Η Coca-Cola εξαγοράζει την αγγλική αλυσίδα Costa Coffee για 3,9 δισ. λίρες - Free Sunday
Η Coca-Cola εξαγοράζει την αγγλική αλυσίδα Costa Coffee για 3,9 δισ. λίρες

Η Coca-Cola εξαγοράζει την αγγλική αλυσίδα Costa Coffee για 3,9 δισ. λίρες

Η Coca-Cola Co. συμφώνησε να αγοράσει την αγγλική αλυσίδα Costa Coffee για 3,9 δισεκατομμύρια λίρες (5,1 δισεκατομμύρια δολάρια), προχωρώντας σε μια μάχη με την Nestle SA και την Starbucks Corp., καθώς κερδίζει ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα στα ζεστά ροφήματα.

Η Whitbread Plc συμφώνησε να πουλήσει την Costa σε τιμή 16 φορές των φετινών κερδών πριν από τους τόκους, τους φόρους, τις αποσβέσεις και τις αποσβέσεις, ανέφεραν οι εταιρείες σε δήλωση την Παρασκευή.

"Τα ζεστά ροφήματα είναι ένα από τα λίγα υπόλοιπα τμήματα του συνολικού τοπίου ποτών όπου η Coca-Cola δεν έχει παγκόσμια μάρκα", δήλωσε ο επικεφαλής της Coca-Cola James Quincey. "Η Costa μας προσφέρει πρόσβαση σε αυτή την αγορά μέσω μιας ισχυρής πλατφόρμας καφέ".

Το Costa ξεπερνά την Starbucks στο Ηνωμένο Βασίλειο και επεκτείνεται σε αγορές όπως η Κίνα. Η εταιρεία ήταν μια από τις λίγες μεγάλες αλυσίδες καφέ που πωλούνταν μετά την Nestle και την επενδυτική εταιρεία JAB της οικογένειας Reimann, οι οποίες πήραν μέρος στην αγορά.

Ωστόσο, η Coke πωλεί καφέ με την επωνυμία Georgia στην Ιαπωνία και διαθέτει άλλα τοπικά προϊόντα για συγκεκριμένες αγορές.

Η Whitbread αγόρασε το Costa το 1995 για 19 εκατομμύρια λίρες. Την εποχή εκείνη είχε 39 καταστήματα ενώ τώρα έχει πάνω από 3.800 τοποθεσίες σε 32 χώρες. Η εταιρεία λειτουργεί επίσης μια επιχείρηση 8.000 αυτοεξυπηρέτησης.