Ο αδικοχαμένος Στέλιος Σκλαβενίτης και η ιστορία της επιχείρησης - Free Sunday
Ο αδικοχαμένος Στέλιος Σκλαβενίτης και η ιστορία της επιχείρησης

Ο αδικοχαμένος Στέλιος Σκλαβενίτης και η ιστορία της επιχείρησης

Πρώτη είδηση είναι από χθες το όνομα Σκλαβενίτης, καθώς σαν κεραυνός εν αιθρία στον επιχειρηματικό κόσμο ήχησε ο θάνατος του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Η οικογένεια που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας σε πείσμα των καιρών, δεν έκανε ποτέ διαφημίσεις, δεν μοίρασε ποτέ εκπτωτικά φυλλάδια, δεν επιζήτησε ποτέ δημοσιεύματα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων, δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, όχι όμως για ευχάριστό λόγο αυτή τη φορά.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν αυτός που, μαζί με τα δύο αδέλφια του, τον Γεράσιμο και τη Μαρία, βρίσκονταν στο τιμόνι του Ομίλου και έβαλαν την υπογραφή τους σε μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και από τις πιο προβεβλημένες ταυτόχρονα κινήσεις των τελευταίων ετών,  την εξαγορά του «Μαρινόπουλου» και την διασωσή του.

Η ιστορία του φαινόμενου Σκλαβενίτης

Η κίνηση αυτή, όμως, είναι απλώς το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην ιστορία του ομίλου Σκλαβενίτη, που ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη, Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο (αρχικά ως «Χονδρέμπορος»).

Μια οικογένεια που έχει στο αίμα της το εμπόριο και ξεκινά από τη Λευκάδα, το 1920, με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1936 όμως ένα ατύχημα με μια μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που προοριζόταν για αποστολή στο εξωτερικό προκαλεί την κατάρρευση της εταιρείας και την οικονομική καταστροφή της οικογένειας και οδηγεί τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα όπου και πεθαίνει το 1942.
Ωστόσο, τα παιδιά Γιάννης και τον Σπύρος Σκλαβενίτης έχουν μπολιαστεί με το «μικρόβιο» του εμπορίου και ξεκινούν να ασχολούνται και αυτοί επαγγελματικά με το εμπόριο στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Αρχικά διέθεταν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά. Στη συνέχεια στράφηκαν στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ – η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.

Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Οι πατεράδες της επιχείρησης, Γιάννης Σκλαβενίτης και Σπύρος Σκλαβενίτης, έφυγαν από τη ζωή, ο πρώτος το 1993, ο δεύτερος το 2006. 

Το 2006 είναι και η χρονιά που σημειώνονται μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας.  Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα τότε τα παιδιά του Σπύρου Σκλαβενίτη χρειάστηκαν στήριξη με νέα κεφάλαια για να εξαγοράσουν τις μετοχές των εξαδέλφων τους. Αυτή τη βρήκαν από τον Νίκο Μαμιδάκη της Jet Oil, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη είναι η Άννα Μαμιδάκη, κόρη του Νίκου Μαμιδάκη, η οποία δημιούργησε την εταιρεία παιδικού ενδύματος «Look @t me» αξιοποιώντας τις γνώσεις της στον χώρο της μόδας, καθώς πριν από τον γάμο της διηύθυνε μαζί με τη μητέρα της τον οίκο μόδας Escada.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος» αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σήμερα η Μαρία Σκλαβενίτη είναι η πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, ενώ ο Στέλιος είχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και έχει αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι.

Η εταιρεία στην γιγάντωσή της

Στα τέλη του 2013 η εταιρεία διέθετε 96 καταστήματα. Το 2007 αγόρασε μεμονωμένα καταστήματα αλυσίδων όπως 18 της αλυσίδας ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και το 2010, η επιχείρηση εξαγόρασε 8 καταστήματα από την αλυσίδα Ατλάντικ. Το 2013, η επιχείρηση εξαγόρασε τέσσερα καταστήματα από την εταιρεία ΔΟΥΚΑ, πέντε από το Μπαλάσκα και συμφώνησε να αποκτήσει 9 από την αλυσίδα Extra Πρώτα ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην Αττική.

Τον Νοέμβριο του 2014, η επιχείρηση εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Hellas Ελλάδος, η οποία λειτουργούσε 9 καταστήματα χονδρικής, 2 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, από 1 σε Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα, απασχολώντας 1.073 εργαζομένους. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, η επιχείρηση εισήλθε στην αγορά της Κρήτης, εξαγοράζοντας από τη Βερόπουλος, το 60% του συνόλου των μετοχών της αλυσίδας Χαλκιαδάκης, η οποία διέθετε 38 καταστήματα, 27 στον νομό Ηρακλείου, 7 στον νομό Λασιθίου, 3 στον νομό Χανίων και 1 στον νομό Ρεθύμνου, απασχολώντας 940 εργαζομένους.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ανακοινώθηκε η εξαγορά του ομίλου Μαρινόπουλος από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Η εξαγορά εγκρίθηκε από δικαστική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2017 και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 26 του ίδιου μήνα.

