Στον αέρα το deal της Μαρινόπουλος - Free Sunday
Στον αέρα το deal της Μαρινόπουλος

Στον αέρα το deal της Μαρινόπουλος

Περίπου έναν μήνα πριν από την καταληκτική ημερομηνία, τη 14η Φεβρουαρίου 2017, που προβλέπεται στη συμφωνία με τη Σκλαβενίτης και τις τράπεζες, στο πλαίσιο του αιτήματος υπαγωγής της στο άρθρο 106 β, το Πρωτοδικείο δεν έχει εκδώσει απόφαση, με πιέσεις να ασκούνται ένθεν κακείθεν. Την ίδια ώρα η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου δεν καταβλήθηκε στην προβλεπόμενη προθεσμία, μέχρι τις 31/12/2016, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ανησυχούν για τις εξελίξεις, παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης περί άμεσης διευθέτησης της οικονομικής εκκρεμότητας όταν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι το ύψος της μηνιαίας μισθοδοσίας εκτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ και αφορά 11.000 εργαζομένους. Σημειώνεται επίσης ότι η μη καταβολή της μισθοδοσίας Δεκεμβρίου είναι αποτέλεσμα της εξάντλησης της «ενδιάμεσης χρηματοδότησης», ύψους 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας (βλ. «N» 5/9/2016), η οποία έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη «νέα χρηματοδότηση» της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη από τα πιστωτικά ιδρύματα και τη Σκλαβενίτης την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης με την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αυτή η εξέλιξη, άλλωστε, θα ενεργοποιήσει τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της Μαρινόπουλος στην εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη και θα ανοίξει τον δρόμο για την αναχρηματοδότηση, την πληρωμή προμηθευτών, τις επενδύσεις αναμόρφωσης δικτύου κ.λπ.

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου η «Ζήνων Ακίνητα Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση», η οποία ας σημειωθεί ότι είχε συναινέσει στην απομείωση της απαίτησής της κατά 40% από τη Μαρινόπουλος –το υπόλοιπο της οφειλής μεταφέρεται στη νέα εταιρεία, δηλαδή στις Υπεραγορές Σκλαβενίτης–, βγάζει στο σφυρί 16 ακίνητα της Μαρινόπουλος.

Σύμφωνα με την πρόσκληση διενέργειας του πλειοδοτικού διαγωνισμού, τα ακίνητα της Ζήνων πωλούνται στο σύνολό τους και όχι τμηματικά, ενώ η προθεσμία υποβολής δεσμευτικής προσφοράς, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που υλοποιεί ο ειδικός διαχειριστής Ernst&Young, λήγει στις 10 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για καταστήματα και αποθήκες της Μαρινόπουλος σε Αγρίνιο, Αιγάλεω, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Αθήνα (στο Κολωνάκι, το γνωστό κατάστημα στην οδό Κανάρη 9), το υπερκατάστημα στη Λένορμαν, στο Περιστέρι, στη Βούλα, στη Θεσσαλονίκη (στη Βασ. Όλγας και στην παλιά εθνική Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής), στο Ρέθυμνο, στη Ρόδο, στα Τρίκαλα, στη Βέροια και στην Ξάνθη.

Η αποδυνάμωση όμως του δικτύου της Μαρινόπουλος δεν σταματά εδώ, καθώς εκτός από τα συγκεκριμένα 16 καταστήματα, τα οποία αν δεν αγοράσει η Σκλαβενίτης θα καταλήξουν στον ανταγωνισμό, επιμέρους αποχωρήσεις αναμένεται να γίνουν και με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η έκδοση της απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, βρίσκεται από την ανεξάρτητη αρχή στο τελικό στάδιο και φαίνεται ότι θα προβλέπει μεταξύ άλλων και την αποδέσμευση από το δίκτυο της Μαρινόπουλος περίπου 20-30 καταστημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική και τα υπόλοιπα στην Κρήτη.

