Θέσεις μάχης από τους λιανεμπόρους για τη νέα χρονιά - Free Sunday
Θέσεις μάχης από τους λιανεμπόρους για τη νέα χρονιά

Θέσεις μάχης από τους λιανεμπόρους για τη νέα χρονιά

Στη μάχη για ένα κομμάτι από την πίτα των τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ που αφορά τη σχολική και φοιτητική αγορά ρίχνονται αυτή την περίοδο μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου αλλά και μικρότερα καταστήματα. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει βιβλιοχαρτοπωλεία, παιχνιδάδικα, σούπερ μάρκετ, επιπλάδικα, αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και πολυκαταστήματα ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι οποίοι, ο καθένας με προσφορές, διαφημίσεις και κάθε τρόπο, διαλαλούν τα εμπορεύματά τους σε μικρούς και μεγάλους.

Με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, φυλλάδια προσφορών και ευρεία χρήση των social media, όλοι οι ισχυροί λιανεμπορικοί όμιλοι, όπως οι Jumbo, Μουστάκας, Public, Κωτσόβολος, IKEA, Μedia Markt, Praktiker, Mart, Leroy Merlin, Entos, Μαρμαρίδης, καθώς και εξειδικευμένα καταστήματα, όπως τα Πλαίσιο, Cosmotebooks.gr, NakasPaper, MAX Stores κ.ά., επιδιώκουν να κερδίσουν τους καταναλωτές και όχι μόνο.

Το στοίχημα του Σεπτεμβρίου γι’ αυτές τις αλυσίδες είναι μεγάλο, καθώς αυτό το διάστημα γίνεται ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του τζίρου, αν εξαιρέσει κανείς τον Δεκέμβριο, που είναι παραδοσιακά ο ισχυρότερος μήνας και θεωρείται από τους πλέον κρίσιμους για τον τζίρο όλης της χρονιάς.

Επιπλέον, η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη μετά την επιβολή των capital controls και τα πρώτα μηνύματα της αγοράς δείχνουν ότι ο Έλληνας έμαθε να ζει με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Έτσι, παρά τη φοροεπιδρομή που έχει σαρώσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, φέτος φαίνεται ότι οι τζίροι των λιανεμπόρων θα είναι καλύτεροι από πέρυσι, που η αγορά είχε δεχτεί σοβαρό πλήγμα.

Αν υπολογίσει κανείς ότι η βασική μαθητική λίστα των πρώτων τριών τάξεων του δημοτικού κοστίζει κατά μέσο όρο περί τα 70 ευρώ ανά παιδί, χωρίς να υπάρχει σε αυτήν τεχνολογικός ή άλλος εξοπλισμός, καταλαβαίνει γιατί οι έμποροι τρίβουν τα χέρια τους αυτές τις μέρες. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 4.500 σημεία πώλησης διεκδικούν μερίδιο από την πελατεία των χαρτικών, ειδών γραφείου και σχολικών ειδών. Ας σημειωθεί ότι τα σχολικά είδη είναι στα ράφια των καταστημάτων πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ τη σεζόν άνοιξε διαφημιστικά η Jumbo, που αυτή την περίοδο πραγματοποιεί το 10% του τζίρου της.

Στην κρισιμότητα του Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Φουρλής, Απόστολος Πεταλάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου. Όπως είπε, ο Σεπτέμβριος αποτελεί το 40% του τζίρου του γ΄ τριμήνου για τον όμιλο, ενώ αποτελεί ένδειξη για την καταναλωτική τάση. Σημείωσε, πάντως, ότι η όποια πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, δεδομένου ότι και φέτος το διαθέσιμο εισόδημα αναμένεται να επηρεαστεί από την υψηλή φορολογία.

Σε ό,τι αφορά τις προσφορές, για άλλη μια χρονιά ΙΚΕΑ και Κωτσόβολος συνεργάζονται, παρέχοντας έως την 1η Οκτωβρίου προνομιακές εκπτώσεις σε φοιτητές. Συγκεκριμένα, επιλέγοντας προϊόντα τεχνολογίας αξίας άνω των 600 ευρώ από τον Κωτσόβολο, κερδίζουν κουπόνια 100 ευρώ για αγορές από την ΙΚΕΑ, ενώ με αγορές προϊόντων αξίας άνω των 300 ευρώ, κερδίζουν κουπόνια 50 ευρώ. Αντίστοιχα, επιλέγοντας εξοπλισμό από τα καταστήματα της IKEA αξίας 600 ευρώ και άνω, οι φοιτητές κερδίζουν κουπόνια αγορών 100 ευρώ για όλα τα καταστήματα της Κωτσόβολος. Παράλληλα, μέσα από το δίκτυο των 93 καταστημάτων της ανά την Ελλάδα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στους νέους φοιτητές να αγοράσουν όλο τον εξοπλισμό τους από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και να τους αποσταλεί άμεσα στο νέο τους φοιτητικό σπίτι (δωρεάν μεταφορικά άνω των 85 ευρώ προς όλες τις φοιτητουπόλεις).

Και η Μedia Markt προσφέρει δωρεάν μεταφορικά για τους νέους φοιτητές που έχουν περάσει σε άλλη πόλη (ισχύει για online αγορές άνω των 85 ευρώ), ενώ έχει επιλέξει ηλεκτρικές συσκευές με ανταγωνιστικές τιμές για όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Την αγορά του φοιτητικού σπιτιού επιδιώκει να εκμεταλλευτεί και η δανέζικη JYSK με προτάσεις και προσφορές. Ήδη η αλυσίδα αριθμεί πέντε καταστήματα στην Ελλάδα, με το τελευταίο να έχει ανοίξει στις 9 Σεπτεμβρίου στις Αχαρνές, μέσα σε έναν μόλις χρόνο παρουσίας. Η JYSK άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι το τέλος του έτους ακολούθησαν άλλα τρία καταστήματα (σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ελληνικό), καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα JYSK.gr. Ενάντια στο ρεύμα των αποχωρήσεων πολυεθνικών εταιρειών από τη χώρα μας, η JYSK αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα και στο πλάνο της εταιρείας είναι το άνοιγμα αρκετών νέων καταστημάτων μέσα στο επόμενο οικονομικό της έτος, που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2016.

Μαθητές και φοιτητές έχουν μπει στο στόχαστρο τόσο της αλυσίδας Public όσο και των καταστημάτων της Πλαίσιο, ενώ στο παιχνίδι έχει μπει δυναμικά και το Cosmotebooks.gr.