Η Novartis πρωτοπορεί σε επιχειρείν και ΕΚΕ - Free Sunday
Η Novartis πρωτοπορεί σε επιχειρείν και ΕΚΕ

Η Novartis πρωτοπορεί σε επιχειρείν και ΕΚΕ

Αποτελεί τη Νο1 φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 10%, τζίρο το 2017 περίπου 315 εκατ. ευρώ, απασχολεί 470 άτομα προσωπικό, διεξήγαγε 93 κλινικές μελέτες το 2017, ενώ οι επενδύσεις μόνο κατά το συγκεκριμένο έτος για έρευνα και ανάπτυξη ανήλθαν στα 7,6 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος Novartis κατέχει ηγετική θέση στον ελληνικό κλάδο φαρμακοβιομηχανίας και δραστηριοποιείται στη χώρα εδώ και 21 χρόνια με στόχο μέσω της έρευνας και της καινοτομίας να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, με καλύτερη ποιότητα ζωής, με τη διάθεση, μεταξύ άλλων, περισσοτέρων από 50 καινοτόμα σκευάσματα.

Το κοινωνικό της αποτύπωμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς, όπως μαρτυρούν τα νούμερα, διέθεσε σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας 2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ η συνολική επένδυση R&D, δημοσιονομικής συνεισφοράς, μισθοδοσίας, δωρεών, χορηγιών και κοινωνικών προγραμμάτων έχει ξεπεράσει τα 138 εκατ. ευρώ. Όσο για τις συνεργασίες της, έχει επενδύσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες (στοιχεία κοινωνικού απολογισμού 2013-2015).

Η Novartis στηρίζει περισσότερες από 25 ενώσεις ασθενών, διαθέτει σταθερά σημαντικές ποσότητες φαρμάκων δωρεάν και σεβόμενη το περιβάλλον στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης πράττει για τον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης, μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και περιορισμού κατανάλωσης φυσικών πόρων.

Το ευρύ χαρτοφυλάκιο της Novartis περιλαμβάνει προϊόντα με ηγετική θέση σε θεραπευτικούς τομείς όπως τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, η ανοσολογία, η δερματολογία και η ηπατολογία, οι νευροεπιστήμες, οι παθήσεις του αναπνευστικού, η οφθαλμολογία, η ογκολογία και η αιματολογία.

Η εταιρεία αξιοποιεί στο έπακρο τη δύναμη της καινοτομίας στην επιστήμη συμβάλλοντας στην εξέλιξη της ιατρικής πρακτικής. Προσυπογράφοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην υγεία, προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα, συνεργαζόμενη με την επιστημονική κοινότητα πάντα με υψηλά επίπεδα ευθύνης και ακεραιότητας.

Η Novartis αποτελεί μία από τις εταιρείες εκείνες που αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι η εταιρική υπευθυνότητα δεν αποτελεί αντικείμενο αποσπασματικής προσέγγισης, αλλά καίρια παράμετρο όλης της επιχειρησιακής της λειτουργίας. Πρακτική η οποία δείχνει ότι αναγνωρίζει την αξία αυτού που ονομάζεται βέλτιστη πρακτική στο επιχειρείν και δέχεται ότι αποτελεί τον μόνο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον. Το όραμά της εστιάζεται στο να είναι πρωτοπόροι στην εξέλιξη της ιατρικής πρακτικής και αντικατοπτρίζεται στην αδιάκοπη προσπάθεια του ομίλου να ανακαλύπτει νέους τρόπους επέκτασης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Οι δράσεις της εταιρείας στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας συνδέονται άμεσα με την κάλυψη και διαχείριση των αναγκών και προσδοκιών των ασθενών και των φροντιστών τους, των ενώσεων ασθενών, των επαγγελματιών υγείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των εργαζομένων της, των συνεργατών και προμηθευτών της, με στόχο την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με το κοινωνικό σύνολο. Οι δύο βασικοί πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης στους οποίους η εταιρεία τροχοδρομεί τις ενέργειές της είναι η διεύρυνση της πρόσβασης στην υγεία και η υπεύθυνη δραστηριότητα.

Με πλήρη επίγνωση του κοινωνικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Novartis και έχοντας ως οδηγό την πάγια δέσμευση στην αειφορία και την ακεραιότητα, αφουγκράζεται τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και απαντά με πράξεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ανταποκρινόμενοι στα μηνύματα που εκπέμπει το εξωτερικό περιβάλλον, εκπονεί προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού σε όλη τη χώρα για σημαντικά νοσήματα σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκστρατεία «Δικαίωμα στην Υγεία» υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, η οποία εστιάζει στα δικαιώματα των ασθενών και στόχο έχει την ενδυνάμωση της σχέσης εμπιστοσύνης των ασθενών με τους επαγγελματίες υγείας, τους ακαδημαϊκούς/υγειονομικούς φορείς, τις εγκριτικές αρχές και τη φαρμακοβιομηχανία.

Η διοίκηση της εταιρείας εμφανίζεται ιδιαίτερα υπερήφανη για το έργο που έχει γίνει στον τομέα της πρόληψης και συγκεκριμένα για τις «Μετρήσεις Ζωής», το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων, που πρόσφερε περίπου 20.000 δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους σε συμπολίτες με δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας, σε 15 περιοχές της χώρας.

Επίσης, η εκστρατεία «Άκου το Σώμα σου», που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη και σωστό έλεγχο μιας σειράς ασθενειών, αλλά και την ορθή καθοδήγηση των ασθενών μέσα από το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας, είναι μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της εταιρείας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επίκεντρο των δράσεων της εταιρείας είναι πάντα οι ασθενείς, κι έτσι σχεδιάζονται καινοτόμα προγράμματα υποστήριξής τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το βραβευθέν Νext 2 patient, ενώ παράλληλα η εταιρεία είναι με συνέπεια εδώ και χρόνια στο πλευρό 25 ενώσεων ασθενών.

Η προαγωγή της ιδέας του εθελοντισμού συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές της και γι’ αυτό προσφέρει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου ευκαιρίες στους εργαζόμενούς της για έμπρακτη κοινωνική συνεισφορά. Μάλιστα, μέσω της Εταιρικής Πλατφόρμας Εθελοντισμού που έχει αναπτύξει η Novartis σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχεται η δυνατότητα εθελοντικής εργασίας στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Ξεχωριστή θέση για την εταιρεία στις δράσεις ΕΚΕ κατέχει η «Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς», κατά τη διάρκεια της οποίας οι περίπου 500 εργαζόμενοι του ομίλου αφιερώνουν την επέτειο ίδρυσης της εταιρείας σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη φροντίδας.

Τέλος, στηρίζει έμπρακτα το φιλανθρωπικό έργο ΜΚΟ, σωματείων και δομών, ενώ συμβάλλει στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε ακριτικά σχολεία που παρουσιάζουν έλλειμμα υποδομών.