Λ. Φραγκιαδάκης: Πρωτοβουλίες για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Free Sunday
Λ. Φραγκιαδάκης: Πρωτοβουλίες για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Λ. Φραγκιαδάκης: Πρωτοβουλίες για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Το COSME είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο τρέχει από το 2014 έως το 2020, με έναν συνολικό προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 60% του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική Τράπεζα να χορηγήσει εντός της επόμενης τριετίας δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε πάνω από 350 ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μειωμένες απαιτήσεις παροχής εγγυήσεων και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιώσιμη χρηματοδότηση. Οι εταιρείες θα μπορούν να δανείζονται είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για δάνειο παγίων, με ελάχιστο ποσό ανά επιχείρηση τα 10.000 ευρώ και μέγιστο ποσό τα 1.500.000 ευρώ.
Όπως δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λ. Φραγκιαδάκης: «Στην Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια ύφεσης, νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για ανάκαμψη. Όμως η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα έρθει από μόνη της, μόνο και μόνο επειδή όλοι το θέλουμε. Είναι χρέος όλων μας, από πολιτικής, χρηματοδοτικής και επιχειρηματικής μεριάς, να συντονιστούμε και να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνωρίζοντας την υψηλή βαρύτητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των επενδυτικών τους αναγκών».

Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, ο Pier Luigi Gilibert, διευθύνων σύμβουλος του ΕΤαΕ, δήλωσε: «Χαίρομαι που η πρώτη σύμβαση παροχής εγγυήσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος COSME και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική Τράπεζα να αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, από τα οποία θα επωφεληθούν πάνω από 350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η νέα αυτή συμφωνία υπογραμμίζει τη διαρκή δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της οικονομίας. Σημειώνεται ότι η δράση αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά ενεργειών της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ακολουθεί η επικείμενη υπογραφή συμφωνίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EaSI για την παροχή με ευνοϊκούς όρους μέχρι 25.000 ευρώ, κατά περίπτωση, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.