Την 1η Μαρτίου 2017, ο όμιλος Μαρινόπουλος έκλεισε, και το μεγαλύτερο μέρος του συγχωνεύτηκε στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕ, θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτη στην οποία εντάχθηκαν όλα τα καταστήματα Carrefour Express και Carrefour Μαρινόπουλος.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της "Μαρινόπουλος", αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η συμβολή της οικογένειας Σκλαβενίτη στο επιχειρείν είναι σημαντική κάτι που αποδυκνείεται και από τις δηλώσεις ΣΕΒ, Μίχαλου, Κορκίδη αλλά και από τον ανταγωνισμό.

ΣΕΒ: Δυσαναπλήρωτο το κενό

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη για τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη απηύθυναν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου.

"Η προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν υπήρξε σημαντική και το κενό που αφήνει πίσω  του δυσαναπλήρωτο", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ. "Ευχόμαστε κουράγιο στη στενή και ευρύτερη οικογένεια του εκλιπόντος".

Κ. Μίχαλος: Δυσαναπλήρωτη η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη

Την θλίψη του για τον θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΒΕΑ. Με μήνυμά του εκφράζει τόσο τα συλλυπητήριά του, όσο και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, προς την οικογένεια του εκλιπόντος:

"Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο επιμελητηριακός κόσμος της χώρας με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκαν τον πρόωρο  θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη. 

Η απώλεια  του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά  του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την  κοινωνία. 

Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη  δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δια του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου εκφράζει  τα θερμά  συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στη μεγάλη οικογένεια των επιχειρήσεων του.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τον θυμάται με θαυμασμό για την λαμπρή του πορεία ως ανθρώπου και επιχειρηματία και για  το ουσιαστικό έργο που αφήνει πίσω του"

Λ. Βρεττάκος (ΑΒ)

"Ο θάνατος του Στέλιου Σκλαβενίτη κάνει από σήμερα φτωχότερο τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τον κλάδο μας", σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ο Λεωνίδας Βρεττάκος, Chief Operating Officer της ΑΒ Βασιλόπουλος.

"Η είδηση της αναπάντεχης απώλειάς του, μας αφήνει βαθύτατα συγκλονισμένους.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για τη γλυκύτητα του χαρακτήρα του, το ήθος και την εντιμότητα που τον χαρακτήριζαν τόσο ως επιχειρηματία όσο και ως άνθρωπο.

Διοίκηση και εργαζόμενοι της ΑΒ Βασιλόπουλος εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του", αναφέρει ο κ. Βρεττάκος.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη, θα τελεστεί τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου, στις 15:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι στα social media

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Στέλιου Σκλαβενίτη τα social media πλημμύρισαν με μηνύματα. 

  • «Καλό παράδεισο σε έναν καλό άνθρωπο».
  • «Μια αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει εταιρεία, δεν υπάρχει προμηθευτής να μην σου αναφέρει το όνομα Σκλαβενίτης ή κάτι για το ήθος ή κάτι που μπορεί να είχε ακούσει για τον γέρο Σκλαβενίτη ή απλά μια ιστορία..έφυγε νωρίς ο Στέλιος άφησε έργο πίσω του όμως που θα συζητιέται για καιρό».
  • «Δεν υπάρχουν λόγια τα έχω χαμένα, καλό παράδεισο»
  • «Αντίο Κύριε Στέλιο… Ήσουν ένας από τους πιο αγνούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Η σπάνια καλοσύνη σου, οι αρχές σου, το παράδειγμα που έδωσες στη διοίκηση των ανθρώπων, και πάνω από όλα η ανθρωπιά σου, μας έκαναν όλους να αισθανθούμε μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη. Η απώλεια μεγάλη για την οικογένεια, την εταιρεία, τον επιχειρηματικό κόσμο, τη χώρα. Θα θυμόμαστε όλοι το χαμόγελο και το γέλιο σου που μας γέμιζε χαρά. Καλό ταξίδι Κύριε Στέλιο».
  • ««Όταν έφυγε ο δικός μου «άγγελος» ο Σκλαβενίτης με στήριξε. Τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν».
  • «Κρίμα πολύ κρίμα... δεν ήθελα να το πιστέψω... εκτός από εργοδότης μας, είναι ένας άνθρωπος, νέος πολύ νέος... Πολύ λυπάμαι».