ΤΑΙΠΕΔ: Glencore και Vitol στη β’ φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ - Free Sunday
ΤΑΙΠΕΔ: Glencore και Vitol στη β’ φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ

ΤΑΙΠΕΔ: Glencore και Vitol στη β’ φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ

οι εταιρείες Glencore και Vitol περνούν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ, όπως αποφάσισε σήμερα το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του ταμείου, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ότι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη Β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) και προκρίνονται οι εξής ενδιαφερόμενοι επενδυτές:

1. Glencore Energy UK LTD

2. Vitol Holding B.V.

Οι ανωτέρω επιλεγέντες επενδυτές, αφού υπογράψουν τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα σχετικά έγγραφα της Β’ φάσης του διαγωνισμού και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων (Virtual Data Room- VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα ΕΛΠΕ.

Σε σχέση πάντως με τις πληροφορίες περί κλήτευσης της Glencore από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ απαντούσαν ότι σύμφωνα με έγκριτους νομικούς η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια άτυπη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ, οι όροι του διαγωνισμού έχουν διασφαλίσει σε όλα τα στάδια, διαδικασίες και παρεμβάσεις εφόσον συντρέξουν λόγοι.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι επί του παρόντος το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη ούτε έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία κατά της Glencore ή στελεχών της. Η έρευνα για την οποία έγινε η κλήτευση μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουλίου 2018, η Glencore plc ανακοίνωσε της επιδόθηκε ένταλμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2018 για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών. Τα στοιχεία αυτά ζητήθηκαν για έρευνα που διεξάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφορικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα.

Το προφιλ των ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) αποτελούν έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των πωλήσεων. Οι μετοχές των ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ δύο διεθνείς εκδόσεις ομολόγων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ, το 45,5% ανήκει στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (11%) και ιδιώτες (8%) επενδυτές.

Ο τομέας διύλισης αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του Ομίλου. Ο Όμιλος διαθέτει τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα και κατέχει μερίδιο περίπου 65% της ελληνικής αγοράς στον τομέα του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών. Ο Όμιλος είναι επίσης ο μόνος παραγωγός πετροχημικών στην Ελλάδα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 60% των πωλήσεων και το μερίδιο της εγχώριας αγοράς να υπερβαίνει το 50%.

Ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία, με δραστηριότητα στη λιανική εμπορία μέσω δικτύου περίπου 1.700 πρατηρίων, καθώς και στις πωλήσεις υγραερίου, βιομηχανικών, αεροπορικών, ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών.

Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διαθέτει δίκτυο 300 πρατηρίων σε Π.Γ.Δ.Μ., Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Ο Όμιλος κατέχει δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Συμμετέχει ως διαχειριστής (operator) με ποσοστό 50% σε κοινοπραξία , στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, με ποσοστό 25% σε κοινοπραξία στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους και με ποσοστό 25% στη θαλάσσια περιοχή «Block 2» και ως διαχειριστής (100%) στις δύο χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος». Επιπλέον, ο Όμιλος έχει ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών στην θαλάσσια περιοχή «Block 10» στον Kυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ έχει υποβάλλει προσφορές για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής στη θαλάσσια περιοχή «Block 1», βόρεια της Κέρκυρας καθώς και ως μέλος κοινοπραξίας για δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μέσω της ELPEDISON, κοινοπραξία με την EDISON, λειτουργεί δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, συνολικής ισχύος 810 MW. Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 17 MW σε λειτουργία και άνω των 200 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Ο Όμιλος συμμετέχει κατά 35% στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), που αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα και πάροχο φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ κατέχει το 100% του ΔΕΣΦΑ, ιδιοκτήτη και διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου, καθώς και το 51% των τοπικών εταιρειών προμήθειας και διανομής αερίου (ΕΠΑ και ΕΔΑ).