Το στοίχημα για τον ΟΛΘ - Free Sunday
Το στοίχημα για τον ΟΛΘ

Το στοίχημα για τον ΟΛΘ

Στοίχημα αποτελεί η ανάσταση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ώστε να αποτελέσει περιφερειακό κόμβο για τη Βαλκανική και τη ΝΑ Ευρώπη, για τη νέα διοίκηση του OΛΘ υπό τον Σωτήρη Θεοφάνη, που κατέχει πλέον τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Αλλά και για τους βασικούς μετόχους της SEGT, δηλαδή της γερμανικής DIEP (κατέχει το 47% της SEGT), της Terminal Link (κοινοπραξία διαχείρισης 13 λιμένων μεταξύ του γαλλικού κολοσσού CMA-CGM και της κινεζικής China Merchants) και του Ομίλου Σαββίδη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση του OΛΘ επικεντρώθηκε στα στραβά που βρήκε κατά την ανάληψη της διοίκησης, αλλά μίλησε και για την ανάγκη άμεσης προώθησης των επενδύσεων, ώστε το λιμάνι να καταστεί ανταγωνιστικό. Ανακοινώθηκε δε ότι το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε να επενδύσει 27 εκατ. ευρώ εντός του 2018 προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές υποδομών και εξοπλισμού για να λειτουργήσει το λιμάνι. Επένδυση που είναι όμως εκτός των συμβατικών υποχρεώσεων του κοινοπρακτικού σχήματος που έχει αναλάβει την τύχη του λιμανιού.

Το κύριο βάρος πέφτει στην επιμήκυνση του προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων κατά 440 μέτρα, με αύξηση του βάθους υποδοχής πλοίων στα 16,5 μέτρα, καθώς και στην προμήθεια πέντε καινούργιων γερανογεφυρών. Έτσι, το λιμάνι θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων new Panamax, 13.000-14.000 TEU, τα οποία θα καλύπτουν κύριες γραμμές λιμενικών μεταφορών.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης είπε πως στόχος είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέχρι το τέλος του έτους, αν και ο ίδιος θα το θεωρήσει κατόρθωμα αν τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο της κοινοπραξίας και στις υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε ότι στόχος είναι να γίνουν πολύ συντομότερα από τα επτά χρόνια που προβλέπει η συμβατική υποχρέωση και να ολοκληρωθούν περίπου στα 4,5 χρόνια, προκειμένου να μπει το λιμάνι στη νέα εποχή το συντομότερο δυνατό και να κερδίσει τον ανταγωνισμό.

Ο κ. Boris Wenzel, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του OΛΘ και διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link, αλλά και ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Rui Pinto, υποστήριξαν πως με την ολοκλήρωση των επενδύσεων το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο, όχι μόνο στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, ο κ. Θεοφάνης αναφέρθηκε και σε σχέδια του ομίλου για ευρύτερη παρουσία στον χώρο των συνδυασμένων μεταφορών, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Ο κ. Arthur Davidyan, διευθύνων σύμβουλος της Belterra Investments του Ομίλου Σαββίδη, που συμμετέχει με 20% στη SEGT, ρωτήθηκε για το ενδιαφέρον του ομίλου για το εμπορευματικό κέντρο που προωθεί η ΓΑΙΑΟΣΕ στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Είπε πως ήταν «αρχικό ενδιαφέρον», με τον κ. Θεοφάνη να συμπληρώνει πως εμπορευματικό κέντρο χωρίς σύνδεση με σιδηρόδρομο δεν έχει τύχη.

Η νέα διοίκηση του OΛΘ ανακοίνωσε επίσης πως τρεις νέες διεθνείς εταιρείες επανακάμπτουν στο λιμάνι. Πρόκειται για εταιρείες που είχαν διακόψει στο παρελθόν τις στοχευμένες γραμμές προς τη Θεσσαλονίκη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξαναρχίσουν τη συνεργασία με τον OΛΘ. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για τις Maersk, Cosco και CMA-CGM.