Τουρισμός: Η νέα βαριά βιομηχανία της Ελλάδας - Free Sunday
Τουρισμός: Η νέα βαριά βιομηχανία της Ελλάδας

Τουρισμός: Η νέα βαριά βιομηχανία της Ελλάδας

Η εξέλιξη του τουρισμού στη χώρα μας, όπως και οι επενδύσεις σε αυτόν, φαίνεται να κινούνται με πορεία αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με άλλους τομείς, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να εξελίσσεται στη νέα βαριά βιομηχανία της οικονομίας.

Παρ’ ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα το τελευταίο διάστημα, αρχής γενομένης από την επιβολή των capital controls πέρυσι το καλοκαίρι, το προσφυγικό αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ στη συνέχεια, οι εκτιμήσεις θέλουν το 2016 να είναι μια νέα χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό. Σε αυτό συντείνει σημαντικά η πολιτική ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος και οι σαφώς θετικές κατευθύνσεις αυτού. Ειδικότερα, οι δράσεις του αρμόδιου υπουργείου με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως άλλωστε έχει σημειώσει και η αναπληρώτρια υπουργός Έλενα Κουντουρά, εντοπίζονται στα εξής:
  • Στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
  • Στη συνεργασία με τις 13 περιφέρειες για την τουριστική τους ανάπτυξη.
  • Στην προώθηση-προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Στην ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών.
  • Στο άνοιγμα νέων αγορών.
  • Στην αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Στην ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη.
  • Στη βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
  • Στην ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και στην παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής.

Τη δύναμη του ελληνικού τουρισμού δεν μπόρεσαν να κλονίσουν το 2015 ούτε τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή capital controls και τις απεργίες, καθώς ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε σε περίπου 26 εκατομμύρια, από 22 εκατομμύρια που ήταν το 2014. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ανοδική είναι και η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό: από 14,3 δισ. ευρώ το 2014, ανήλθαν στα 14,5 δισ. το 2015.

Για το 2016 η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, θα ανέλθουν στα 25 εκατ. ευρώ (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας), από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ, από 14,5 δισ. το 2015. Ήδη από τα στοιχεία που συνέλεξε ο ΣΕΤΕ για το πρώτο τετράμηνο φαίνεται η σαφής άνοδος, καθώς καταγράφουν αύξηση 7,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ειδικότερα, ο απόλυτος αριθμός των αφίξεων στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου διαμορφώνεται σε 1,64 εκατομμύρια τουρίστες, από 1,52 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι. Ξεχωρίζει η σημαντική άνοδος των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που διαμορφώθηκε σε 6,1%, με τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά τους 921.000. Αξιόλογη είναι και η άνοδος στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς προσέλκυσε 353.400 αφίξεις, καταγράφοντας άνοδο 1,4%. Με ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκαν και τα αεροδρόμια της Κρήτης, ενώ Μύκονος και Σαντορίνη για μία ακόμη χρονιά φαίνεται ότι θα κινηθούν σε νέα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, καθώς η Μύκονος σημείωσε άνοδο 90,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Σαντορίνη ξεπέρασε το 47%. Το 2015 στη Μύκονο προσγειώθηκαν 275.723 τουρίστες, ενώ στη Σαντορίνη 365.579.