Ως το Πάσχα παίρνει παράταση(;) η διάσωση της Μαρινόπουλος - Free Sunday
Ως το Πάσχα παίρνει παράταση(;) η διάσωση της Μαρινόπουλος

Ως το Πάσχα παίρνει παράταση(;) η διάσωση της Μαρινόπουλος

Η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου τίθεται πλέον, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, σε νέες βάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των νομικών θεμάτων που έχουν προκληθεί από την καθυστέρηση της έκδοσης της δικαστικής απόφασης αναφορικά με την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος Α.Ε. και των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που προέκυψαν.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι διατεθειμένα να βρουν λύση και να διατηρήσουν τη βάση της συμφωνίας εξαγοράς της Μαρινόπουλος Α.Ε. από τον Όμιλο Σκλαβενίτη, η έκδοση της δικαστικής απόφασης τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και η αναμενόμενη καθαρογραφή και κοινοποίησή της την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου θέτουν εκτός νομικών προθεσμιών τη διαδικασία της τριτανακοπής, η οποία, όπως έχουμε αναφέρει, αφορά μια νομική διαδικασία προσβολής της απόφασης από διαφωνούντες πιστωτές. 

Για τη διαδικασία της τριτανακοπής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαιτούνται 30 ημέρες άσκησης του δικαιώματος αυτού, την ώρα που η καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξαγοράς της Μαρινόπουλος είναι η 14η Φεβρουαρίου, με βάση την υπάρχουσα συμφωνία. Με την καθαρογραφή της απόφασης στις 20 Ιανουαρίου δεν παρέχεται το απαιτούμενο διάστημα και ως εκ τούτου η συμφωνία φέρεται να είναι άκυρη.

Από τη συνάντηση που είχαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου προέκυψε, σύμφωνα με πηγές, ότι πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση της σύμβασης, αλλά και επιπρόσθετη χρηματοδότηση, της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, έως το Πάσχα.

Οι πιστώτριες τράπεζες, η οικογένεια Σκλαβενίτη και η πλευρά Μαρινόπουλου, έχοντας πλέον το σύνολο της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, εξέτασαν εκ νέου τους τρόπους και την κατάλληλη νομική οδό με την οποία μπορεί να θεραπευτεί το πρόβλημα. Στα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν η επιμήκυνση της σύμβασης για διάστημα λίγων μηνών, αλλά και η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί έως τότε και, κυρίως, ποιος θα την καλύψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα της επιμήκυνσης έπεσαν διάφορες σκέψεις στο τραπέζι, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το Πάσχα, που είναι μια περίοδος υψηλής εμπορικής κίνησης. «Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία διάσωσης και να έχουν γεμίσει τα ράφια των καταστημάτων του Μαρινόπουλου με προϊόντα» σημειώνει στην FS στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος υπογραμμίζει, δε, πως «στόχος όλων είναι να βρεθεί λύση, να προχωρήσει το deal και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία».

Όσον αφορά το ύψος της πρόσθετης χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί, συζητείται να είναι γύρω στα 30 εκατ. ευρώ τον μήνα, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της αλυσίδας.
Από την πλευρά της, η οικογένεια Σκλαβενίτη έχει δείξει και εξακολουθεί να δείχνει έμπρακτα τη βούλησή της να στηρίξει το εγχείρημα, βάζοντας ήδη 15 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, πριν καταστεί ιδιοκτήτης της παραπαίουσας αλυσίδας, αλλά και συμβάλλοντας στην τροφοδοσία κάποιων καταστημάτων της με δική της ευθύνη.