Τα ΕΛΠΕ στηρίζουν το ΕΣΥ και την κοινωνία - Free Sunday
Τα ΕΛΠΕ στηρίζουν το ΕΣΥ και την κοινωνία
Τα Ελληνικά Πετρέλαια προσφέρουν δωρεάν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη θωράκιση του ΕΣΥ και αναλαμβάνουν δράσεις στήριξης για την κοινωνία την περίοδο της πανδημίας Covid-19.

Τα ΕΛΠΕ στηρίζουν το ΕΣΥ και την κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά ήταν ανέκαθεν μία από τις βασικές προτεραιότητες του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι ο όμιλος δεν θα μπορούσε να είναι απών από την προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και τη θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας (ΕΣΥ).

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του νέου κορονοϊού ο όμιλος στάθηκε δίπλα στην ελληνική κοινωνία, προχωρώντας σε στοχευμένες ενέργειες αναφορικά με την ενίσχυση τόσο των δομών υγείας όσο και της προσπάθειας των αρχών να προστατεύσουν τον ελληνικό πληθυσμό από τις επιπτώσεις της.

Με στόχο την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων του ιατρικού συστήματος στους τομείς της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας, αλλά και της μετέπειτα πορείας και διαχείρισης όσων θα νοσήσουν από την ασθένεια, τα ΕΛΠΕ προσφέρουν συνολικό καθαρό ποσό 8 εκατ. ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων και την κάλυψη λοιπών δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορονοϊού. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχώρησε στη διάθεση των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων για την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των εν λόγω δράσεων.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πανδημίας είναι ο διεθνής ανταγωνισμός για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια κινήθηκε άμεσα και αποτελεσματικά και σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς επικεντρώθηκε σε εύστοχες και απολύτως αναγκαίες δράσεις.

Εξοπλισμός ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΧΕΠΑ

Ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια εξασφάλισε από τις ΗΠΑ ένα σύστημα προηγμένης τεχνολογίας για τη διενέργεια τεστ μοριακής διάγνωσης για τον κορονοϊό, με το οποίο εξοπλίστηκαν το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ καθώς και το ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ.

Ταυτόχρονα, προσφέρθηκαν χιλιάδες ειδικά αντιδραστήρια για την υποστήριξη των συστημάτων, από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας τους.

Πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα μοριακής διάγνωσης, ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 σε κλινικά δείγματα, με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει θεσπίσει ο ΠΟΥ. Ολοκληρώνει όλα τα στάδια της μοριακής διάγνωσης, από το αρχικό δείγμα έως το τελικό αποτέλεσμα, δίχως να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση. Έχει τη δυνατότητα να εκτελεί εκατοντάδες διαγνωστικούς ελέγχους (τεστ κορονοϊού) ημερησίως, διπλασιάζοντας έτσι τις προηγούμενες δυνατότητες των νοσοκομείων και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί και για διαφορετικού είδους αναγκαίους εργαστηριακούς ελέγχους, όπως για HIV, ιογενείς ηπατίτιδες, ερπητοϊούς, στρεπτόκοκκους, άλλα και για πολλές ακόμη περιπτώσεις.

Τα συστήματα παραδόθηκαν στις 30 Απριλίου στο ΑΤΤΙΚΟΝ και στις 8 Μαΐου στο ΑΧΕΠΑ.

Επιπλέον, στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ θα προσφερθεί ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο παρακολούθησης και διαχείρισης συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος (εργοσπιρομετρίας/πληθυσμογραφίας, διάχυσης, σπιρομετρίας), προκειμένου να αντιμετωπιστούν πνευμονολογικές παθήσεις ως απόρροια της νόσου Covid-19, καθώς και ένας θάλαμος βιολογικής ασφάλειας, για τη διασφάλιση των διαγνωστικών αποτελεσμάτων.

Ακόμη, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας –και με απευθείας αγορά από την Κίνα– ο όμιλος προμηθεύτηκε 50 αναπνευστήρες με μόνιτορ ζωτικών παραμέτρων για ΜΕΘ. Η διάθεση των μηχανημάτων στα νοσοκομεία αναφοράς θα υλοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Προσφορές σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής

Ωστόσο, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια δεν σταμάτησε εκεί. Στοχεύοντας στη στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, τα ΕΛΠΕ προχωρούν σε περαιτέρω ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • Ένα εργαστηριακό σύστημα συνδρομικής διάγνωσης, 3.000 συμβατά αντιδραστήρια και 2 αναπνευστήρες ΜΕΘ, για το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο.
  • Ένας σύγχρονος έγχρωμος υπερηχοτομογράφος αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, για το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αθήνας Αγία Βαρβάρα.
  • 3.000 μάσκες ασφαλείας FFP3, 3.000 μάσκες ασφαλείας FFP2 και 2.000 ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης τύπου TYVEC, για το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου.

Πτήσεις ιατροφαρμακευτικού υλικού

Παράλληλα, τα Ελληνικά Πετρέλαια ένωσαν τη δύναμή τους με την Aegean προσφέροντας άμεσα πτήσεις για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού από τις χώρες παραγωγής για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ειδικότερα, η Aegean θα προσφέρει τα αεροπλάνα, πληρώματα και τα υπόλοιπα μεταβλητά έξοδα των πτήσεων, ενώ ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια μέσω της ΕΚΟ θα καλύψει όλο το κόστος των καυσίμων για τις πτήσεις αυτές.

Οι πτήσεις μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (Cargo) πραγματοποιούνται προς χώρες όπως Κίνα, Καζακστάν, Χονγκ Κονγκ, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πολύ περιορισμένης διαθεσιμότητας, λόγω της συγκυρίας.

Δωρεάν καύσιμα για απολυμάνσεις σε δήμους

Την ίδια στιγμή ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια προσφέρει καύσιμα ΕΚΟ για τα προγράμματα απολύμανσης των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Δέλτα. Πρόθεση είναι να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, καθώς η ανάγκη για καθημερινή απολύμανση των δημόσιων χώρων είναι επιτακτική, στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Κάλυψη αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας

Η ζήτηση για μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) παρουσιάζει εκθετική αύξηση, με αποτέλεσμα η αλυσίδα εφοδιασμού για ορισμένα είδη να δέχεται σοβαρή πίεση. Τα ΜΑΠ, όμως, είναι απαραίτητα όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αλλά και για εργαζόμενους διαφόρων άλλων κλάδων και ειδικοτήτων που συναναστρέφονται με τους πολίτες. Με αυτό το δεδομένο, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια θα διαθέσει περίπου 50.000 τεμάχια ΜΑΠ (μάσκες, γάντια, φόρμες) στο ΕΚΑΒ, Δήμο Μεγίστης Καστελόριζου και στους όμορους δήμους Ασπροπύργου, Μεγαρέων και Δέλτα.