ΣΕΒ: Αναποτελεσματικό, ανεπιθύμητο, ανέφικτο το Grexit - Free Sunday
ΣΕΒ: Αναποτελεσματικό, ανεπιθύμητο, ανέφικτο το Grexit

ΣΕΒ: Αναποτελεσματικό, ανεπιθύμητο, ανέφικτο το Grexit

Ο ΣΕΒ κάνει μνεία στον αντίκτυπο του Grexit στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας, προειδοποιώντας πως η εξάρτηση της χώρας από τις καθαρές εισαγωγές προοιωνίζεται δυσοίωνες εξελίξεις σε περίπτωση αναταράξεων. Όπως εκτιμά, μια διαταραχή στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας θα προκαλέσει αναστάτωση σε όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας, πέραν εκείνης του εφοδιασμού της χώρας με καταναλωτικά αγαθά.

«Το μεγαλύτερο κόστος είναι ότι η χώρα μας θα περιθωριοποιηθεί και οι Έλληνες θα φτωχοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Όχι μόνο θα χαθεί το ευρώ, αλλά θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε και από την Ε.Ε., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της οικονομίας μας εκτός Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, καθώς θα αναζητήσουμε άλλους εμπορικούς εταίρους εκτός Ευρώπης» σημειώνεται.

Και όλα αυτά θα συμβούν σε ένα περιβάλλον υπερπληθωρισμού, καθώς το εκδοτικό προνόμιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα ενεργοποιηθεί κατά το δοκούν για να αποκατασταθούν και οι «αδικημένοι των μνημονίων» και για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» σε στυλ Βενεζουέλας, παρατηρεί μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει: «Τον τελευταίο καιρό γίνεται πάλι μια ανώφελη συζήτηση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ως μια λύση στην υποτιθέμενη “αδυναμία” μας να θέσουμε υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά μας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Η λύση αυτή είναι το ίδιο εξωφρενική με την πρόταση που κυκλοφορεί ότι κάποιος πολύ πλούσιος θα αποπληρώσει το ελληνικό χρέος! Και στις δύο περιπτώσεις αφελώς ορισμένοι πιστεύουν ότι κάποιος τρίτος πληρώνει το χρέος ή μας το χαρίζει. Δεν υπάρχει κανείς που θα αναλάβει τα χρέη μας και κανείς δεν θα μας διευκολύνει να ζούμε σε βάρος άλλων».

«Ας το πούμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά: Μια έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, με μονομερή διαγραφή του χρέους από την πλευρά μας, δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους. Το χρέος είναι απαιτητό σε ευρώ και αν δεν εξυπηρετείται κανονικά, τότε η χώρα μας θα απομονωθεί στη διεθνή κοινότητα, διακινδυνεύοντας το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών της επιτευγμάτων» προστίθεται.

Όσον αφορά, για παράδειγμα, τις εμπορικές της συναλλαγές, ο ΣΕΒ τονίζει πως «η χώρα μας δεν θα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καλύψει τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (53 δισ. ευρώ) και η παραγωγική δομή της θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα (6,5 δισ. ευρώ), κυρίως σε χρυσό, είναι περιορισμένα, αλλά και τα ισόποσα περίπου με τις εισαγωγές έσοδα εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως από τουρισμό και μεταφορές, θα εξασθενήσουν σημαντικά λόγω του εξοστρακισμού της χώρας από τη διεθνή νομιμότητα. Το 70% των καθαρών εισαγωγών μας σε αγαθά είναι εισροές στην παραγωγική διαδικασία, το 25% των εισαγωγών μας επανεξάγεται, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μας γίνεται με την Ε.Ε.-28. Οι αναταράξεις στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας θα συμπέσουν κατά πάσα πιθανότητα με μια επέκταση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο. Κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ελλάδα, που θα μείνει εκτός νυμφώνος, χωρίς την προστασία της συμμετοχής της σε ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ».

«Τέλος, η μετατροπή του ευρώ σε ένα ασθενέστερο εθνικό νόμισμα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και αποταμιεύσεων από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα στρώματα, που καμία πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να επιχειρήσει αν έχει σώας τας φρένας. Η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη είναι, λοιπόν, αναποτελεσματική, ανεπιθύμητη και ανέφικτη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τους βαρβάρους για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Παραφράζοντας τον Καβάφη: “Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους”… η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι “μια κάποια λύσις”» καταλήγει ο ΣΕΒ.