Με τα «Εν Ελλάδι» εφορμά σε νέες αγορές η Creta Farms - Free Sunday
Με τα «Εν Ελλάδι» εφορμά σε νέες αγορές η Creta Farms

Με τα «Εν Ελλάδι» εφορμά σε νέες αγορές η Creta Farms

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, η οποία, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην FS ο CEO της Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αναμένει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης μεγεθών στην τρέχουσα χρήση, εφορμά σε νέες αγορές και πρόκειται να λανσάρει σύντομα νέα προϊόντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία το τελευταίο δίμηνο έχει κάνει μπαράζ ανακοινώσεων για την είσοδο των προϊόντων της σε νέες αγορές με πολιορκητικό κριό την παγκόσμια πατέντα «Εν Ελλάδι» και πρόσφατο σταθμό την αγορά της Σερβίας μέσω στρατηγικής συμφωνίας με την Carnex.

Η αλλαντοβιομηχανία των αφών Δομαζάκη, αφού κατέκτησε την αγορά της Αυστραλίας με μια συμφωνία-πρότυπο με τη μέθοδο Supply & Licensing agreement, έβαλε το τελευταίο τρίμηνο σε εφαρμογή το σχέδιο επέκτασης σε νέες ισχυρές αγορές, όπου η κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών βρίσκεται σε ανοδική τάση, ανακοινώνοντας από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα επέκταση σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ισπανία.

Όπως τονίζει στην FS ο CEO της εταιρείας, «οι προσπάθειές μας για την τόνωση των εξαγωγών και την παρουσία μας σε νέες δυναμικές αγορές βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και μέχρι το τέλος του τριμήνου θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τουλάχιστον άλλες δύο αγορές».

Η κινητικότητα της εταιρείας στις εξαγωγές φάνηκε άλλωστε περίτρανα και με την τελευταία ανακοίνωση της Creta Farms, που αφορά την είσοδό της στην αγορά της Σερβίας μέσω στρατηγικής συμφωνίας με την Carnex. Η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της Creta Farms με την Carnex έγινε στο Business Forum της Σερβίας, μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών και πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων της επιχειρηματικής κοινότητας.

Τη συμφωνία αυτή και την προώθηση των προϊόντων θα υποστηρίξουν και οι δύο πλευρές με συγκεκριμένο πλάνο διαφήμισης σε πληθυσμό 7 εκατομμυρίων. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, ο πρόεδρος της Creta Farms Εμμανουήλ Δομαζάκης και ο γενικός διευθυντής της Carnex, Vladista Mladenovic, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους ενώνοντας τις δυνάμεις της μεγαλύτερης εταιρείας αλλαντικών στην Ελλάδα και της μεγαλύτερης εταιρείας αγροδιατροφής της Σερβίας. Συγκεκριμένα, ο τοπικός συνεργάτης στην αγορά της Σερβίας εξυπηρετεί στο σύνολο της αγοράς 20.000 πελάτες, απαριθμεί 1.000 άτομα προσωπικό και αποτελεί κομμάτι ενός από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.

Σταθερός ηγέτης στην αγορά

Στο εσωτερικό της χώρας η Creta Farms είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο της, καθώς κατέχει μερίδιο 30%, με τον δεύτερο παίκτη στο 20%, και είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες τροφίμων στον πλανήτη που έχουν 17 διεθνείς πατέντες. Χαρακτηριστικό του κόστους που έχουν οι καινοτομίες της είναι ότι η πιστοποίηση κάθε πατέντας παγκοσμίως φτάνει έως και το 1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κεφάλαια που δαπανά σε έρευνα για νέα προϊόντα και τεχνολογίες παραγωγής ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, η Creta Farms έχει εξαιρετική πορεία, αλλά και μεγάλη αποδοχή από την αγορά, και κατάφερε να απορροφήσει μέσα στο 2015 όλη τη ζημιά από την υπόθεση Μαρινόπουλος, η οποία δημιούργησε σοβαρούς τριγμούς στο λιανεμπόριο: «Έχοντας περάσει τον σκόπελο και “γράψει” όλη τη ζημιά στο 2015, μπήκαμε στη νέα χρονιά με στόχο να έχουμε σημαντική ανάπτυξη μεγεθών, στην οποία ώθηση αναμένεται να δώσουν οι διεθνείς δραστηριότητες. Έτσι, περιμένουμε διψήφια ανάπτυξη κερδών και τζίρου το 2017 και προχωράμε για νέα προϊόντα που θα αλλάξουν τον χάρτη της διατροφής».

Σημειώνεται ότι η πρώτη διεθνής αγορά στην οποία η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα είναι αυτή της Αυστραλίας, όπου στους πρώτους 18 μήνες που δραστηριοποιείται με 30 προϊόντα πέτυχε πωλήσεις ύψους 50 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.

Στα άμεσα σχέδια της Creta Farms είναι και η είσοδος στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της λεκάνης της Μεσογείου, καθώς και η επέκταση των γραμμών παραγωγής, προσφέροντας 100 νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, στόχος είναι και οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού μέσω παραχώρησης δικαιωμάτων.

Νέα καινοτόμα προϊόντα

Πρόσφατα η εταιρεία, στο πλαίσιο λανσαρίσματος νέων προϊόντων, παρουσίασε την καινοτόμο σειρά «Mini Εν Ελλάδι», που αποτελεί το πρώτο υγιεινό σνακ, ενώ ήδη στην αγορά κυκλοφορεί και χοιρινό κρέας Creta Farms, αρχικά στα My Market και στο δίκτυο Κρητικός. Το συγκεκριμένο χοιρινό προέρχεται από ζωντανά τα οποία έχουν τραφεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μειωθεί το λίπος στη σύσταση του κρέατός τους και να αυξηθούν άλλα ευεργετικά συστατικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της εταιρείας για τη μετατροπή της σε εταιρεία τροφίμων προωθείται η παραγωγή διεθνών τυροκομικών από τρίτους, στηριζόμενη στην τεχνογνωσία της Creta Farms για αντικατάσταση μέρους των ζωικών λιπαρών με παρθένο ελαιόλαδο στα πρότυπα της «φέτας» «Μεσογειακή» που παράγει η «Δελφοί» για λογαριασμό της κρητικής εταιρείας. Έτσι, βρίσκεται σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές τυροκομικές επιχειρήσεις ώστε να παράγει τσένταρ, γκούντα, ένταμ, μοτσαρέλα κ.ά., τα οποία μαζί με τα αλλαντικά «Εν Ελλάδι» μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πίτσες και άλλα σνακ στις παγκόσμιες αγορές.

Δάνειο 15 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ

Στις επιτυχίες της εταιρείας και το δάνειο 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, που εξασφάλισε η κρητική αλλαντοβιομηχανία εγκαινιάζοντας την πρώτη ελληνική επένδυση που εντάσσεται προς χρηματοδότηση. Το δάνειο που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεθνούς ανάπτυξης της εταιρείας, στο πλαίσιο της διερεύνησης νέων αγορών και του μετασχηματισμού της σε εταιρεία τροφίμων.