Αν αυτή η πληροφορία είναι αληθής, τότε η Μαρινόπουλος θα μετρά κατά μέσο όρο 36-46 καταστήματα λιγότερα, διαφοροποίηση η οποία επηρεάζει τον προβλεπόμενο κύκλο εργασιών, αλλά και το business plan που έχει εκπονήσει ο επενδυτής, δηλαδή η Σκλαβενίτης.

Την ίδια ώρα οι προμηθευτές, οι οποίοι πιέστηκαν στη διαδικασία κουρέματος και ευελπιστούσαν σε ένεση ρευστότητας άμεσα, βρίσκονται ακόμη σε στάση αναμονής και πιστεύουν ότι θα πρέπει εκ νέου να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Σκλαβενίτης, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα εκπονήσει νέο business plan, για να επιταχύνει τις διαδικασίες επαναφοράς της αλυσίδας σε μια κανονικότητα.

Ωστόσο, εάν η απόφαση του δικαστηρίου καθυστερήσει και δεν έχει εκδοθεί έως τις 30 Ιανουαρίου, οπότε λήγει η τετράμηνη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που χορηγήθηκε βάσει του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, το σενάριο σωτηρίας τού μέχρι πριν από λίγο διάστημα μεγαλύτερου βάσει τζίρου, μεριδίου και δικτύου λιανέμπορου της εγχώριας αγοράς θα είναι κυριολεκτικά στον αέρα. 

Άλλωστε, και μετά την απόφαση, χρόνο χρειάζονται και οι τριτανακοπές που θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν. Υπό αυτές τις συνθήκες πλέον κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον του συγκεκριμένου deal καθίσταται το τι θα αναφέρει η απόφαση του Πρωτοδικείου και ποια θα είναι η ποιότητά της. Δηλαδή αν το δικαστήριο θα βάζει αστερίσκους στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Όλοι θέλουν μια θετική και καθαρή απόφαση από το δικαστήριο, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να τρέξει το βασικό σκέλος της συμφωνίας διάσωσης, που είναι η μεταβίβαση της Μαρινόπουλος στην εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη και το άνοιγμα της βασικής χρηματοδότησης μέσω της οποίας θα πληρωθούν οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος και θα ξεκινήσει η αναμόρφωση του δικτύου με την αλλαγή της ταμπέλας.

Η κίνηση στην αγορά την περίοδο των εορτών

Τέλος, εκτός από τον πονοκέφαλο της Μαρινόπουλος, στο λιανεμπόριο και η περίοδος των εορτών χτύπησε ένα ακόμη καμπανάκι, καθώς χαμηλότερο τζίρο παρουσίασαν την εορταστική περίοδο τρεις στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ενώ η εμπορική κίνηση της εορταστικής αγοράς βαίνει μειούμενη, καθώς, όπως εκτιμούν οι έμποροι, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εξαιτίας της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών αλλά και οι αυξανόμενοι φόροι δεν αφήνουν περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, τρεις στις τέσσερις (76%) επιχειρήσεις παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα τζίρου από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς, περίπου μία στις πέντε (17%) κατέγραψε αμετάβλητο κύκλο εργασιών και μόλις το 7% των επιχειρήσεων σημειώνει το 2016 τζίρο μεγαλύτερο από τον περσινό. Στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης το ποσοστό των καταστημάτων που σημείωσαν μειωμένες πωλήσεις ανέρχεται στο 88%.

Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πτώσης του κύκλου εργασιών εμφανίζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (58%),καθιστώντας τον συγκεκριμένο κλάδο τον ανθεκτικότερο του εμπορίου. Επιπλέον, το 28% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 40%, το 12% σε ένα εύρος μεταξύ 31% και 40%, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες ισοκατανέμονται οι απαντήσεις, με ένα ποσοστό που αγγίζει το 20%. Ουσιαστικά, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που είχαν μείωση πωλήσεων φαίνεται να χάνουν πάνω από το 30% του τζίρου τους μέσα σε έναν χρόνο στο διάστημα της εορταστικής περιόδου του 2016 σε σχέση με αυτήν του 2015.