Όλα για τη θέρμανση - Free Sunday
Όλα για τη θέρμανση

Όλα για τη θέρμανση

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το κριτήριο επιλογής του τρόπου που θα ζεστάνουμε τον χώρο μας είναι οικονομικό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επιλογής όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια βασικά συγκριτικά στοιχεία.

Ειδικότερα, συστήματα που θερμαίνουν με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας παράγουν περισσότερα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, και τοπικά αλλά και μέσω των καλωδιώσεων της ΔΕΗ, και ρυπαίνουν το περιβάλλον, αφού η παραγωγή ρεύματος στη χώρα μας γίνεται ακόμη κυρίως με την καύση λιγνίτη.

Από την άλλη, συστήματα που λειτουργούν με καύση ορυκτών ή «ανανεώσιμων» καυσίμων παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, μικροσωματίδια κ.ά. που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και το εσωτερικό των κατοικιών, ειδικά όταν δεν υπάρχει στεγανότητα και επαρκής εξαερισμός.

Τα συστήματα θερμού αέρα θερμαίνουν ανομοιόμορφα και χρειάζονται τακτική συντήρηση/καθαρισμό από μικρόβια και μικροσωματίδια.

Σε κάθε περίπτωση, στην επιλογή, εκτός από το κόστος καύσης αυτό καθαυτό, θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του το αρχικό κόστος κτήσης και τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης. Επίσης, κάποια συστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για ψύξη, οπότε σας ανακουφίζουν από ενδεχόμενα έξοδα αγοράς ξεχωριστού εξοπλισμού ψύξης.

Τι είναι πιο οικονομικό;

Οι τιμές των διαφόρων καυσίμων, που καθορίζουν το κόστος λειτουργίας του συστήματος, μεταβάλλονται συνεχώς, ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες και τη διαθεσιμότητα. Αναλογιστείτε τις προοπτικές που έχει το είδος του κάθε καυσίμου στη χώρα μας μακροπρόθεσμα.

Απάντηση στο ερώτημα «τι είναι πιο οικονομικό;» δεν υπάρχει, ωστόσο το πόσο θα μας κοστίσει η θέρμανσή μας –όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου και όχι την αρχική εγκατάσταση– έχει να κάνει με τρεις βασικούς παράγοντες:
  1. Τις ανάγκες θέρμανσής μας σε kWh.
  2. Την ποσότητα του καυσίμου που θα χρειαστεί να καταναλώσουμε για να καλύψουμε τις παραπάνω ανάγκες.
  3. Την τιμή κάθε καυσίμου, η οποία, σε συνδυασμό με την απόδοση του συστήματός μας (π.χ. του καυστήρα πετρελαίου), θα μας δώσει το συνολικό κόστος που απαιτείται για τη θέρμανσή μας.

Ηλεκτρική θέρμανση

Κυριότεροι τύποι ηλεκτρικής θέρμανσης είναι τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, οι θερμάστρες, οι θερμοπομποί, τα θερμαντικά πάνελ, οι θερμοσυσσωρευτές, οι ηλεκτρικοί λέβητες, τα αερόθερμα και τα κλιματιστικά. Το κυριότερο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη αποθήκευσης καυσίμου, ενώ έχει μικρές ανάγκες συντήρησης εξοπλισμού.

Από την άλλη, τα αερόθερμα και τα κλιματιστικά, που είναι ευρέως διαδεδομένα, παράγουν θερμό και ξηρό αέρα, σε κάποιες περιπτώσεις παλιάς τεχνολογίας είναι θορυβώδη, θερμαίνουν ανομοιόμορφα τον χώρο και αυτός κρυώνει γρήγορα μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, που χρησιμοποιεί ηλεκτρικές αντιστάσεις αντί για σωληνώσεις νερού, είναι πιθανό να δημιουργεί υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία με τα οποία ερχόμαστε σε άμεση επαφή. Εξαίρεση αποτελεί η ενδοδαπέδια θέρμανση με θωρακισμένους ηλεκτροφόρους αγωγούς (μηδενίζουν τα ηλεκτρικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος) και διπλού πυρήνα (twin-core – μειώνουν τα μαγνητικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος).

Οι θερμοσυσσωρευτές διαθέτουν αντιστάσεις που φορτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας θερμαίνοντας τα υλικά μεγάλης θερμικής μάζας που περιέχουν τα πυρότουβλα, τα οποία μετά αποδίδουν τη θερμότητα στον χώρο με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, που θεωρείται η πιο υγιεινή μορφή θερμότητας.

Όπως και οι θερμοσυσσωρευτές, τα πάνελ παράγουν υπέρυθρη ακτινοβολία μακρού κύματος, ενώ, σε αντίθεση με τους θερμοσυσσωρευτές, αποδίδουν άμεσα τη θερμότητα όποτε ακριβώς τη χρειάζεστε.

Πετρέλαιο

Η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλου, pellets κ.λπ. για την παραγωγή θερμικής ενέργειας γίνεται με τη δέσμευση οξυγόνου και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, μικροσωματιδίων και άλλων ρύπων.

Αν επιλέξετε καυστήρα και λέβητα πετρελαίου, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι έχει υψηλό κόστος αγοράς εξοπλισμού (καυστήρας, λέβητας, σωληνώσεις, καλοριφέρ κ.λπ.), καταλαμβάνει μεγάλο ωφέλιμο χώρο, έχει υψηλό κόστος λειτουργίας, ασταθές κόστος καυσίμου και τακτική ανάγκη συντήρησης.

Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο είναι προς το παρόν φτηνότερο περίπου έως και 30%, είναι συνεχώς διαθέσιμο, οπότε δεν χρειάζεται να το προαγοράσετε και να το αποθηκεύσετε, ενώ έχει γρηγορότερη απόκριση στη ρύθμιση θερμοκρασίας. Ωστόσο, ακόμη το δίκτυο διανομής είναι περιορισμένο, έχει μηνιαίο πάγιο ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες και το κόστος του καυσίμου είναι μεταβαλλόμενο.

Καυστήρες και λέβητες βιομάζας

Υπάρχουν και οι καυστήρες και λέβητες βιομάζας, που καίνε ξύλο, pellets κ.ά. Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί ό,τι κόβεται μπορεί να ξαναφυτευτεί, έχει χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και σχετικά μικρό κόστος λειτουργίας (ανάλογα με το είδος). Τα μειονεκτήματα αυτής της λύσης είναι η ανάγκη ύπαρξης σημαντικού χώρου για τον καυστήρα και τον λέβητα, ενώ απαιτεί και αποθηκευτικό χώρο. Επιπρόσθετα, αν στην καύση χρησιμοποιούνται pellets ή ξύλα χαμηλής ποιότητας, υπάρχει μεγάλο κόστος συντήρησης και απαιτείται τακτικό καθάρισμα.

Ενεργειακό τζάκι

Τέλος, προσφιλής λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Τι είναι το ενεργειακό τζάκι; Ένα τζάκι με πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλλει την εστία του. Έχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι) είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι). 

Η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με τον λέβητα και με το σύστημα διανομής ζεστού νερού. Πριν από οποιαδήποτε εργασία απαιτείται μελέτη του χώρου από ειδικό. Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται το ότι ζεσταίνει τους τοίχους του σπιτιού και, μόλις σβήσει, ο χώρος παραμένει ζεστός, αντίθετα απ’ ό,τι ισχύει με ένα συμβατικό τζάκι.