Επιστρέφουν οι επενδυτές με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις - Free Sunday
Επιστρέφουν οι επενδυτές με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις

Επιστρέφουν οι επενδυτές με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις

Με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει θέσει τον στόχο για τις αποκρατικοποιήσεις στα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα δείχνει σαφή στροφή ανάκαμψης, ενώ η παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η σημαντική χρηματοδότηση από αυτήν δίνουν τον τόνο για τη ροή των επενδύσεων το προσεχές διάστημα.

Μπορεί λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων να υπήρξε το 2015 μια συγκράτηση των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) στη χώρα, ωστόσο με αιχμή του δόρατος τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και την ελληνική επιχειρηματικότητα που δίνει έμφαση στην καινοτομία και την ισχυροποίηση των εξαγωγών, οι οιωνοί για την τρέχουσα χρονιά και μέχρι και το 2018 είναι πολύ θετικοί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της Ε.Ε. Η Γερμανία αποτελεί την πρώτη χώρα προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων για το χρονικό διάστημα 2005-2015, με αρκετά μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Γαλλία, κυρίως λόγω της επένδυσης της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ, ενώ οι γαλλικές επενδύσεις επικεντρώθηκαν περισσότερο στην εξαγορά ελληνικών τραπεζών από γαλλικές κατά την περίοδο πριν από την έναρξη της κρίσης.

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που επενδύουν στη χώρα την τελευταία δεκαετία ανήκουν επίσης οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Είναι χαρακτηριστικό πως για το 2015 ο Καναδάς είναι μακράν η πρώτη χώρα-επενδυτής στην Ελλάδα, με ακαθάριστες (συνολικές) επενδύσεις ύψους 506,2 εκατ. ευρώ. Η ψήφος εμπιστοσύνης ισχυρών αγορών, με την προσθήκη της Κίνας, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco, αλλά και το ισχυρό ενδιαφέρον των Ρώσων, αν και ακόμη δεν έχει πραγματωθεί, ενισχύουν τη δυναμική της χώρας.

Οι εισροές ΞΑΕ κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επικεντρώνονται τα τελευταία έτη κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα και ακολουθεί με σημαντική διαφορά ο δευτερογενής, ενώ παρατηρείται συγκέντρωση ΞΑΕ στις υπηρεσίες. Η τάση αυτή υπαγορεύτηκε κυρίως από την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, καθώς επίσης και την τόνωση του εμπορίου, κυρίως πριν από την έναρξη της κρίσης, ενώ τα τελευταία έτη παρατηρείται συγκέντρωση επενδύσεων στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το ΤΑΙΠΕΔ και ο στόχος για το 2018

Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, που βλέπει τον στόχο των 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016 να είναι εφικτός. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο ίδιος, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα πρόγραμμα που ως στόχο έχει να φέρει 6,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018, με οικονομικό αποτέλεσμα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε αισιόδοξος ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν, καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Μια σειρά από συμφωνίες που ανακοινώθηκαν το τελευταίο δίμηνο από την ΕΤΕπ με την Εθνική Τράπεζα, το Diorama Fund αλλά και το Ίδρυμα Ερευνών, μεταξύ άλλων, δείχνουν τη σαφή δέσμευση της Ε.Ε. για ταχεία δρομολόγηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, με σκοπό την επίσπευση των συναλλαγών δανεισμού και εξασφάλισης εγγυήσεων, προκειμένου να τονωθούν η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση και η ανάπτυξη στην Ε.Ε.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξετάζει αιτήματα που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ για απευθείας χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για άμεσες χρηματοδοτήσεις της EBRD προς ελληνικές επιχειρήσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, με στόχο την υλοποίηση αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους. Οι επενδύσεις της EBRD, είτε με μορφή δανεισμού είτε ως κεφαλαιουχικές συμμετοχές, θα κατευθυνθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις, κατά προτίμηση εξαγωγικού χαρακτήρα. Στα χρηματοδοτικά της πλάνα περιλαμβάνεται η πιθανή συμμετοχή της στο επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport-Slentel για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, της φαρμακοβιομηχανίας και της αγροδιατροφής. Να σημειωθεί ότι το 2015 η τράπεζα συμμετείχε σε 381 επενδυτικά projects, επενδύοντας 9,4 δισ. ευρώ στις 36 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 320 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Αθηναϊκή Ριβιέρα και παραλιακό μέτωπο

Η παραλιακή ζώνη των νοτίων προαστίων της Αθήνας, από την περιοχή του Φαλήρου μέχρι το Σούνιο, αναμένεται τα επόμενα 5-10 χρόνια να εξελιχθεί σε διεθνή πόλο έλξης επισκεπτών, προσελκύοντας παράλληλα τη μερίδα του λέοντος από τις μεγάλες αναμενόμενες επενδύσεις. Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης αναμένεται να διαδραματίσει η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ο προγραμματισμός για τις επενδύσεις στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει να δίνει ήδη «μορφή» στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα», ουσιαστικά την παραλιακή ζώνη της Αττικής, μια ακτογραμμή συνολικού μήκους 70 χλμ.

Έτσι, στα 700 εκατ. ευρώ αναμένεται η επένδυση για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 301.865 τ.μ. με δομημένους χώρους στα 39.000 τ.μ., ενώ προβλέπεται ότι στο 74% της έκτασης θα αναπτυχθούν χρήσεις τουρισμού και αναψυχής. Ακόμη, θα κατασκευαστούν 15 πολυτελείς κατοικίες στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χερσονήσου, στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη».

Το τμήμα από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο είναι το λιγότερο ανεπτυγμένο, ωστόσο η Algean Properties εκτιμά ότι η ολοκλήρωση των παραπάνω επενδύσεων θα ενισχύσει τη ζήτηση των επενδυτών και για το εν λόγω τμήμα της παραλίας, περιλαμβάνοντας περιοχές όπως το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα και η Ανάβυσσος.
Όσον αφορά το Ελληνικό, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2017, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή & λειτουργία), που υπολογίζονται σε σύνολο φόρων (εισοδήματος, εταιρικών, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι ακινήτων, ΦΠΑ), ανέρχονται σε περισσότερα από 13,5 δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν περί τις 10.000 θέσεις εργασίας.

Τέλος, επί του παρόντος, ξεχωρίζει το έργο της Νέας Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το οποίο αναμένεται να αναδειχθεί σε πόλο έλξης επισκεπτών, με το κατασκευαστικό αντικείμενο να έχει πλέον ολοκληρωθεί. Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό την άνοιξη του 2017. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 560 εκατ. ευρώ, αποτελεί 100% δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνδυασμό με το πάρκο πρασίνου και περιπάτου, επιφάνειας 170 στρεμμάτων, αναμένεται να αναβαθμίσει κατακόρυφα την περιοχή του Φαληρικού Δέλτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Boston Consulting Group, το ΚΠΙΣΝ θα συνεισφέρει περίπου 140 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, θα δημιουργήσει 2.300 θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα τονώσει τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου κατά 19 εκατ. ευρώ ετησίως.