Η Εθνική Ασφαλιστική και το κινεζικό ενδιαφέρον - Free Sunday
Η Εθνική Ασφαλιστική και το κινεζικό ενδιαφέρον

Η Εθνική Ασφαλιστική και το κινεζικό ενδιαφέρον

Τους δύο κινεζικούς ομίλους Fosun και Gongbao «φωτογράφισε» ως ενδιαφερόμενους για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ο κ. Φραγκιαδάκης έκανε λόγο για «λεπτές διαδικασίες βάσει των οποίων εξετάζεται η προσέγγιση των δύο κινεζικών ομίλων που ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής».

Παρόντες στην επανεκκίνηση του διαγωνισμού δηλώνουν Fosun και Gongbao, ενώ ο τρίτος κινεζικός όμιλος (Wintime) δεν έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, ενδιαφέρον επανόδου στο project. Τυπικά, εντός της διαδικασίας παραμένει και η Exin, εφόσον βρει τα κεφάλαια και μια δομή συναλλαγής η οποία να πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΤτΕ.

Στόχος της Εθνικής, όπως τον έθεσε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης, είναι «η πώληση να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν, με θετική επίπτωση για την τράπεζα». Ο ίδιος βέβαια σημείωσε ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι σε πολύ καλή κατάσταση, εξέλιξη που δίνει περιθώρια ευελιξίας στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει αποτιμημένη την ασφαλιστική στα βιβλία της με 750 εκατ. ευρώ και δεν σχημάτισε πρόβλεψη απομείωσης στη χρήση του 2017. Με τις περσινές βελτιωτικές προσφορές, Fosun και Exin αποτίμησαν το 100% της εταιρείας, μαζί με την 15ετή σύμβαση bancassurance, πάνω από 800 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές –Fosun, Gongbao και Wintime–, που είχαν συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία, αναμένουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των data rooms.