Αέρας ανάπτυξης στο franchise - Free Sunday
Αέρας ανάπτυξης στο franchise

Αέρας ανάπτυξης στο franchise

Διέξοδο στην επιχειρηματικότητα, αλλά και λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, μπορεί να δώσει υπό προϋποθέσεις η χρήση του θεσμού του franchise, ειδικά στην υφεσιακή περίοδο που διανύει η χώρα. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η οικονομική κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία δημιούργησε ένα γενικευμένο κλίμα ύφεσης, η οποία όμως δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο του franchising, καθώς σήμερα κάθε υποψήφιος επενδυτής-επιχειρηματίας προτιμά να συνεργαστεί με μια επώνυμη και αναγνωρίσιμη αλυσίδα η οποία έχει καταφέρει να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει στον καταναλωτή πιο οικονομικά ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, η αξιοπιστία, η αναγνωρισμένη ποιότητα, η εικόνα και το κύρος που προσφέρει ένα αναγνωρισμένο brand name αποτελούν επιπλέον σημαντικά οφέλη που σε συνδυασμό με τη στρατηγική επιλογή και τοποθέτηση των καταστημάτων μιας επώνυμης αλυσίδας στις πλέον εμπορικές περιοχές της αγοράς, τη διαφήμιση και την παροχή εργαλείων marketing και συνεχούς εκπαίδευσης αποτελούν ουσιαστικά συστατικά για την επιτυχία.

Η ένταξη σε ένα δίκτυο δικαιόχρησης, όπως είναι ο ελληνικός όρος, δίνει τη δυνατότητα αλλά και το δικαίωμα σε μια συνεργασία με νομικά και ζητήματα αγοράς ήδη λυμένα σχετικά με τη λειτουργία της εταιρείας.

Η οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του franchising ως μέσου που έχει την ικανότητα να αντέξει και να ξεπεράσει την κρίση. Ήδη στην Ελλάδα σήμερα το franchising έχει διεισδύσει στο 5%-6% των επιχειρήσεων, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό έχει υπερβεί το 50% των επιχειρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μας έχει ακόμη τεράστιο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη με τη μέθοδο αυτή, η οποία προσφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Στην έκθεση KΕΜ Franchise, που φέτος κλείνει 20 χρόνια ως θεσμός και αποτελεί το σημείο συνάντησης για αλυσίδες και δυνητικούς συνεργάτες, από το 2013 έως σήμερα έχουν υπογραφεί μόνο από τους εκθέτες που συμμετείχαν στην έκθεση πάνω από 700 συμβάσεις συνολικού ύψους αρχικής επένδυσης 95.000.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι την περίοδο της κρίσης το franchise αποτελεί τη λύση για όλους τους επίδοξους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επώνυμη επιχείρηση.

Η σύσταση Επιτροπής Franchise

Τη δυναμική του κλάδου franchise επιβεβαίωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) προχωρώντας στη σύσταση επιτροπής γι’ αυτόν, που μέχρι σήμερα δεν είχε θεσμική εκπροσώπηση. Πρόκειται για την Επιτροπή Franchise, της οποίας προΐσταται ο κ. Δημήτρης Ραμαντζάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΑ και CEO του Ομίλου So Easy.

Πρώτος άμεσος στόχος της επιτροπής, όπως εξήγησε ο πρόεδρός της μιλώντας στο site του Επιμελητηρίου (www.eea.gr), είναι η ανέλιξη του κλάδου και η καταπολέμηση όλων των εμποδίων που στέκονται τροχοπέδη στην επιτυχία του.

Ειδικότερα, ο κ. Ραμαντζάς δήλωσε: «Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά το franchise (δικαιόχρηση) εκπροσωπείται σε θεσμικό επίπεδο μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ως γεγονός και μόνο αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του κλάδου και όλων όσοι απασχολούνται σε αυτόν σαν franchisor ή σαν franchisee. Ευχαριστώ τον πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου για την ευκαιρία που έδωσε στις επιχειρήσεις μας να έχουν επιτέλους θεσμική εκπροσώπηση και ειδικά για την προσωπική τιμή να με εμπιστευτεί να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο θεσμός του franchise είναι η πλέον υγιής και αμοιβαία επαγγελματική σχέση. Αποτελεί ένα εξαιρετικό δίπολο αλληλεπίδρασης με τεράστια οφέλη και για τις δύο πλευρές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι περίπου 9.000 υγιείς επιχειρήσεις franchise δραστηριοποιούνται μόνο στην Αθήνα. Η επιτροπή του franchise θα παρέχει υψηλού επίπεδου υπηρεσίες-εξυπηρέτηση, καθώς επίσης θα συμβουλεύει και θα οργανώνει συστηματικά και ολοκληρωμένα τις παροχές του ΕΕΑ προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις-μέλη του. Θα εργαστούμε για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, σε επίπεδο εξωστρέφειας (συμμετοχή σε εκθέσεις, συνεργασία με επιμελητήρια του εξωτερικού κ.λπ.), στρατηγικών συμμαχιών, χτίσιμο συνεργασιών μεταξύ υφιστάμενων επιχειρήσεων, νομικές-λογιστικές-αναπτυξιακές συμβουλές (mentoring). Θα εκμεταλλευτούμε τα επιδοτούμενα προγράμματα πρόσληψης, κατάρτισης-εκπαίδευσης προσωπικού και θα διεκδικήσουμε την επανένταξη των επιχειρήσεών μας στα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα, από τα οποία, τόσο άδικα, έχουμε εξαιρεθεί. Η ανέλιξη του κλάδου και η καταπολέμηση όλων των εμποδίων που στέκονται τροχοπέδη στην επιτυχία του είναι ο πρώτος άμεσος στόχος. Η “ισχύς εν τη ενώσει” και μέσα από το ΕΕΑ».

