Εν αναμονή μεγάλων deals στις ασφαλιστικές ελέω τραπεζών - Free Sunday
Εν αναμονή μεγάλων deals στις ασφαλιστικές ελέω τραπεζών

Εν αναμονή μεγάλων deals στις ασφαλιστικές ελέω τραπεζών

Σε φάση αναδιαμόρφωσης και μετοχικών ανακατατάξεων βρίσκεται την τελευταία περίοδο ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών, με πρωταγωνίστριες της θυγατρικές των τραπεζών, οι οποίες πρόκειται να αλλάξουν χέρια ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων των τραπεζικών ομίλων στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεών τους. Οι αλλαγές στον κλάδο φαίνεται ότι, σε συνδυασμό με τις μεγάλες προκλήσεις της Φερεγγυότητας ΙΙ, της εισόδου νέων τεχνολογιών, αλλά και των αυξημένων απαιτήσεων από την πελατειακή τους βάση, διαμορφώνουν ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν το νωρίτερο στο τέλος του τρέχοντος έτους, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί κάποια deals.

Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Eurolife από τη Fairfax, πλέον ο εγχώριος ασφαλιστικός κλάδος αναμένει δύο πολύ σημαντικά deals μέσα στους επόμενους μήνες: την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

Την ίδια ώρα τα κεφαλαιακά κριτήρια που θέτει η εφαρμογή του Solvency II ενδέχεται να ενεργοποιήσουν έναν νέο γύρο consolidation στον κλάδο από μικρότερες εταιρείες, διαδικασία η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της, αν ληφθεί υπ’ όψιν η περίπτωση της International Life ως παράδειγμα. Τέλος, μονόδρομο φαίνεται να αποτελεί η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μελλοντικά, παρά τις όποιες δυσκολίες εντοπίζονται αυτή τη στιγμή.

Η περίπτωση της Eurolife, στην οποία η Fairfax Financial Holdings του Prem Watsa απέκτησε το 80% της συμμετοχής της Eurobank Ergasias, έναντι 316 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ η Eurobank θα διατηρήσει το υπόλοιπο 20%, αποτελεί την πρώτη από τις μεγάλες πωλήσεις στον κλάδο. Η συμφωνία περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες ζωής και γενικών ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, τη θυγατρική μεσιτείας ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και τις συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής (bancassurance agreements) μεταξύ θυγατρικών της Eurolife, της Eurobank και θυγατρικών της αναφορικά με την αποκλειστική διανομή ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα και στη Ρουμανία μέσω του δικτύου πωλήσεων της Eurobank. Η είσοδος της καναδικής εταιρείας συμμετοχών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά ενισχύει το προφίλ του κλάδου, καθώς αυτή επενδύει σημαντικά κεφάλαια σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι με την έγκριση από την Κομισιόν ολοκληρώνεται και τυπικά η μεταβίβαση του 80% της Eurolife στη Fairfax. Ωστόσο, στη χρηματοδότηση συμμετέχει πλέον και η εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο εταιρεία συμμετοχών OPG, θυγατρική του καναδικού συνταξιοδοτικού ταμείου OMERS. Η OMERS θα αποκτήσει το 40% της Eurolife, ποσοστό που θα επαναγοράσει η Fairfax μέσα στην επόμενη πενταετία. Το καναδικό ταμείο OMERS διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο που απαρτίζεται από μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, ιδιωτικές συμμετοχές και επενδύσεις σε έργα υποδομής. Η Eurobank θα διατηρήσει το 20% της ασφαλιστικής, στοχεύοντας στη συνεργασία των δύο πλευρών σε επίπεδο διανομής προϊόντων στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να διαθέσει το 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα μέσα στο 2016, όμως οι λεπτομέρειες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει θα εξαρτηθούν από μια σειρά παραγόντων. Είναι επίσης πιθανό να μετατεθεί χρονικά η πώλησή της κατά λίγους μήνες, δεδομένων των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να ολοκληρωθεί με πολλά επεισόδια, καθώς η ιστορική εταιρεία εκτός από το μέγεθός της έχει και πολύ μακρά πορεία και οι μνηστήρες γι’ αυτήν αναμένεται να είναι πολλοί και ιδιαίτερα ισχυροί χρηματοοικονομικά.

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική και η ERGO
Παράλληλα, επανέρχονται στο προσκήνιο οι συζητήσεις για την ΑΤΕ Ασφαλιστική με τη γερμανική ERGO, σχεδόν δύο χρόνια από τον Αύγουστο του 2014, όταν υπογράφηκε προσύμφωνο μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ERGO. Η Πειραιώς έχει δεσμευτεί, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, να προχωρήσει στην πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και έχει θέσει ως στόχο την αποδέσμευση της θυγατρικής της μέχρι το τέλος του 2016. Σημειώνεται ότι η ΑΤΕ Ασφαλιστική εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 21,7 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι 19,9 εκατ. ευρώ το 2014, με τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να διαμορφώνεται στα 124,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέβαλε ασφαλιστικές αποζημιώσεις της τάξης των 79 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε τα κεφάλαιά της, καλύπτοντας τις απαιτήσεις του Solvency II.

