Δυνατό «παρών» δίνει πλέον η ΕΚΕ στην ελληνική επιχείρηση - Free Sunday
Δυνατό «παρών» δίνει πλέον η ΕΚΕ στην ελληνική επιχείρηση

Δυνατό «παρών» δίνει πλέον η ΕΚΕ στην ελληνική επιχείρηση

Εν μέσω των πιο δύσκολων και απαιτητικών χρόνων της ελληνικής κρίσης, πολλές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας υλοποιούν δομημένα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) και πλέον δημοσιεύουν τις επιδόσεις τους. Και αυτό γιατί η ΕΚΕ των επιχειρήσεων ως στρατηγική είναι στενά συνυφασμένη με την προσφορά ευκαιριών περαιτέρω κατάρτισης των εργαζομένων και τη δημιουργία συνθηκών ίσων ευκαιριών ανέλιξης, πολύ δε περισσότερο με την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μεγιστοποίηση απόδοσης των επενδύσεων των εταιρειών.

Όπως προέκυψε από την ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE), που διεξήχθη για τρίτη φορά στην Ελλάδα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται συστηματικά στην ΕΚΕ και εκδίδουν απολογιστικές εκθέσεις (εκθέσεις ΕΚΕ) αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό μέρος της οικονομίας και βαίνουν αυξανόμενες χρόνο με τον χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 140.000 εργαζόμενους, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 42,5 δισ. ευρώ. Άλλωστε, με βάση προηγούμενη έρευνα του Κέντρου Αειφορίας σχετικά με το κόστος της εταιρικής ευθύνης στην Ελλάδα, οι εταιρείες αυτές εκτιμάται ότι δαπανούν για την ΕΚΕ τους περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως, με θετικές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Επιπλέον, παρά την ένταση της κρίσης στο επιχειρηματικό περιβάλλον, υπήρξε αύξηση 5% των εταιρειών που εξέδωσαν έκθεση ΕΚΕ φέτος, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που διαπιστώθηκε πέρυσι. Συνολικά εκδόθηκαν 56 μοναδικές ετήσιες εκθέσεις έως και τον Οκτώβριο του 2016.

Οι εκθέσεις αυτές έχουν εκδοθεί από εταιρείες όλων των μεγεθών (πολυεθνικές, μεγάλες, εθνικές και μικρομεσαίες), οι οποίες ανήκουν κυρίως στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, της ενέργειας και της παραγωγής ενέργειας, καθώς και των μεταφορών (αυτοκινητόδρομοι και ναυτιλία).

Η έρευνα του Παρατηρητηρίου Εκθέσεων ΕΚΕ του Κέντρου Αειφορίας εστιάζει στον αριθμό εκθέσεων ΕΚΕ που εκδίδονται ετησίως, στην ποιότητα του περιεχομένου τους, όπως και στην τήρηση των διεθνών στάνταρ (GRI, AA 1000, Οικουμενικό Σύμφωνο ΗΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι 14% των εταιρειών που εξέδωσαν έκθεση ΕΚΕ την περίοδο 2015-2016 το έκαναν για πρώτη φορά, ενώ ο συνολικός αριθμός παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά αύξηση. Η έρευνα διεξήχθη μέσω ανάλυσης μοναδικών εκθέσεων που έχουν εκδοθεί και αφορούν την περίοδο 2014-2045 και ανέλυσε μια σειρά ποιοτικών δεδομένων, όπως η χρήση συγκεκριμένων προτύπων για τη σύνταξη των εκθέσεων (GRI), οι πρακτικές αναζήτησης εξωτερικής διασφάλισης για τις εκθέσεις, καθώς και βασικά στοιχεία και ελλείψεις της διαδικασίας σύνταξης εκθέσεων ΕΚΕ ανά εταιρεία.

Ο Νίκος Αυλώνας, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αειφορίας και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε τη διαχρονική αύξηση της έκδοσης εκθέσεων Εταιρικής Ευθύνης αλλά και διάθεση μερίδας εταιρειών και οργανισμών να συνεισφέρουν στην οικονομία και στην κοινωνία. Το Κέντρο Αειφορίας, πρωτοπόρος οργανισμός στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των εταιρειών και είναι σημαντικό ότι, παρά την κρίση, σήμερα δαπανώνται τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ ετησίως σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα».

O Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND Ελλάς, η οποία και είναι χορηγός επικοινωνίας της έρευνας, δήλωσε: «Για τη WIND Ελλάς, η εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί προτεραιότητα ενταγμένη στην ευρύτερη επιχειρηματική στρατηγική της, μέρος του DNA της».

Άξιο αναφοράς από τα θετικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι ότι, παρά τις δύσκολες οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπήρξε αύξηση κατά περίπου 5%, σε σχέση με την περίοδο 2013-2014, στον αριθμό των εταιρειών που εκδίδουν εκθέσεις ΕΚΕ.

Η πλειονότητα αυτών των εκθέσεων (77%) έχει συνταχθεί με βάση τις εκδόσεις του διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου του Global Reporting Initiative. Παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό εταιρειών που εκδίδουν εκθέσεις στην Ευρώπη και θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες ενόψει της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για υποχρεωτική έκδοση-δημοσιοποίηση μη οικονομικών στοιχείων σχετικών με την εταιρική υπευθυνότητα για εισηγμένες εταιρείες και εταιρείες δημόσιου συμφέροντος, άνω των 500 εργαζομένων.

Η έρευνα έγινε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI), ενώ χορηγός επικοινωνίας της έρευνας είναι η WIND Ελλάς. Το Κέντρο Αειφορίας κλείνει το 2016 έντεκα χρόνια υπεύθυνης λειτουργίας στην Ελλάδα, απ’ όπου και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 2005. Το Κέντρο Αειφορίας είναι εκπαιδευτικός και συμβουλευτικός οργανισμός εξειδικευμένος στα θέματα εταιρικής υπευθυνότητας στην Ελλάδα με διεθνή δραστηριοποίηση. 

Επίσης, είναι επίσημος εκπαιδευτικός συνεργάτης του CRI στην Ελλάδα, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις κατευθυντήριες οδηγίες. Σήμερα το Κέντρο Αειφορίας δραστηριοποιείται σε 38 χώρες και 5 ηπείρους και διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του περισσότερους από 100 πελάτες, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι οργανισμοί στον τομέα τους, όπως: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Dubai Government, Εurochamber of Commerce και Fortune 500, Lloyds banking group, Coca-Cola, Walmart, ABM, LCI, Lincoln Financial Group.