Φοιτητικά δάνεια και πιστώσεις - Free Sunday
Φοιτητικά δάνεια και πιστώσεις

Φοιτητικά δάνεια και πιστώσεις

Το αυξημένο κόστος διαβίωσης για φοιτητές που ζουν και σπουδάζουν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους είναι στις μέρες μας μεγάλο, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Η επιλογή της εργασίας κατά τη διάρκεια των σπουδών μπορεί να είναι μια λύση, συνήθως όμως επιμηκύνει τον χρόνο σπουδών.
Μια χρήσιμη εναλλακτική επιλογή που δίνεται στους φοιτητές είναι τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν δημιουργήσει πολλές ελληνικές τράπεζες. Μπορεί οι επιλογές πλέον να μην είναι όσες στο παρελθόν και η έγκριση πιο δύσκολη, ωστόσο αυτά τα προϊόντα αποτελούν πολλές φορές τη μόνη οδό για την κάλυψη των αναγκών του φοιτητή.

Οι τράπεζες προσφέρουν ευέλικτους λογαριασμούς καταθέσεων, δυνατότητα έκδοσης χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, καθώς και δάνεια με προνομιακούς όρους. Τα δάνεια προς μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα κλασικά καταναλωτικά δάνεια.

Ειδικότερα, και τα τέσσερα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

Eurobank: Student Eurobank Visa

Με την πιστωτική κάρτα Student Eurobank Visa, η Eurobank προσφέρει προνομιακό επιτόκιο αγορών και δυνατότητα αναλήψεων από το ΑΤΜ. Για την έκδοσή της δεν απαιτούνται εγγυητές και δικαιολογητικά, αρκεί μόνο η φοιτητική ταυτότητα του σπουδαστή. Με τη Student Eurobank Visa, ο δικαιούχος έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα επιβράβευσης καρτών Eurobank Επιστροφή και μπορεί να εξαργυρώνει πόντους με τις αγορές του στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα.

Όσον αφορά τα σπουδαστικά δάνεια, η Eurobank τα εντάσσει στην κατηγορία των προσωπικών καταναλωτικών δανείων, τα οποία χορηγούνται με εξατομικευμένη τιμολόγηση και τη δυνατότητα ο δικαιούχος να διαμορφώνει το επιτόκιο ανάλογα με τις ανάγκες του. Το Προσωπικό Δάνειο χορηγείται με κυμαινόμενο επιτόκιο 14,5% ως βάση, και αναλόγως τη σχέση που διατηρεί ο πελάτης με την τράπεζα, το επιτόκιο μειώνεται σημαντικά. Το ποσό που χορηγείται διαμορφώνεται έως τα 15.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής για το συγκεκριμένο προϊόν εκτείνεται έως και σε 84 μήνες.

«Σπουδάζω» από την Εθνική Τράπεζα

Στην Εθνική Τράπεζα οι φοιτητές μπορούν να ξεκινήσουν την πρώτη τους σχέση με τις τράπεζες από τον ειδικό καταθετικό λογαριασμό «Σπουδάζω», ο οποίος τους παρέχει όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες μακριά από την οικογένειά τους. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του σπουδαστικού πακέτου από την Εθνική είναι η δυνατότητα υπερανάληψης, η οποία παρέχεται υπό προϋποθέσεις και με προνομιακούς όρους. Εφόσον πληρούνται οι όροι της τράπεζας, ο φοιτητής μπορεί να αποκτήσει έως και 5.000 μετρητά μέσω υπερανάληψης. Το Δικαίωμα Υπερανάληψης προσφέρει δυνατότητα διαμόρφωσης του ορίου υπερανάληψης σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη, δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως το ποσό του ορίου υπερανάληψης χωρίς έξοδα, προνομιακό κυμαινόμενο επιτόκιο και επιβάρυνση τόκων μόνο για το μέρος του πιστωτικού ορίου και το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιείται.

