Προχωρά η εξυγίανση της Μαρινόπουλος - Free Sunday
Προχωρά η εξυγίανση της Μαρινόπουλος

Προχωρά η εξυγίανση της Μαρινόπουλος

Υπογράφηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Α.Ε., η οποία αναρτήθηκε σε ασφαλή ιστοσελίδα, και οι προμηθευτές που έχουν ήδη συναινέσει στο «κούρεμα» των οφειλομένων από τη Μαρινόπουλος Α.Ε. κατά 50% θα πρέπει να την υπογράψουν.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει τα τέσσερα κείμενα εξυγίανσης, που αφορούν τις εταιρείες Μαρινόπουλος Α.Ε., Πειραϊκόν Α.Ε., Ξυνός Α.Ε. και Express M A.E., καθώς και τις φόρμες που πρέπει να συμπληρώσουν οι συναινούντες πιστωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της συμφωνίας αποτελείται από 218 σελίδες. Με βάση αυτήν, προκύπτει ότι το σύνολο των οφειλών της Μαρινόπουλος Α.Ε. ανέρχεται στα 1,46 δισ. ευρώ και ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο όμιλος της Carrefour αποδέχτηκε «κούρεμα» που υπερβαίνει το 92% και από οφειλή ύψους 147 εκατ. ευρώ δέχτηκε να πάρει μόνο περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.

Στόχος των τριών μερών είναι να οριστεί τακτική δικάσιμος εντός του Οκτωβρίου. Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος προβλέπει τη δέσμευση ότι θα εξοφληθεί το 50% των απαιτήσεων των προμηθευτών αμέσως μόλις εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης και ολοκληρωθεί η συναλλαγή. 

Όπως αναφέρεται στην ενημερωτική επιστολή προς τους προμηθευτές για τις βασικές αρχές του σχεδίου διάσωσης, η νέα εταιρεία, στην οποία θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν, θα καταβάλει άμεσα μετά την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης και την ολοκλήρωση της συναλλαγής «τα μεταφερόμενα υπόλοιπα των προμηθευτών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών».

Η αποπληρωμή θα αφορά το 50% των απαιτήσεων, με βάση τους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης. Για την εξόφλησή τους θα χρησιμοποιηθούν, όπως αναφέρει η ενημερωτική επιστολή, το νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 362 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης και τα 125 εκατ. ευρώ που θα βάλει στη νέα εταιρεία συνολικά η Σκλαβενίτης.

Μετά την υπογραφή του MoU μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και την υπογραφή συμφωνίας ενδιάμεσης χρηματοδότησης το επόμενο βήμα είναι η παροχή συναίνεσης από τουλάχιστον το 60% των πιστωτών επί της συμφωνίας εξυγίανσης, ώστε να κατατεθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στο αρμόδιο δικαστήριο για έγκριση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο 60% να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον το 40% των ενέγγυων πιστωτών (οι τράπεζες στην προκειμένη περίπτωση). Η έγκριση από το δικαστήριο αναμένεται να δοθεί με βάσει το χρονοδιάγραμμα πριν από τις 14 Οκτωβρίου.

Στη νέα εταιρεία μεταφέρονται όλα τα ακίνητα, τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, τα αποθέματα, καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα, τα ποσοστά που κατέχει ο Όμιλος Μαρινόπουλου στις εξής εταιρείες: Μαρκέτα Α.Ε., Παλαμάρης Α.Ε. (μαζί με τη θυγατρική της Top House A.E.), Κρόνος Καρακίτσος Α.Ε., Ζεύξη Α.Ε. και Chris Cash and Carry. Επίσης, οι απαιτήσεις των εταιρειών Μαρινόπουλος Α.Ε., Ξυνός Α.Ε., Express M Α.Ε. και Super Market Πειραϊκόν Α.Ε. από τρίτους, επιταγές και γραμμάτια εισπρακτέα, οι προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού, το σύνολο των υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και το 50% των χρεωστικών υπολοίπων προμηθευτών σε καθεμία από τις τέσσερις προαναφερθείσες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Τέλος, μεταφέρονται το σύνολο των οφειλών προς εκμισθωτές ακινήτων και εταιρείες leasing για ενεργές μισθώσεις ακινήτων, το σύνολο των ενεργών συμβάσεων μισθώσεων και υπομισθώσεων σε εμπορικές στοές, οι οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Δημόσιο με συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διακανονισμούς, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι με ενεργές την 30ή Ιουνίου συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με το καθεστώς των ΑΠΥ/ΤΠΥ.

Μαζί τους μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, καθώς και η σύμβαση ενδιάμεσης χρηματοδότησης που έχει υπογραφεί με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τη Σκλαβενίτης και τους υφιστάμενους μετόχους των υπό εξυγίανση εταιρειών.