Τι λένε οι αριθμοί

Σημαντικά στοιχεία για τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο του franchise και τις προτιμήσεις των επιχειρηματιών διαφαίνονται από την πρόσφατη έρευνα της Marketing Services Organization – MSO.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κατηγορία «Εστίαση - Τρόφιμα» (35,48%), η οποία συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο στόχο των επενδυτών. Ακολουθεί η «Παροχή Υπηρεσιών» (21,90%), η κατηγορία «Διάφορα» με 15,95% και η «Υγεία - Oμορφιά» (10%). Σημαντικά ποσοστά παρουσιάζουν οι κατηγορίες «Ένδυση - Υπόδηση - Αξεσουάρ» με 8,33%, «Οικιακός Εξοπλισμός» (3,34%). Η «Εκπαίδευση - Επιμόρφωση» (5%), ενώ αποτελεί μέρος της «Παροχής Υπηρεσιών», συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό ενδιαφέροντος και αναλύεται ξεχωριστά.

Οι ερωτώμενοι στην πλειονότητά τους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη στον θεσμό της δικαιόχρησης (franchise) ως δικαιοδόχοι (franchisee) σε ποσοστό 62,44%. Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό (17,56%) δηλώνει την πρόθεσή του να λειτουργήσει ως master franchisor, εισάγοντας στην Ελλάδα κάποιο concept του εξωτερικού. Το 20% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται να αναπτύξει με τη μέθοδο του franchise το δικό του concept, δηλαδή να γίνει franchisor.

Ο κύριος όγκος των ερωτώμενων (61,48%) παρουσιάζει επενδυτική δυνατότητα ή πρόθεση επένδυσης έως 100.000 ευρώ. Το 21,22% είναι διατεθειμένο να επενδύσει έως 200.000 ευρώ, το 10,93% μεταξύ 201.000 ευρώ και 300.000 ευρώ, ενώ το 6,37% εμφανίζει επενδυτική δυνατότητα άνω των 301.000 ευρώ.

Ως προς τα επένδυση ποσά ανά κατηγορία, στην κατηγορία «Εστίαση - Τρόφιμα» οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι προτίθενται να διαθέσουν έως 100.000 ευρώ σε ποσοστό 73,64%, αλλά ταυτόχρονα την επιλέγουν ως κύριο πεδίο ενδιαφέροντος και άτομα που θέλουν να επενδύσουν ποσά άνω των 301.000 ευρώ σε ποσοστό 3,10%, όπως και άτομα που επιθυμούν να διαθέσουν από 101.000 έως 300.000 ευρώ.

Το θεσμικό πλαίσιο που δεν υπάρχει

Μπορεί το ελληνικό franchise να δίνει δουλειά σε περισσότερους από 350.000 εργαζόμενους και να ενισχύει κλάδους όπως η ένδυση, η εστίαση και τα τρόφιμα, που αποτελούν τις πρώτες επιλογές, ωστόσο, όπως επισήμανε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Franchise Eλλάδος, απουσιάζει η ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου του οποίο να κατοχυρώνει πλήρως όσους εμπλέκονται στη δικαιόχρηση είτε ως δικαιοπάροχοι είτε ως δικαιοδόχοι. Σε αυτό το πλαίσιο, το πλάνο δράσης του Συνδέσμου βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά και νομοθετικού πλαισίου, καθώς σήμερα το μόνο πλαίσιο που υπάρχει είναι το μητρώο μελών του Συνδέσμου, όμως τα μέλη είναι μόνο το 20% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην ένταξη των υφιστάμενων καταστημάτων franchise στο ΕΣΠΑ, ως ένα εργαλείο για να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τρίτος άξονας είναι η διεθνοποίηση του ελληνικού συστήματος δικαιόχρησης και για τον λόγο αυτόν ο Σύνδεσμος είναι μέλος του παγκόσμιου Συνδέσμου.

Τέλος, ο τέταρτος άξονας αφορά την εκπαίδευση των εργαζομένων στα συστήματα δικαιόχρησης. Ήδη έχει εγκριθεί πρόταση για την εκπαίδευση 1.200 εργαζομένων σε 13 περιφέρειες της χώρας σε τομείς όπως η διαχείριση τροφίμων και η διαχείριση οργανικών απορριμμάτων, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και η διαχείριση και εξυπηρέτηση πελατών. Το σχέδιο δράσης προβλέπει την πιστοποίηση των αποκτηθέντων προσόντων βάσει διεθνών προτύπων. Το ύψος του προγράμματος είναι 1,5 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».