ΣΕΒ: Οι επενδύσεις αντίδοτο στα υφεσιακά μέτρα - Free Sunday
ΣΕΒ: Οι επενδύσεις αντίδοτο στα υφεσιακά μέτρα

ΣΕΒ: Οι επενδύσεις αντίδοτο στα υφεσιακά μέτρα

Τα μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί για την επόμενη τριετία αναμένεται να περιορίσουν την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία συμβάλλει κατά 80% στο ΑΕΠ, και παρά την τόνωση της ζήτησης από το εξωτερικό, ο ΣΕΒ στις εκτιμήσεις του στο μηνιαίο δελτίο οικονομίας βλέπει βάθος της ύφεσης.

Όπως τονίζεται, για να επαληθευτούν οι προβλέψεις ανάκαμψης και να εδραιωθούν προοπτικές ανάπτυξης με μακροχρόνιο ορίζοντα είναι αναγκαία η ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που παράγουν σταθερά εισοδήματα.

Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαΐου, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη διαμόρφωση μιας βιομηχανικής στρατηγικής για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές.

Οι αναβολές και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής δημιούργησαν έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας, που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση μεικτών τάσεων στην αγορά, χωρίς να αποφευχθεί η είσοδος της οικονομίας σε νέα τροχιά ύφεσης.

Με το αίσιο τέλος της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει η προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα στην αγορά, αφού μέρος αυτής θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η βελτίωση της ρευστότητας, σε συνδυασμό με την πιθανή άνοδο του τουρισμού, εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει έως έναν βαθμό τις υφεσιακές πιέσεις που θα δημιουργήσουν τα νέα μέτρα σχετικά με τη φορολογία και το ασφαλιστικό.

Προς το παρόν τα στοιχεία αντανακλούν μια διστακτική σταθερότητα, με τους περισσότερους δείκτες να μην αποτυπώνουν μια σαφή κατεύθυνση.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι η οικονομία σημειώνει καλύτερες επιδόσεις στο εξωτερικό, με την εγχώρια ζήτηση να υφίσταται τις επιπτώσεις της αυξημένης αβεβαιότητας. Ειδικότερα:
  • Η βιομηχανική παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών κινείται ανοδικά για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο του 2016 (+4,2%), καταγράφοντας αύξηση +2,7% συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους.
  • Οι εξαγωγές αγαθών πλην πετρελαιοειδών συνεχίζουν να δείχνουν αντιστάσεις, επανερχόμενες εκ νέου σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής τον Απρίλιο του 2016 (+2,2% και +0,5% το διάστημα Ιαν.-Απρ. 2016). Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αγαθών πλην πετρελαιοειδών κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο (+26,5% τον Απρίλιο και +9,6% το διάστημα Ιαν.-Απρ.).
  • Οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας, που είχαν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα απαισιόδοξα επίπεδα τους προηγούμενους μήνες, αποκλιμακώνονται ελαφρά τον Μάιο του 2016 και, μαζί με τις προσδοκίες για αποταμίευση και σημαντικών αγορών, αντιστάθμισαν την επιδείνωση των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση, ανακόπτοντας την υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -71,9 μονάδες από -73,7 τον προηγούμενο μήνα).
  • Οι θετικές προσδοκίες για τον τουρισμό ενισχύονται, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά +8,2% τον Μάρτιο του 2016. Ταυτόχρονα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τουρισμό, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο περσινό, κινήθηκαν ανοδικά τον Μάιο του 2016 (στις 88,9 μονάδες από 79,7 τον προηγούμενο μήνα).
  • Το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί τον Μάρτιο του 2016 (24,1% έναντι 24,2% τον προηγούμενο μήνα και 25,7% τον Μάρτιο του 2015), εμφανίζοντας μια αργή μεν, αλλά σταθερή πτωτική πορεία.