Μεγάλη συμφωνία Κοπελούζου - China Energy Investment - Free Sunday
Μεγάλη συμφωνία Κοπελούζου - China Energy Investment

Μεγάλη συμφωνία Κοπελούζου - China Energy Investment

Συμφωνία συνεργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής υπέγραψαν σήμερα ο όμιλος Κοπελούζου και η κινεζική China Energy Investment Corporation, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, 

O πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος και ο πρόεδρος του κινεζικού ομίλου Λινγκ Βεν, ανακοίνωσαν την είσοδο της China Energy με 75% στο μετοχικό κεφάλαιο της Elica Group που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ. Η συμφωνία προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική αγορά ενώ παράλληλα, οι δυο πλευρές ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης στο διαγωνισμό της ΔΕΗ.

Η China Energy Energy ιδρύθηκε πέρυσι μετά τη συγχώνευση της China Gouodian Corporation και της Shenhua Group και είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρική εταιρεία στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα κατάφερε να την φέρει μέσω της συνεργασίας ο όμιλος Κοπελούζου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας η κινεζική εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, αποκτά συμμετοχή 75% στα αιολικά πάρκα ισχύος 1500 μεγαβάτ που κατέχει και αναπτύσσει στην Ελλάδα ο όμιλος Κοπελούζου ενώ, όπως σημειώθηκε οι δύο όμιλοι έχουν ήδη από κοινού εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.

Η China Energy που ιδρύθηκε πέρυσι αποτελεί μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δισ. ευρώ και πάγια αξίας 235,6 δισ. ευρώ 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει 7 εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σένζεν. Αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα.