Μονόδρομος ανάπτυξης η εξωστρέφεια - Free Sunday
Μονόδρομος ανάπτυξης η εξωστρέφεια

Μονόδρομος ανάπτυξης η εξωστρέφεια

Το σημαντικότερο ίσως όπλο απέναντι στην κρίση τείνει να αναδειχθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικότερα εκείνων που διέβλεψαν έγκαιρα την ανάγκη διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων τους και η δυστοκία της τελευταίας οκταετίας τις βρήκε με ισχυρές βάσης σε περιζήτητες αγορές.

Μπορεί η εξωστρέφεια να έχει διαδοθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο το σπορ φαίνεται ότι είναι δημοφιλές στον επιχειρηματικό στίβο τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 98,52% μέχρι το 2015.
ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής, Μυτιληναίος, Vivartia, ΕΛΒΑΛ, Pharmathen, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, VIORYL, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μότορ Όιλ, Intralot, Demo, ELPEN, Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια, CRETA FARMS, Πλαστικά Κρήτης, Kleeman, BIC ΒΙΟΛΕΞ, Isomat, Uni-Pharma, ΦΑΓΕ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Folli Follie, Αφοί Χαΐτογλου, ΔΕΠΑ, Intercom Foods, MLS, ΛΟΥΞ, ΦΑΓΕ, είναι μόνο μερικές από τις σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας που αποτελούν, καθεμία στον κλάδο της, σε κοντινές και μακρινές αγορές πρεσβευτές της Ελλάδας.

Η εξωστρέφεια αναδεικνύεται στις μέρες μας ως κύρια στρατηγική επιλογή για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μεγάλων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων οικονομικών προκλήσεων.
Διαχρονικά, η πρώτη επιλογή για τις ελληνικές εταιρείες είναι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, καθώς η γεωγραφική αλλά και η πολιτισμική εγγύτητα μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι στοιχεία που ενθαρρύνουν σημαντικά την ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Η γειτνίαση παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως είναι οι μεταφορές με μειωμένο κόστος, η αμεσότερη επαφή και η δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ συνεργατών. Έτσι, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Ουγγαρία, η FYROM, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία κ.λπ. αποτελούν την πρώτη ασφαλή επιλογή. Επόμενη επιλογή, οι ώριμες αγορές της Ευρώπης, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία κ.ά.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές επιχειρήσεις κινήθηκαν σε μακρινές περιοχές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Κορέα, με την Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά, λόγω και του μεγέθους των τοπικών αγορών, να θεωρούνται το μέγιστο στοίχημα για μια εξωστρεφή εταιρεία.

Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες των εταιρειών είναι επίμονες, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να αποτελούν πρόβλημα για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων ενεργειών. Ένας από τους βασικότερους είναι αυτός της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο τις ελληνικές αλλά –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό– το σύνολο των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η απομόχλευση και η αποφυγή ανάληψης κινδύνου από πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σημερινό περιβάλλον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η άντληση χρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα δύσκολη ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδίως για τις νεοφυείς, για τις καινοτόμες και γι’ αυτές που επιδιώκουν να επεκταθούν και να επενδύσουν στην εξωστρέφεια.
Σε αυτό το πρόβλημα χρειάζεται να δοθούν λύσεις, μέσα από την αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση και τον συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών φορέων, των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και λύσεων προσαρμοσμένων στις συνθήκες της αγοράς αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη και όλο και περισσότερο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δείχνουν να ανταποκρίνονται και να μεταλλάσσονται για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Παράλληλα, σημαντικός είναι και ο ρόλος των επιμελητηρίων, ως αρωγών της επιχειρηματικότητας σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Με τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών χρηματοδότησης και τη βελτίωση του διοικητικού περιβάλλοντος, η επιχειρηματικότητα μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον μετά την κρίση θα είναι διαφορετικό. Με απαιτητικούς και πληροφορημένους καταναλωτές που θέλουν να ικανοποιήσουν τις ίδιες ανάγκες με λιγότερα χρήματα και με υπερανταγωνισμό στην προσφορά.

Το ισοζύγιο στις επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών που θα βγουν ισχυρές από την κρίση και αυτών που δεν θα αντέξουν, θα κρίνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Δηλαδή το κατά πόσο ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες θα υπάρχουν στις ανοιχτές αγορές.

Ευκαιρίες θα υπάρξουν κυρίως σε παραδοσιακούς, αλλά και σε άλλους κλάδους, ωστόσο είναι σαφές ότι η χάραξη στρατηγική, και δη εκείνης που περιλαμβάνει την εξωστρέφεια, θα είναι κρίσιμης σημασίας. Η συνταγή της επιβίωσης και της ανάπτυξης ενέχει τη διαφοροποίηση, με καινοτομίες και ποιότητα, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα κόστους.

Σε παραδοσιακούς ελληνικούς κλάδους με ισχυρά εγγενή πλεονεκτήματα θα επιβιώσουν πολλές επιχειρήσεις που θα έχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη μετά την κρίση. Οι κλάδοι που μπορούν να αναπτυχθούν και να ατενίζουν την επόμενη μέρα με αξιώσεις είναι ο τουρισμός και οι συνδεόμενες με αυτόν υπηρεσίες, αλλά σε πιο ποιοτική βάση και σε πιο προσιτά επίπεδα τιμών. Τα τρόφιμα τα οποία έχουν έρευνα και ιδιαιτερότητες και αξιοποιούν τεχνολογία και καινοτομία, με τάσεις υγιεινής διατροφής. 

Η ναυτιλία και οι σχετιζόμενες με αυτήν υπηρεσίες, υπό την αίρεση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες, έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ μορφές ενέργειας και εφαρμογές ηλιακής ενέργειας έχουν επίσης ισχυρό προβάδισμα. Τέλος, νέοι κλάδοι τεχνολογίας, αλλά και καθετί καινοτόμο, ακόμη και από παραδοσιακούς κλάδους μεταποίησης που έχουν πτωτική τάση, μπορεί να έχει θέση στο νέο τοπίο στην εσωτερική και διεθνή αγορά.