Τι «φέρνει» στην αγορά η έλευση του Μασούτη στην Αττική - Free Sunday
Τι «φέρνει» στην αγορά η έλευση του Μασούτη στην Αττική

Τι «φέρνει» στην αγορά η έλευση του Μασούτη στην Αττική

Κατεβαίνει Αθήνα τελικά η Μασούτης και κάνει πάλι το λιανεμπόριο να «τρέχει» με διεργασίες και νέες επερχόμενες συμφωνίες, διαμορφώνοντας, μετά τη νηνεμία της εξαγοράς του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη, νέο σκηνικό ανατροπών. Η κίνηση της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. να εξαγοράσει την Προμηθευτική, που βρίσκεται στον Νομό Αττικής με 57 σημεία πώλησης, φέρνει νέες ανακατατάξεις στον χάρτη του λιανεμπορίου, πυροδοτεί εκ νέου τον ανταγωνισμό και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς ότι η συρρίκνωση στο λιανεμπόριο θα συνεχιστεί είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω δημιουργίας ενιαίων σχημάτων. Η εξαγορά αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει η Μασούτης στα 42 χρόνια της πορείας της.

Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. είναι market leader του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα. Διαθέτει δίκτυο με 273 καταστήματα, τα 251 καταστήματα λιανικής και τα 22 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry. Αναπτύσσεται γεωγραφικά σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας και στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Θάσο. Για το 2017 το προσωπικό που απασχολήθηκε από την εταιρεία, στο σύνολό του, ήταν 7.479 άτομα.

Η Προμηθευτική διαθέτει 57 καταστήματα, ένα κατάστημα franchise εντός του Νομού Αττικής, απασχολεί πάνω από 1.050 υπαλλήλους, ενώ συνεργάζεται με 300 και πλέον προμηθευτές. Η αλυσίδα κατέγραψε αύξηση πωλήσεων για την οικονομική χρήση από 1/7/2016 έως 30/6/2017. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5,42%, φτάνοντας τα 116,7 εκατ. ευρώ, αν και τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων σημείωσαν κάμψη κατά 19,3% και διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη Διαμαντής Μασούτης, το 2017 εμφάνισε μείωση τζίρου 4,9% σε σχέση με το 2016, καθώς ο τζίρος της έκλεισε στα 761,6 εκατ. ευρώ, έναντι 800,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Με την εξαγορά της Προμηθευτικής το δίκτυο της Μασούτης θα αριθμεί πλέον 329 καταστήματα.

Το φράγμα του 1 δισ. ευρώ και οι ανακατατάξεις που έρχονται – Ο ρόλος των προμηθευτών

Το ζητούμενο πλέον για τη Μασούτης είναι να ξεπεράσει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών κατά την επόμενη διετία, ούτως ώστε να μπορέσει να επανέλθει στην ομάδα των μεγάλων παικτών. Αυτό θα επιτευχθεί και με το άνοιγμα και νέων καταστημάτων στην Αττική, πέραν των υφιστάμενων της Προμηθευτικής.

Ωστόσο, το στοίχημα της επικράτησης του ισχυρότερου στην αγορά θα κριθεί με νέες ζυμώσεις, καθώς Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μy Market και Lidl θα πρέπει να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους, ενώ ο ΕΛΟΜΑΣ θα πρέπει να αντικαταστήσει τζίρους με νέες συμμαχίες.

Από την άλλη, στη μάχη μπαίνουν, θέλοντας και μη, και οι προμηθευτές, οι οποίοι έχουν διαφοροποιημένο μείγμα στην Προμηθευτική και στον Μασούτη, καθώς ο δεύτερος είχε και αρκετούς Βορειοελλαδίτες κατ’ αποκλειστικότητα προμηθευτές.

Άρα η ανακοίνωση της είδησης για τη συμφωνία εξαγοράς της Προμηθευτικής από τον Μασούτη ήγειρε αυτομάτως ερωτήματα στους προμηθευτές σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη σχέση τους στο νέο σχήμα.

Όσον αφορά τον πόλεμο επικράτησης των μεγάλων παικτών, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μάχη θα κριθεί στο ράφι και ο πόλεμος των προσφορών θα φουντώσει εκ νέου. Ήδη για το 2018 οι αλυσίδες έχουν προϋπολογίσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να πριμοδοτήσουν τις προσφορές τους, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων καταναλωτών. Ποσό που, όπως φαίνεται, αναμένεται να αλλάξει άρδην και προς όφελος του καταναλωτή.

Από την άλλη, οι προμηθευτές καλούνται να βάλουν για άλλη μια φορά πλάτη και να στηρίξουν το λιανεμπόριο, κατέχοντας έτσι και ουσιαστικό ρόλο ρυθμιστή. Με δεδομένο βέβαια τα αρνητικά που έγραψαν από την υπόθεση Μαρινόπουλου, αλλά και τη στήριξη της τελευταίας διετίας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιες ανατιμήσεις.

Με την είσοδο της Μασούτης στην Αθήνα, αλλά και της Spar στην ελληνική αγορά, η πολιτική των προσφορών όχι μόνο δεν θα μετριαστεί αλλά θα ενταθεί.

Όσον αφορά τον χορό των εξαγορών, φαίνεται πως την τιμητική τους στα σενάρια που ακούγονται στα πηγαδάκια των στελεχών έχουν Γαλαξίας και Bazaar, ενώ το Market in φαίνεται να οδεύει προς τον ΕΛΟΜΑΣ, για να καλυφθεί η δυναμική της Προμηθευτικής.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Κωνσταντογιάννης της Προμηθευτικής είχε δεχτεί προσφορές και από άλλους παίκτες του ΕΛΟΜΑΣ για να πουλήσει την επιχείρηση, όπως ο Απόστολος Αλεξάκης του ΣΥΝΚΑ και ο Δήμος Βερούκας της Bazaar. Εταιρείες με υγιή διάρθρωση και ισολογισμούς που είχαν προσεγγίσει την Προμηθευτική, καθώς γνώριζαν ότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση στην εταιρεία, που τελικά εκμεταλλεύτηκε η Μασούτης.