Η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, τα έσοδα και τα μερίδια που χάνονται και η επόμενη μέρα - Free Sunday
Η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, τα έσοδα και τα μερίδια που χάνονται και η επόμενη μέρα

Η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, τα έσοδα και τα μερίδια που χάνονται και η επόμενη μέρα

Σε σημαντικό σταυροδρόμι, στο οποίο κρίνεται η επόμενη μέρα της, βρίσκεται η ΔΕΗ, η οποία καλείται να αντεπεξέλθει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά κάτω από το 50% έως το 2020, χάνοντας ένα σχεδόν αντίστοιχο κομμάτι του τζίρου της, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αναγκαία μείωση του κόστους παραγωγής.

Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και η ίδια χρωστά σε προμηθευτές και φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2017 πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια 787 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, θα χάσει και τα έσοδα από τη θυγατρική της, τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος μετά από ένα πολυήμερο θρίλερ γύρω από την τύχη της απόσχισής του, άφησε τη μητρική διπλά χαμένη. Και αυτό γιατί ενώ η επιχείρηση φαινόταν να πλησιάζει σε μια λύση που θα ελάφραινε τις δανειακές της υποχρεώσεις, τελικά επιβαρύνεται περαιτέρω. Αφενός χάνει άνευ ανταλλάγματος το 51% του ΑΔΜΗΕ, αφετέρου αναγκάζεται να ενεχυριάσει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ποσοστό 60%-70% από τωρινά και μελλοντικά έσοδα εταιρικών της πελατών συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι τράπεζες να άρουν τις αμφιβολίες τους για την ικανότητα της ΔΕΗ να συνεχίσει να εξυπηρετεί ομαλά το κοινοπρακτικό δάνειο που της έχουν χορηγήσει, ακόμη και μετά την απόσχιση άνευ αποζημίωσης του ΑΔΜΗΕ.

Το μόνο ίσως θετικό είναι ότι εγγυήσεις για το 30%-40% από τα 300 εκατ. ευρώ επιχειρείται να επωμιστεί η νέα Εταιρεία Συμμετοχών, το μοναδικό έσοδο της οποίας θα είναι τα μερίσματα από τον ΑΔΜΗΕ. Όπως επίσης και ότι έναντι αυτού του επώδυνου συμβιβασμού οι τράπεζες συμφώνησαν να εκδώσουν το δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που εδώ και καιρό διαπραγματεύεται η ΔΕΗ για να καλύψει φετινές της υποχρεώσεις.

Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ που ενέκρινε τη δεύτερη φάση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, με τη δημιουργία της Εταιρείας Συμμετοχών, η οποία θα ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Στο διά ταύτα, τα μόνα σίγουρα έσοδα που θα εισπράξει από την απώλεια του καλύτερου περιουσιακού της στοιχείου η ΔΕΗ είναι τα 320 εκατ. ευρώ του τιμήματος των Κινέζων της State Grid για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Από κει και πέρα, εκχωρεί δίχως αντάλλαγμα το 51% στην Εταιρεία Συμμετοχών, ενώ τα έσοδα από την πώληση στο Δημόσιο του υπόλοιπου 25% θα είναι λιγότερα όσων είχε αρχικά υπολογίσει. Δηλαδή δεν θα εισπράξει τα περίπου 333 εκατ. ευρώ, στα οποία υπολόγιζε με βάση τον προηγούμενο νόμο, καθώς θα διεξαχθεί νέα αποτίμηση για το 25% των μετοχών της εταιρείας που θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο.

Ενδεικτικό ότι ο ΑΔΜΗΕ αποτελούσε για τη ΔΕΗ βασική πηγή εσόδων είναι ότι το 2015 εμφάνισε κέρδη γύρω στα 62 εκατ. ευρώ, τα οποία από το 2017 θα λείπουν από τη ΔΕΗ.

Τι σημειώνει η ΔΕΗ

«Σχολιάζοντας δημοσιεύματα αναφορικά με την επιστολή των τραπεζών για το θέμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποχρεώσεων και απαιτήσεων της ΔΕΗ, εξετάζεται από τα εμπλεκόμενα μέρη ως εξασφάλιση του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ από τις ελληνικές τράπεζες η παροχή εταιρικών εγγυήσεων από την ΕΝΣΥΜ προς τις τράπεζες, καθώς στην ΕΝΣΥΜ η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Σε περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές δεν επαρκούν να καλύψουν το ποσό των €300 εκατ., θα εξεταστούν και άλλες εξασφαλίσεις, όπως η εκχώρηση απαιτήσεων πελατών.

Σημειώνεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο του υφιστάμενου Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου με τις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε €1.476 εκατ. στις 31.12.2016 και η λήξη του Δανείου είναι τον Απρίλιο του 2019.

Διευκρινίζεται επίσης ότι το ύψος του νέου δανείου μεσοβραχυπρόθεσμης διάρκειας, το οποίο η ΔΕΗ έχει αιτηθεί προς τις τράπεζες και για το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, ανέρχεται σε €200 εκατ.».

Την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική μείωση μεριδίου στη λιανική μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, το κόστος από την πολιτική εκπτώσεων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους και η αποπληρωμή δανείων, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική εικόνα της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους προμηθευτές ανέρχονταν στα 134 εκατ. ευρώ, προς τον ΑΔΜΗΕ σε 304 εκατ. ευρώ και προς την άλλη θυγατρική, τον ΔΕΔΔΗΕ, σε 225 εκατ. ευρώ. Για το ακριβές ύψος των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί. Ως τις αρχές του Δεκεμβρίου στο πρόγραμμα διακανονισμού με τις 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή είχαν ενταχθεί 580.000 πελάτες με οφειλές ύψους 1,15 δισ. ευρώ. Σε λογιστικό επίπεδο, πάντως, η ρύθμιση απέδωσε, αφού μείωσε δραστικά τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις (που είχαν αυξηθεί εντυπωσιακά το 2015), επιτρέποντας στην εταιρεία να βελτιώσει τα κέρδη της στο εννεάμηνο.

Μόνο από τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού τύπου ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα χάσει περί τα 300 εκατ. ευρώ το 2017 – και αυτό χωρίς να δημοπρατηθούν οι αυξημένες ποσότητες που ζητούν οι δανειστές.

Για το 2017 η ΔΕΗ, βάσει του μνημονίου, έχει δεσμευτεί να δημοπρατήσει το 12% της παραγωγής της στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ ακόμη δεν έχει λυθεί το ζήτημα του πρόσθετου 8%, δηλαδή της ποσότητας που δημοπράτησε τον Οκτώβριο του 2016 και οι δανειστές ζητούν να δοθεί εκ νέου το 2017, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα έχει χάσει το 20% του μεριδίου που είχε το 2015.

Τον Νοέμβριο το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά (διασυνδεδεμένο σύστημα) είχε πέσει στο 88,7% σε σχέση με το 94% του Νοεμβρίου 2015 και του 95,24% του Αυγούστου 2015, που είναι ο μήνας αναφοράς σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για τη διαρκή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 2017 η ΔΕΗ θα πρέπει να χάσει στη λιανική πάνω από 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Με την απώλεια μεριδίου –περίπου 1% κάθε μήνα–, το 2016 ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ έπεσε στο εννεάμηνο κατά 411,2 εκατ. ευρώ ή 9,2% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2015, στα 4.040,8 εκατ. ευρώ. Στην Κρήτη, όπου η αγορά ηλεκτρισμού απελευθερώθηκε στις 21 Ιουνίου, η ΔΕΗ ως το τέλος Νοεμβρίου είχε χάσει περίπου 5% της λιανικής. Από 1/1/2017 απελευθερώθηκε και η αγορά της Ρόδου.

Από την έκπτωση του τιμολογίου ρεύματος (χρέωση ενέργειας) κατά 15% στους συνεπείς πελάτες, που ισχύει από τον Ιούλιο, η ΔΕΗ έχασε εισπράξεις 83 εκατ. ευρώ.

Σοβαρό πλήγμα για τα έσοδα της ΔΕΗ είναι οι δημοπρασίες, καθώς επί της ουσίας η επιχείρηση καλείται να δώσει το πιο κερδοφόρο κομμάτι της παραγωγής της σε χαμηλές τιμές. Ορισμένοι εκτιμούν τις απώλειες από τις δημοπρασίες σε ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ το 2017.