Η International Life
Στην Εθνική Ασφαλιστική μεταφέρονται 15.500 συμβόλαια ασφαλισμένων της International Life, που έχουν καλύψεις ζωής και υγείας, μετά την απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής να αναλάβει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Η προσφορά της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν καλύπτει τα ατομικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, που υπολογίζονται σε περίπου 6.000, ούτε τα ομαδικά προγράμματα που είχε η International Life, στα οποία οι ασφαλισμένοι ενδέχεται να ξεπερνούν ακόμη και τους 10.000.
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο διαχειριστής κ. Ιωάννης Περιστέρης, που είχε τοποθετηθεί στην International Life από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά την αδυναμία της εταιρείας να καλύψει το έλλειμμα στο περιθώριο φερεγγυότητας. Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, αλλά και να μη δεχτεί νέο πλήγμα αναξιοπιστίας η ασφαλιστική αγορά με ένα ακόμη λουκέτο σε εταιρεία.

Η συμφωνία, με βάση πληροφορίες της αγοράς, προβλέπει τη μεταφορά των συμβολαίων ζωής και υγείας, οι κάτοχοι των οποίων θα συνεχίσουν την ασφάλισή τους στην Εθνική Ασφαλιστική. Για την κάλυψη του ελλείμματος στα συγκεκριμένα συμβόλαια στην Εθνική θα μεταβιβαστούν και περιουσιακά στοιχεία της International Life, αξίας περίπου 22 εκατ. ευρώ. Η πρόταση του διαχειριστή προς τους κατόχους ατομικών αποταμιευτικών συμβολαίων και ομαδικών αποταμιευτικών συμβολαίων, όσους δηλαδή δεν καλύπτονται από τη συμφωνία με την Εθνική Ασφαλιστική, θα προβλέπει την αποζημίωσή τους από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Το Εγγυητικό Κεφάλαιο είναι ο φορέας που αποζημιώνει τους ασφαλισμένους των εταιρειών ζωής που κλείνουν και η κάλυψη που παρέχει φτάνει μέχρι το όριο των 30.000 ευρώ για τα αποταμιευτικά συμβόλαια. Σύμφωνα με τον διαχειριστή της International Life, το όριο της κάλυψης που παρέχει το Εγγυητικό διασφαλίζει τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ασφαλισμένων, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα χάσουν το κεφάλαιο που έχουν αποταμιεύσει, με εξαίρεση λίγα συμβόλαια που έχουν μεγαλύτερη αξία εξαγοράς. Εξαίρεση, τέλος, αποτελούν τα ομαδικά νοσοκομειακά συμβόλαια, τα οποία δεν καλύπτονται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Αυτοί οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να ασφαλιστούν σε άλλη εταιρεία, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τους για περιστατικά που ήδη έχουν συμβεί, θα επιδιωχθεί να εξοφληθούν από ρευστά διαθέσιμα.

Σημειώνεται ότι στην παραπάνω εξέλιξη οδήγησε το γεγονός ότι στις αρχές Ιουνίου η ΤτΕ προσδιόρισε στα 20,7 εκατ. ευρώ το έλλειμμα με βάση το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας της ασφαλιστικής εταιρείας International Life ΑΕΓΑ, δίνοντας διορία για την κάλυψή του έως τις 30 Αυγούστου. Η εποπτική αρχή έκρινε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είχε αποφασιστεί πρόσφατα από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, δεν είναι αρκετή για την κάλυψη του ελλείμματος, που προσδιορίστηκε σε διπλάσια επίπεδα. Η διαφορά υπολογίστηκε με βάση τους νέους κανόνες για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών που τέθηκαν σε ισχύ από την αρχή του χρόνου και επιβάλλουν, εκτός από την κάλυψη του ελάχιστου περιθωρίου φερεγγυότητας, την κάλυψη πρόσθετου περιθωρίου.

Στα μέτρα που αποφάσισε η ΤτΕ συγκαταλέγεται επίσης η διατήρηση του κ. Περιστέρη ως διαχειριστή, ο οποίος θα παρακολουθεί την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και θα ενημερώνει την εποπτική αρχή. Μεταξύ των περιοριστικών μέτρων είναι η αναστολή πληρωμών, η περιστολή των αναλαμβανόμενων κινδύνων, καθώς και η υποβολή από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενός ρεαλιστικού προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η International Life ΑΕΓΑ είναι θυγατρική της International Life ΑΕΑΖ (ασφαλιστική εταιρεία ζωής), στην οποία έχει τοποθετηθεί επίσης διαχειριστής, που έχει αναλάβει την πώληση του χαρτοφυλακίου ζωής και υγείας της εταιρείας. Ο διορισμός διαχειριστή κρίθηκε αναγκαίος μετά τη διαπίστωση ότι η εταιρεία δεν διαθέτει ούτε το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας ούτε το ελάχιστο εγγυητικό κεφάλαιο.