Ο βασιλιάς πίνει καφέ - Free Sunday
Ο βασιλιάς πίνει καφέ

Ο βασιλιάς πίνει καφέ

Η αγορά αγάπησε και αγαπάει τις νέες καταναλωτικές τάσεις και οι επενδυτές στρέφονται στους ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους και στις υποκατηγορίες αυτών. Στην αγορά του franchise, «ο Βασιλιάς πίνει καφέ», καθώς η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου είναι ταχύτατη, με την είσοδο νέων αλυσίδων να μη σταματά και την επιτυχία να περνά μέσα από το franchise.

Και αυτό γιατί ο καθημερινός καφές μας έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο και η συνήθεια, η καθημερινή ανάγκη, έχει γίνει πλέον διασκέδαση, διάλειμμα από την καθημερινότητα, συντροφιά στο γραφείο ή και στον δρόμο, απόλαυση στο σπίτι και σίγουρα έχει εξελιχθεί πολύ από εκείνη τη ΔΕΘ τη δεκαετία του ’60, όπου ανακαλύφθηκε ο φραπέ, κάνοντας την Ελλάδα να διαθέτει κορυφαία τεχνογνωσία, σχεδόν απαράμιλλη σε όλη την Ευρώπη.

Από τον φραπέ, τα καφεκοπτεία, τα coffee to go, το delivery, το e-food, τις single-origin ποικιλίες, τους speciality και microlot καφέδες, το trend του home barista, τις κάψουλες τύπου nespresso, αναρωτιέται κανείς αν αξίζει να επενδύσει σε μια αγορά με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό, όπως και ποιες θα είναι οι εξελίξεις στον κλάδο.

Η Ελλάδα έρχεται τέταρτη στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης των επώνυμων αλυσίδων καφέ, πίσω από τη Βρετανία, την Τουρκία και τη Ρωσία που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Allegra Strategies, τον Οκτώβριο του 2017 υπήρχαν στην Ευρώπη 22.714 καφετέριες, δηλαδή 6,4% περισσότερες απ’ ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. Η δε ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, υποστηρίζει η μελέτη, θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό.

Από τη μια η συνολική ζήτηση του κλάδου είναι πλέον λίγο-πολύ σταθερή, από την άλλη αφενός δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις, με τις περισσότερες να είναι αυτόνομα καταστήματα, και αφετέρου οι αλυσίδες του καφέ είναι όλες δίκτυα franchise και στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των αγορών σε λίγους αναμένουμε τα αυτόνομα καταστήματα να κλείσουν ή να μετατραπούν σε franchise για προφανείς λόγους. Οι αλυσίδες, λοιπόν, ως πιο οργανωμένες μορφές επιχειρήσεων, θα κερδίσουν μερίδια στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Έχουν διατυπωθεί αρκετές προβλέψεις για το μέλλον στον κλάδο, άλλοι υποστηρίζουν ότι θα χαρακτηρίζεται από την επικράτηση των κρύων ροφημάτων και άλλοι δηλώνουν με σιγουριά ότι το επόμενο trend θα είναι οι καφέδες φίλτρου. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος διανύει μία συναρπαστική περίοδο και το μέλλον του θα καθοριστεί σε έναν μεγάλο βαθμό από το πάθος και την αφοσίωση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Οι επώνυμες αλυσίδες και η θέση τους στον κλάδο

Η οριοθέτηση της μεγάλης ανάπτυξης του κλάδου ξεκινά σαφέστατα από τα Coffee Island, την πατρινή αλυσίδα που έφτασε σήμερα κοντά στα 400 καταστήματα εντός και εκτός Ελλάδος. Τα Coffeebrands (≈100 καταστήματα), επίσης από την Πάτρα, και τα Mikel (πάνω από 150 καταστήματα) από τη Λάρισα έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς και αποτελούν πλέον πολύ δυνατά brands. Εξίσου δυνατό brand είναι αυτό των Coffee Lab, που από το 2015 μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 75 καταστήματα. Ωστόσο, πολύ μεγάλα μερίδια έχει και η αλυσίδα Γρηγόρης, που, αν και δεν είναι αμιγώς coffee shop, αφού προσφέρει πολύ μεγαλύτερη προϊοντική γκάμα, διαθέτει πάνω από 300 καταστήματα, δίνοντας πάντα βάρος στον καφέ.