Στο ίδιο όνομα, «Σπουδάζω», ακούει και το φοιτητικό δάνειο της Εθνικής Τράπεζας. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 1.500 έως 25.000 ευρώ ανά μαθητή ή φοιτητή και η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να είναι από 18 έως 84 μήνες (για τα δάνεια μέγιστου ύψους). Επίσης, παρέχεται περίοδος χάριτος έως 12 μήνες, εάν χρειαστεί. Το προϊόν απευθύνεται στους κατοίκους Ελλάδας και συγκεκριμένα σε φοιτητές ή τους γονείς τους, ανεξαρτήτως βαθμίδας σπουδών. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του σπουδαστικού δανείου είναι, επίσης, ο αιτών να είναι κάτοχος του καταθετικού λογαριασμού «Σπουδάζω» της τράπεζας. Το δάνειο «Σπουδάζω» χορηγείται με κυμαινόμενο επιτόκιο 9,668% και εφάπαξ λειτουργική και διαχειριστική δαπάνη 175 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Καταναλωτικό Δάνειο για Γνώσεις και Δεξιότητες

Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί τα δίδακτρα για «σπουδές ή χόμπι», σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος, ενώ προσφέρει και πρόσθετη ρευστότητα έως 6.000 ευρώ για τυχόν έξοδα που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια των σπουδών, όπως εξοπλισμός, βιβλία, ενοίκιο και έξοδα εγκατάστασης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Το μόνο που χρειάζεται είναι η βεβαίωση σπουδών. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν πτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, προγράμματα ΙΕΚ, μαθήματα ξένων γλωσσών, υπολογιστών ή φροντιστηριακά μαθήματα, προγράμματα εκμάθησης χόμπι, όπως αθλήματα, βελτίωση δεξιοτήτων, φωτογραφία, ιστιοπλοΐα, ζωγραφική, μαγειρική, κολύμβηση, χορός. Το ύψος του χορηγούμενου ποσού ανέρχεται έως τα 40.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής έως τους 120 μήνες. Ακόμη, προβλέπεται περίοδος χάριτος 2 ή 4 ετών με καταβολή μόνο των τόκων. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο στο 11,85%.

Επίσης, προσφέρεται η University Visa, πιστωτική κάρτα με ειδικά προνόμια, εκπτώσεις και δώρα. Με την έκδοση της φοιτητικής κάρτας, οι σπουδαστές θα μπορούν να συμμετέχουν, επίσης, σε διαγωνισμούς, κληρώσεις και προγράμματα ανταμοιβής. Επιπλέον, προσφέρονται μια σειρά από δωρεάν ασφαλιστικές καλύψεις, όπως δωρεάν ασφάλιση Shopping Protection για αγορές στην Ελλάδα, δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλιση για ταξίδια που εξοφλούνται με την κάρτα, ασφάλιση του υπολοίπου του λογαριασμού σε περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ολικής ανικανότητας από ατύχημα. Όσον αφορά την ελάχιστη μηνιαία καταβολή, αυτή διαμορφώνεται στο 2% επί του υπολοίπου της University Visa κάθε μήνα.

Alpha Σπουδαστικό Δάνειο από την Alpha Bank

Το δάνειο που εκταμιεύει η Alpha σε φοιτητές και σπουδαστές ανέρχεται έως τα 75.000 ευρώ και αφορά την κάλυψη διδάκτρων κολεγίου/πανεπιστημίου, καθώς και των εξόδων διαβίωσης του σπουδαστή, όπως ενοίκια, εξοπλισμός κ.λπ. Για τη διευκόλυνση στην αποπληρωμή του, η τράπεζα προσφέρει περίοδο χάριτος έως και 3 χρόνια, με την καταβολή μόνο των μηνιαίων τόκων. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου εκτείνεται έως τα 15 χρόνια για ενυπόθηκα δάνεια και έως τα 10 χρόνια για τα μη ενυπόθηκα δάνεια.

Επίσης, προσφέρει το προϊόν «Αφετηρία» που παρέχει στους φοιτητές ευνοϊκούς όρους όχι μόνο για τα φοιτητικά τους χρόνια αλλά και για το επαγγελματικό τους ξεκίνημα. Μέσα από το Alpha Αφετηρία όλοι οι νέοι ηλικίας από 18 έως 28 ετών μπορούν να ανοίξουν τον τρεχούμενο λογαριασμό Alpha Αφετηρία, ο οποίος προσφέρει επίσης δυνατότητα υπερανάληψης.

Η Alpha Bank προβλέπει, ακόμη, την έκδοση πιστωτικής κάρτας, ανάλογα με τις ανάγκες των νέων πελατών της, ενώ προσφέρει και έκπτωση 50% στην προμήθεια αγοράς φοιτητικού συναλλάγματος.