Ένας κόσμος με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον - Free Sunday
Ένας κόσμος με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον

Ένας κόσμος με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον

Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί σωρεία βλαβών στην υγεία και σχετίζεται με την εμφάνιση των περισσότερων καρκίνων, των χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων, των καρδιοπαθειών, της μειωμένης αντοχής και της πρόωρης γήρανσης. Παράλληλα, αποτελεί μία πηγή ρύπανσης στην ατμόσφαιρα τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών χώρων. Τα μικροσωματίδια του καπνού των τσιγάρων, αόρατα διά γυμνού οφθαλμού, διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, στις πνευμονικές κυψελίδες, και προκαλούν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Επίσης, σε συνδυασμό με τους άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους και την αφρικανική σκόνη, τα μικροσωματίδια του καπνού δημιουργούν αποπνικτικές συνθήκες στην πόλη και υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα στα σπίτια και σε όλους τους κλειστούς χώρους όπου ζουν και κινούνται οι καπνιστές. Με αφορμή την επερχόμενη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, το όραμα για μια καθαρότερη και πιο φιλική ατμόσφαιρα, για έναν κόσμο όπου θα θέλαμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, έρχεται και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο. Όμως, παρά τη διεξαγωγή των απανταχού αντικαπνιστικών εκστρατειών, την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων και τη σημαντική μείωση των καπνιστών, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως θα συνεχίσουν να καπνίζουν έως το έτος 2025, συνεπώς η ανάγκη για την υιοθέτηση στρατηγικών μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Σε αυτή την ανάγκη η Philip Morris International δίνει μετά από μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες τη λύση, δημιουργώντας ένα καινοτόμο καπνικό προϊόν, το μοναδικό στον κόσμο που λειτουργεί με θέρμανση μιας ράβδου καπνού και όχι με καύση, ώστε να προκαλεί λιγότερη βλάβη στον οργανισμό των καπνιστών και λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, στο οποίο εκτός από τους καπνιστές ζουν και τα δισεκατομμύρια των μη καπνιστών. Η μεγάλη αυτή ανατροπή, για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, ξεκινά από την πατρίδα μας και από μια ιστορική ελληνική καπνοβιομηχανία, την Παπαστράτος, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων και καθιστώντας την πρωταγωνίστρια σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία, που ξεκινά από τον Ασπρόπυργο, για μια καθαρότερη ατμόσφαιρα αφήνοντας ταυτόχρονα το θετικό της αποτύπωμα στην εθνική οικονομία και την απασχόληση.

Η επιστημονική τεκμηρίωση της μειωμένης βλάβης

Για τη δυνητική μείωση της βλάβης στην υγεία από το κάπνισμα, οι καπνιστές πρέπει να απομακρυνθούν από το συμβατικό τσιγάρο που καίγεται, καθώς η καύση είναι αυτή που ευθύνεται για την παραγωγή των εκατοντάδων τοξικών ουσιών. Στην Ελλάδα, όπου η αντικαπνιστική νομοθεσία έχει καταστρατηγηθεί και η ανάγκη για την ελάττωση της βλάβης στους καπνιστές είναι ακόμα μεγαλύτερη, η καθολική μετατροπή του εργοστασίου της Παπαστράτος σε αποκλειστικό παραγωγό των νέων ράβδων καπνού, που τροφοδοτούν τα εναλλακτικά νέα προϊόντα καπνού που θερμαίνονται και δεν καίγονται, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το νέο καπνικό προϊόν IQOS θερμαίνεται στους 350οC εκλύοντας ένα αερόλυμα και όχι καπνό όπως του συμβατικού τσιγάρου, ο οποίος είναι αποτέλεσμα της καύσης. Σε κλινικές μελέτες που έγιναν με τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές των κλινικών μελετών των φαρμάκων, το αερόλυμα του εναλλακτικού καπνικού προϊόντος IQOS φάνηκε να περιέχει λιγότερα επιβλαβή συστατικά. Οι κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη με στόχο να διερευνήσουν αν το προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί «δυνητικά μειωμένης βλάβης» και να αποτελέσει μια λιγότερο βλαβερή επιλογή για τους ανθρώπους που συνεχίζουν να καπνίζουν. Την αξία αυτών των εναλλακτικών επιλογών αναγνωρίζουν κορυφαίοι επιστημονικοί και κρατικοί φορείς παγκοσμίως, όπως o FDA της Αμερικής, o Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Μ. Βρετανίας, το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας κ.ά. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το IQOS δεν φαίνεται να ελκύει νέους καπνιστές αλλά μόνο αυτούς που καπνίζουν, ενώ δεν χρησιμοποιεί αρωματικές γεύσεις, κάτι που θα είχε τον κίνδυνο να το κάνει ελκυστικό στους εφήβους.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Εδώ και λίγο καιρό η ιστορική ελληνική καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, μετά από 87 χρόνια λειτουργίας, σταμάτησε οριστικά την παραγωγή τσιγάρων και εγκαινίασε την πρώτη της μονάδα στην οποία παράγονται αποκλειστικά οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το καινοτόμο καπνικό προϊόν IQOS της Philip Morris International. Στη νέα μονάδα, τη δεύτερη παγκοσμίως που θα παράγει αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού, θα παράγονται ετησίως 20 δισεκατομμύρια θερμαινόμενες ράβδοι καπνού, οι οποίες κυρίως θα εξάγονται στο εξωτερικό, τροφοδοτώντας τα 5 εκατομμύρια των πρώην καπνιστών που ήδη έχουν στραφεί στο IQOS και, παράλληλα, προσφέροντας πολύτιμα καύσιμα στην εθνική οικονομία, η οποία έχει τόσο ανάγκη την τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Για τη δημιουργία της νέας μονάδας απαιτήθηκε επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία έγινε κόντρα στο ρεύμα της συρρίκνωσης που έφερε η οικονομική κρίση. Η μετατροπή του εργοστασίου για την παραγωγή των ράβδων έγινε σε χρόνο-ρεκόρ, παρά τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και το μέγεθος του έργου, που περιλάμβανε την κατασκευή τριών νέων κτιρίων, την εγκατάσταση δύο νέων γραμμών επεξεργασίας καπνού και δέκα νέων γραμμών παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας, με την Παπαστράτος να συνεχίζει να απορροφά το 50% των ελληνικών ανατολικών καπνών και την Ελλάδα να τοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη.