ΟΤΕ: Το διαδικτυακό στοίχημα στο στόχαστρο - Free Sunday
ΟΤΕ: Το διαδικτυακό στοίχημα στο στόχαστρο

ΟΤΕ: Το διαδικτυακό στοίχημα στο στόχαστρο

Με βάση τις νέες αλλαγές στο καταστατικό του ΟΤΕ, ο Οργανισμός στοχεύει στις εξελιγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αλλά και στα τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα, οι αλλαγές που ενέκριναν οι μέτοχοι του Οργανισμού προβλέπουν τη δυνατότητα του ΟΤΕ να συμμετέχει σε συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Ακόμη, οι μέτοχοι του ΟΤΕ ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης της επιχείρησης για διανομή μερίσματος ύψους 170 εκατ. ευρώ ή 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές του καταστατικού και συγκεκριμένα το άρθρο που περιγράφει τον σκοπό της εταιρείας, οι μεταβολές που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες του ΟΤΕ στους τομείς της πληροφορικής και του διαδικτύου και συγκεκριμένα σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το internet των πραγμάτων (Internet of Things), την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data), την τεχνητή νοημοσύνη, την αλυσίδα κοινοποιήσεων (blockchain) κ.ά. Η εταιρεία θα μπορεί στο μέλλον να προσφέρει υπηρεσίες ενεργειακής διαχείρισης, ηλεκτροφωτισμού (smart lighting), διαχείρισης φυσικών πόρων, διαχείρισης αποβλήτων, έξυπνης μάθησης, τηλεϊατρικής κ.λπ.

Τέλος, στους τομείς παροχής υπηρεσιών μπορεί να προσφέρει, πέρα από υπηρεσίες ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, παιχνιδιών, και υπηρεσίες οργάνωσης και διεξαγωγής μέσω διαδικτύου τυχερών, τεχνικών και κάθε άλλου είδους παιγνίων γνώσεων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο όμιλος ανοίγει τη βεντάλια των εν δυνάμει υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι, καθώς τα έσοδα από τη φωνή υποχωρούν, η επέκταση σε νέες αγορές υπηρεσιών είναι απαραίτητη. Αναφερόμενος στο διανεμόμενο μέρισμα, ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε ότι επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία ανάπτυξης του ΟΤΕ. «Με τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην Ελλάδα και καθώς ο ΟΤΕ ενισχύει τις επιδόσεις του, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μια πιο ξεκάθαρη και γενναιόδωρη πολιτική αμοιβών για να ανταμείψουμε τους μετόχους μας, όλους εσάς, που στηρίξατε την προσπάθειά μας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επιδόσεών μας» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι το μέρισμα των 35 λεπτών ανά μετοχή για το 2017 είναι υπερδιπλάσιο του περσινού μερίσματος και αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα πολιτική αμοιβών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE παρουσίασε και τα στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τα οποία η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του ομίλου στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 3,2% του ΑΕΠ.

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε πως, με βάση την ίδια μελέτη, η συνολική συνεισφορά της δραστηριότητας του ομίλου στην απασχόληση φτάνει τις 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και αντιστοιχεί σε πάνω από το 1,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Επιπλέον, «η συνολική επίδραση του ομίλου στα δημόσια έσοδα υπερβαίνει τα 1,6 δισ. ευρώ ή 2,6% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από φόρους και εισφορές». Τέλος, ο ΟΤE αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.