Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ 4,3 δισ. ευρώ στην Google - Free Sunday
Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ 4,3 δισ. ευρώ στην Google

Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ 4,3 δισ. ευρώ στην Google

Πρόστιμο-μαμούθ της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Google, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, μετά από οκταετή έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών για τις εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος Android για κινητά τηλέφωνα.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Google είχε καταχραστεί την κυριαρχία του λειτουργικού της συστήματος Android, που καλύπτει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας αγοράς smartphones, για να προάγει και να εδραιώσει τις δικές της υπηρεσίες και apps κινητής, ιδιαίτερα τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.

«Η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησής της. Αυτές οι πρακτικές έχουν αρνηθεί στους ανταγωνιστές την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται», ανέφερε η Επίτροπος Vestager.

Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές "πνίγουν" τις ανταγωνιστικές, ανέφερε η Κομισιόν και έδωσε εντολή στη Google να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα εντός 90 ημερών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόσθετες ποινές έως και 5% του μέσου ημερήσιου τζίρου παγκοσμίως της μητρικής Alphabet. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Google κέρδισε το 2017 περί τα 25 δισ. δολάρια από υπηρεσίες διαδικτυακής διαφήμισης στην Ευρώπη.

Έφεση από την Google

"Το λειτουργικό Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. To ακμάζον οικοσύστημα, η καινοτομία και η μείωση των τιμών αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού. Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”, δήλωσε εκπρόσωπος της Google.