Η Folli Follie και ο «άγνωστος πόλεμος» με την QCM - Free Sunday
Η Folli Follie και ο «άγνωστος πόλεμος» με την QCM

Η Folli Follie και ο «άγνωστος πόλεμος» με την QCM

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα η έκθεση-κόλαφος για τη Folli Follie και τα «ανακριβή» στοιχεία των οικονομικών της καταστάσεων από την Quintessential Capital Management. Στην έκθεση η QCM αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων και θέτει θέματα για οικονομικές καταστάσεις, ελεγκτές και θυγατρικές.

Αυτό ήταν η απαρχή μιας σειράς από ανακοινώσεις, εμπλοκής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απειλές για νομικές ενέργειες, αλλά και σοβαρή πτώση της μετοχής της ελληνικής πολυεθνικής, κατά την οποία χάθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ από τους μετόχους της.

Η Folli Follie βρήκε στήριγμα στην ισχυρή Fosun, η οποία προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού ελέγχου της από 13,886% σε 15,007%, ωστόσο αυτή η κίνηση δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα γύρω από τον ελληνικό όμιλο.

Με συνεχείς ανακοινώσεις και διευκρινίσεις η ελληνική εισηγμένη δίνει τη μάχη της, ενώ προχώρησε και στον διορισμό της Ernst&Young ως ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή, που θα αναλάβει την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων μητρικής και ομίλου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που άκουσε τις αιτιάσεις της εισηγμένης, έχει ήδη αποστείλει στα γραφεία του QCM επιστολή η οποία δίνει χρονική προθεσμία το αργότερο έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να λάβει αναλυτική επεξήγηση και τεκμηρίωση όλων των επιχειρημάτων που παρατίθενται σε σχετική έκθεση, με ταυτόχρονη προσκόμιση των σχετικών στοιχείων.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει από την εποπτική αρχή ο έλεγχος όλων των συναλλαγών επί του τίτλου της Folli Follie στις τελευταίες συνεδριάσεις. Από την πλευρά της, η εισηγμένη, σε μια προσπάθεια αποφυγής επιθετικής εξαγοράς λόγω της διολίσθησης του τίτλου, προχώρησε στην ενεργοποίηση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών έως του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου (6.636.413 μετοχών), κίνηση που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie σε συνεδρίασή του την προηγούμενη Κυριακή, εν μέσω επίθεσης από το αμερικανικό hedge fund QCM.

Το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό για την ελληνική εταιρεία, καθώς καλείται να δίνει συνεχώς νέα στοιχεία για να αντικρούσει την επίθεση, στοιχεία που θα κρίνουν την έκβαση της διένεξης με το αμερικανικό fund.