Ώρες αγωνίας για τη Μαρινόπουλος - Free Sunday
Ώρες αγωνίας για τη Μαρινόπουλος

Ώρες αγωνίας για τη Μαρινόπουλος

Σε πολιτικό και οικονομικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της Μαρινόπουλος, ενώ το Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο είχε κληθεί να εξετάσει τις τέσσερις αιτήσεις των εταιρειών και του ίδιου του ομίλου και να αποφασίσει για το αίτημά του να λάβει προστασία έναντι των πιστωτών, με βάση το άρθρο 99, αποδέχτηκε την πρόταση της Μαρινόπουλος, εξαιρώντας τους εργαζομένους από τη διαδικασία.

Η αγορά εκτιμούσε -βάσιμα όπως αποδείχτηκε- ότι με τη στήριξη των τραπεζών, του Δημοσίου, των εργαζομένων και μεγάλης μερίδας των προμηθευτών, η απόφαση του δικαστηρίου θα ήταν θετική, εκτός πολύ σημαντικού απροόπτου, παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα των προμηθευτών είχε σπεύσει να καταθέσει αιτήσεις κύριας παρέμβασης με αίτημα να απορριφθεί στο σύνολό της η αίτηση.

Αρνητική έκπληξη στη διαδικασία είχε προκαλέσει η στάση του Δημοσίου, το οποίο τάχθηκε κατά της παροχής προστασίας στη Μαρινόπουλος, ενώ το ΙΚΑ (όπως και οι τράπεζες, οι εργαζόμενοι και μεγάλο μέρος των προμηθευτών) τάχθηκε υπέρ της προστασίας της εταιρείας.

Ειδικότερα, την ώρα που περίπου το 45% των πιστωτών ήταν υπέρ της προστασίας, και ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σε κάθε ευκαιρία ότι στόχος είναι η διάσωση «πάση θυσία» της αλυσίδας, με σκοπό τόσο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όσο και την αποφυγή ενός domino effect που μπορεί να συμπαρασύρει πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις αλλά και κλάδους, το Δημόσιο τασσόταν επισήμως κατά της παροχής προστασίας.

Πηγές σημειώνουν ότι το Δημόσιο κινήθηκε κατά πάγια πρακτική, που προκύπτει μάλιστα από εγκύκλιο του τέως γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (και νυν βουλευτή) Χάρη Θεοχάρη (ΠΟΛ.1068/3.4.2013), η οποία προδιαγράφει τον τρόπο κίνησης του Δημοσίου σε περιπτώσεις υπαγωγής επιχειρήσεων που του οφείλουν σημαντικά ποσά σε άρθρα προστασίας. Αυτή η στάση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκει αντίθετο το Μέγαρο Μαξίμου, που εκφράζει την κάθετη αντίδρασή του για την αρνητική εισήγηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο δικηγόρος των εργαζομένων, πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η στάση δεν εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του Δημοσίου και γι’ αυτό ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας γραπτώς να αποσαφηνίσει τη θέση του.

Είναι γνωστό ότι για το θέμα της Μαρινόπουλος έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές εκ μέρους της κυβέρνησης, που παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά. Μάλιστα, τον συντονισμό από κυβερνητικής πλευράς φέρονται να έχουν αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με στόχο να αποτραπεί ένα ναυάγιο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά.

Οι διαβουλεύσεις, οι ενδιαφερόμενοι και το σκηνικό

Με βασικό στόχο από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς την αποφυγή μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης, το διάστημα από την αρχική ανακοίνωση για την υπαγωγή στο άρθρο 99 είναι γεμάτο διαβουλεύσεις, συναντήσεις και επαφές για τη δημιουργία ενός βιώσιμου σχήματος.

Σημειώνεται ότι το απλό άθροισμα των ανοιγμάτων αγγίζει τα 1,81 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά το άνοιγμα προς προμηθευτές, το οποίο δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες για εκτεταμένο ντόμινο λουκέτων στην αγορά, φαίνεται πλέον να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να είναι γνωστό το πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι ενδο-ομιλικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών αυτών. Παράλληλα να αναφερθεί ότι ενδεχόμενο λουκέτο θα άφηνε 13.000 απολυμένους.

Υπό αυτό το πρίσμα η Σκλαβενίτης δήλωσε «παρών» και με επιστολή που έστειλε στο Πρωτοδικείο εκδηλώνει επισήμως και δημοσίως το ενδιαφέρον της για τη Μαρινόπουλος, αλλά με απόλυτα μη δεσμευτικό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, η επίσημη εκδήλωση «διερευνητικού ενδιαφέροντος» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς καθιστά σαφή (και στο δικαστήριο) την ύπαρξη σοβαρού ενδιαφερόμενου επενδυτή. 

Οι προϋποθέσεις που βάζει η Σκλαβενίτης είναι η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες, η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence), οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος, αλλά και λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.