ΕΛΠΕ: Ρεκόρ κερδών και εξαγωγών το 2016 - Free Sunday
ΕΛΠΕ: Ρεκόρ κερδών και εξαγωγών το 2016

ΕΛΠΕ: Ρεκόρ κερδών και εξαγωγών το 2016

Ιστορικά ρεκόρ σε όλους τους τομείς επεφύλασσε το 2016 για τα ΕΛΠΕ, που όχι μόνο αντιμετώπισαν την κρίση αλλά και κινήθηκαν έξω από τα μέτρα της.

Το 2016 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χρονιά ιστορικών ρεκόρ, κερδοφορίας, παραγωγής και εξαγωγών αλλά και επιστροφής στα μερίσματα με τη διανομή 0,20 ευρώ ανά μετοχή, για τα ΕΛΠΕ, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση της εγχώριας αγοράς και την υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25% σε σχέση με το 2015.

Το πρώτο ημερολογιακό έτος της διοίκησης των κ.κ. Γρηγόρη Στεργιούλη (διευθύνων σύμβουλος, αριστερή φωτό) και Στάθη Τσοτσορού (πρόεδρος, δεξιά φωτό) έκλεισε με την υψηλότερη επίδοση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων στην ιστορία του ομίλου, με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 836 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 329 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 45 εκατ. ευρώ το 2015 και ζημιών 369 εκατ. ευρώ το 2014.

Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, μετά την αφαίρεση των κερδών αποτίμησης αποθεμάτων ύψους 102 εκατ. ευρώ, λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου, διατηρήθηκαν για δεύτερη χρονιά στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα για τον όμιλο, με συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 731 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 265 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 117 εκατ. ευρώ το 2013 και οριακών κερδών 2 εκατ. ευρώ το 2014.

Τα συγκρίσιμα EBITDA της εμπορίας ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ, με τις περισσότερες θυγατρικές να επιτυγχάνουν αύξηση μεριδίων στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται. Σε υψηλά ιστορικά επίπεδα διαμορφώθηκε και η παραγωγή των διυλιστηρίων, η οποία αυξήθηκε κατά 16%, στους 14,8 εκατ. μ.τ., ενώ ιστορικό υψηλό σημείωσαν και οι εξαγωγές, που ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους και αντιπροσωπεύουν πλέον το 56% των πωλήσεων.

Τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τα ΕΛΠΕ σε ρεκόρ κερδοφορίας. Η βελτίωση κατά 102 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών, η απόδοση της στρατηγικής απευθείας προμήθειας αργού από τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιράν, Ιράκ και Αιγύπτου και η αύξηση των μεριδίων στην εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Πρόσθετος παράγοντας ενίσχυσης της κερδοφορίας ήταν και η συμφωνία αποζημίωσης της Ελληνικά Πετρέλαια από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα αρχικά προβλήματα λειτουργίας της μονάδας flexicoker του διυλιστηρίου Ελευσίνας. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016 τα ΕΛΠΕ πέτυχαν ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές 605 εκατ. ευρώ έναντι 593 εκατ. ευρώ το 2015 και ιδιαίτερα αυξημένες έναντι των ασθενικών ταμειακών ροών του 2014 (281 εκατ. ευρώ) και του 2013 (66 εκατ. ευρώ).
Οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές και η ενίσχυση της θέσης του ομίλου στη χρηματοπιστωτική αγορά επέτρεψαν τη μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 389 εκατ. ευρώ και τη διαμόρφωσή του στις 31/12/2016 στα 2.842 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός το 2016 ανήλθε σε 1.759 εκατ. ευρώ, ο δείκτης μόχλευσης στο 45% και τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια σε 3.903 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας μια ισχυροποιημένη χρηματοοικονομική θέση. Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν επίσης αύξηση όγκων και μεριδίων στην εγχώρια αγορά, παρά την οριακή μείωση της συνολικής κατανάλωσης κατά 0,26%. Η εμπορία του ομίλου αύξησε τις συνολικές πωλήσεις κατά 7,8%, οι οποίες ανήλθαν σε 3.538 χιλ. μ.τ., ενώ το συνολικό μερίδιο αγοράς σε όλα τα προϊόντα αυξήθηκε κατά 2,4%.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στους αναλυτές μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης έθεσε υψηλούς στόχους και για το 2017, τονίζοντας με έμφαση τη διατήρηση της παραγωγής σε υψηλά επίπεδα και την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στον τομέα των υδρογονανθράκων. «Ο όμιλος πορεύεται σταθερά στη σταδιακή μετατροπή του σε έναν ενεργειακό όμιλο με δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για την εξασφάλιση πολλαπλών πηγών προμήθειας πρώτων υλών με ευνοϊκές συμφωνίες και την ανάπτυξη της διεθνούς εμπορίας σε πετρελαϊκά και άλλα ενεργειακά προϊόντα. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις έρευνες για ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε όλο τον ελλαδικό χώρο» ανέφερε ο κ. Στεργιούλης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

«Το 2016 ήταν μια δημιουργική χρονιά, παρά το αβέβαιο και γεωπολιτικά ασταθές διεθνές περιβάλλον και τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση» τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός, ενώ ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης επικέντρωσε στην επιτυχημένη στρατηγική χρηματοδότησης, σημειώνοντας την αναδιαπραγμάτευση με τράπεζες και ομολογιούχους για βελτίωση των όρων δανεισμού, την έκδοση νέου ομολόγου με επιτόκιο στο 4,875% σε σχέση με το 8% που αναχρηματοδοτήθηκε και την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις ασφαλιστικές εταιρείες για προβλήματα στην αρχική λειτουργία της μονάδας flexicoker.