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο εντός Ελλάδας αξίας 250.000 ευρώ και με τον τρόπο αυτό να «αγοράσουν» μαζί και την άδεια εισόδου στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη για πέντε χρόνια. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν απαιτεί από τους επενδυτές να μένουν στη χώρα, παρά μόνο αν θελήσουν να λάβουν ελληνική υπηκοότητα, την οποία αποκτούν μετά από τουλάχιστον επτά χρόνια διαμονής.

Παρ’ ότι πολλά κράτη διαθέτουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με διαφορετικές παροχές το καθένα, οι Χρυσές Βίζες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Ελλάδας και της Κύπρου τιτλοφορούνται ως πολλά υποσχόμενες, χωρίς όμως να είναι όλες το ίδιο επιτυχημένες από άποψη εσόδων και απήχησης. Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με τις παροχές της καθεμιάς.